Αγνοούνται 502 «παιδιά των φαναριών»

15:38 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει την ανευθυνότητα του κρατικού παράγοντα στον τομέα της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις συνεχείς συστάσεις του ΟΗΕ, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμιά ενέργεια για τη διερεύνηση της εξαφάνισης 502 αλβανόφωνων παιδιών των φαναριών, που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», για τα οποία υπάρχει ο φόβος ότι έχουν πέσει θύματα κυκλώματος εμπορίας οργάνων.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», επείγουσες

συστάσεις απηύθυνε πρόσφατα ο ΟΗΕ σε Ελλάδα και Αλβανία να ασχοληθούν με την υπόθεση, που για χρόνια έχει θαφτεί στο σκοτάδι.

Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα την τύχη των 502 παιδιών, που εξαφανίστηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα. Τα 661 παιδιά, που οδηγήθηκαν σε αυτό με σκοπό την φροντίδα τους την περίοδο 1999-2002, είχαν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ για επαιτεία. Το «Αγία Βαρβάρα» όμως δεν διέθετε ούτε το ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και τις υποδομές να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο παιδιών. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας πάνω στην οποία στήθηκε η επιχείρηση είναι πως πολλά από τα παιδιά δεν γνώριζαν καν την ελληνική γλώσσα και δεν υπήρχε υπάλληλος να συνεννοείται μαζί τους. Από τα 661 παιδιά, τα 90 παραδόθηκαν στους γονείς τους, τα 47 μεταστεγάστηκαν, τα 22 τα πήρε η αστυνομία, ενώ η τύχη 502 αγνοείται.

«Παρ ότι από το 2007 όλα τα έγγραφα για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές της χώρας, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια» σημειώνει στην Επιτροπή του ΟΗΕ η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα