H πιο μεγάλη ώρα για Μπερλουσκόνι

16:09 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι ανώτατοι δικαστές συνεδριάζουν για να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν την καταδίκη του για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η απόφασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο του Μιλάνου τον είχε καταδικάσει σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία παραγράφονται) και σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι δημοσιογράφοι θα εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί μετά

την συγκεκριμένη ώρα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντόνιο Μούρα ζήτησε χθες να μειωθεί η διάρκεια της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε σε τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, όμως, αν ο Καβαλιέρε καταδικασθεί σε φυλάκιση τριών χρόνων ή βαρύτερη, ούτως ή άλλως πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά τουλάχιστον την ενεργό πολιτική.

Επίσης, εάν ο Μπερλουσκόνι καταδικαστεί έως και σε 3 χρόνια φυλάκιση η ποινή παραγράφεται αυτόματα και εξ ολοκλήρου. Σε περίπτωση επικύρωσης της καταδικαστικής απόφασης πάντως, για να εκπέσει ο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή, θα απαιτηθούν δυο ψηφοφορίες, μια στην αρμόδια επιτροπή και μια στην ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Άρειος Πάγος έχει στην διάθεσή του μια σειρά εναλλακτικών αποφάσεων. Θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου, να την ακυρώσει πλήρως, να ζητήσει την εκ νέου διεξαγωγή της δίκης, ή να μειώσει την ποινή.

Σχολιαστές τονίζουν ότι «μπορεί, τελικά, να επιλεγεί μια μέση λύση, που να επικυρώνει την καταδίκη του μεγιστάνα του Τύπου πρώην πρωθυπουργού αλλά να μην του στερεί τα πολιτικά του δικαιώματα, ώστε να μην κινδυνεύσει και η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ενρίκο Λέτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα