«Ομάδα επιστημόνων για τον Παναθηναϊκό»

Πρόταση για «πιο λειτουργικό μοντέλο στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων» φέρεται πως έστειλε ομάδα επιστημόνων (ως επί το πλείστον νομικών) στον Παναθηναϊκό...
«Δημόσια παρέμβαση-πρόταση ομάδας επιστημόνων για τον Παναθηναϊκό» φέρεται πως εστάλη στις διοικήσεις της ΠΑΕ και της ΚΑΕ. Δημοσιεύουμε την πρόταση όπως εστάλη στο GreenZone. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η είδηση από το περιβάλλον του Τριφυλλιού.

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Προς :
Πρόεδρο ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Κοιν : Πρόεδρος ΚΑΕ, Μέλη ΔΣ ΠΑΕ
Κοιν : Εντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος,

Αθήνα 13/02/2013

Αξιότιμοι Κύριοι, Αξιότιμες Κυρίες

Ο κύριος λόγος της επικοινωνίας-παρέμβασης είναι το άδολο ενδιαφέρον για την ομάδα και η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της.

Επειδή διαπιστώνουμε :

1) Οτι το αρχικό μοντέλο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, αν και πέτυχε τον αρχικό στόχο της σωτηρίας της ομάδας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φιλάθλων.

2) Οτι η ομάδα βάλλεται πανταχόθεν (εκ των έσω και των έξω) από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, από τον τύπο

3) Ότι ο Παναθηναϊκός μας μικραίνει και απαξιώνεται μέρα με τη μέρα

Επειδή πιστέυουμε ότι κοινός στόχος όλων είναι το να ανακτήσει ο Παναθηναϊκός τη χαμένη του αίγλη

Επιθυμούμε να προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό και στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών clubs.

Λόγοι που κατά τη γνώμη μας δεν πέτυχε το υπάρχον μοντέλο τους στόχους του :

Α) Το γεγονός ότι ο κόσμος του ΠΑΟ διαπιστώνει ότι το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται έξω από τα γήπεδα, όπου η ομάδα είναι απροστάτευτη και έρμαιο παραγόντων, διαιτητών, «δημοσιογράφων».
Ετσι δημιουργείται η εντύπωση ότι η συμμετοχή τους είναι μάταιη.

Β) Η ατυχής οικονομική συγκυρία

Γ) Το γεγονός πως ξεκίνησε με την (εκ του αποτελέσματος) λάθος πεποίθηση πως θα βρεθούν 30.000 – 50.000 φίλαθλοι οι οποίοι θα εισφέρουν κάθε χρόνο 175 € χωρίς να έχουν κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, πλην της συμμετοχής τους, η οποία όμως ακυρώνεται από το ως άνω υπό Α) στοιχείο.

Τι προτείνουμε :

1. Δομικές αλλαγές του μοντέλου

Α) Target group, σε πρώτη φάση δεν μπορεί να είναι όλη η μάζα των φιλάθλων. Η δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής βάσης, θα είναι η δεύτερη ή τρίτη φάση, στην οποία θα φθάσουμε εφόσον πετύχει η πρώτη. Στόχος είναι η προσέγγιση 3.000 φιλάθλων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση σε ετήσια βάση να εισφέρουν ποσό 2.000 €. ( Ειναι ευκολότερο να βρεθούν 3.000 που θα εισφέρουν 2.000 € παρά 30.000 που θα εισφέρουν 500 €.) Ετσι η ΠΑΕ θα ξεκινά με ένα minimum ποσό 6 εκ €. Μόλις φανεί ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί, τα μέλη θα αυξηθούν την επόμενη χρονιά κοκ. Τότε και μόνο τότε δεν θα υπάρχει «ταβάνι» και η ομάδα θα είναι έτοιμη για πραγματικά μεγάλα πράγματα, ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Ενας μετριοπαθής στόχος είναι σε 2 χρόνια τα μέλη να φθάσουν τα 10.000 και τα έσοδα στα 20 εκ ετησίως. Στην πορεία μπορεί να υπάρξουν και παραλλαγές του μοντέλου συμμετοχής με λιγότερα χρήματα, προκειμένου να «ανοίξει» περισσότερο η συμμετοχή.

Β) Πως θα βρεθούν αυτά τα 3.000 μέλη : Αρχικά από την ΠΑΝ. ΣΥ. Οσοι επιθυμούν θα έχουν προτεραιότητα να εγγραφούν. Αυτοί θα μπορούν επίσης να προτείνουν και άλλα μέλη για εγγραφή. Ακολούθως θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής.

Γ) Ο φίλαθλος που συμμετέχει θα πρέπει να αποκομίζει κάτι. Ετσι θα αποκτά μετοχές ανάλογα με τη συμμετοχή του, δηλ 1 μετοχή ανά μερίδιο συμμετοχής. Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα μερίδια. Νέα μέλη θα εγγράφονται κάθε χρόνο με ΑΜΚ. Το τι θα γίνει αν την επόμενη χρονιά κάποιος δεν επιθυμεί να συνεχίσει, καθώς και άλλα νομικής φύσεως θέματα, είμαστε στη διάθεσή σας να τα αναπτύξουμε σε σας ή και στους νομικούς σας συμβούλους.

Εφόσον θα είναι ουσιαστικά μέτοχος, θα δικαιούται μερίδιο από τυχόν κέρδη που ΘΑ υπάρξουν, εφόσον το πλάνο υλοποιηθεί.

Κάθε μέλος θα έχει ένα εισιτήριο διαρκείας είτε η ομάδα παίζει στο ΟΑΚΑ είτε στη «Λεωφόρο». Ούτως ή άλλως η κίνηση των διαρκείας βαίνει απογοητευτικά μειούμενη και οι εξέδρες είναι άδειες, οπότε είναι μια παροχή που μπορεί χωρίς ουσιαστικό κόστος να δοθεί στα μέλη-μετόχους.

2. Δημόσια εικόνα της ομάδας

Διαπιστώνουμε ότι η ομάδα έχει στοχοποιηθεί από τους πάντες (ΕΠΟ, Τύπο κλπ), με ειρωνίες και χλευασμούς προς το όνομα του Παναθηναϊκού μας, κάνοντας πολλές φορές το άσπρο-μαύρο και κατευθύνοντας συνειδήσεις.

Με λύπη μας τη βλέπουμε καθημερινά να βάλλεται ακόμα και από διαφημιστικές εταιρείες μέσω διαφημίσεων με ... Αραβες, ως και «αντιρατσιστικές» καμπάνιες, οι οποίες καταλήγουν να είναι ρατσιστικές εις βάρος των φιλάθλων της ομάδας.

Προτείνουμε τη λειτουργία ενός μόνιμου Γραφείου Τύπου, το οποίο θα αναλάβει τη δημόσια εικόνα της ομάδας σε καθημερινή βάση. Αυτό θα υποστηρίζεται από ιστοσελίδα (αποκλειστικά από το γραφείο τύπου, διαφορετικά από της ΠΑΝΣΥ ή της ΠΑΕ. αλλιώς με ξεχωριστή φόρμα μέσω της σελίδας της ΠΑΝ.ΣΥ.) στα πρότυπα των ευρωπαϊκών club.

Στο γραφείο τύπου θα συμμετέχει και ένας δικηγόρος ο οποίος θα έχει την επίβλεψη της σύνταξης των κειμένων καθώς και ένας εκπρόσωπος μερίδας της «πράσινης κερκίδας» που θα υποδειχτεί από τους οπαδούς, ο οποίος θα μεταφέρει τον «παλμό» της εξέδρας διότι ο αιμοδότης ήταν είναι και θα είναι ο κόσμος και που με όλες τις καιρικές- διοικητικές-βαθμολογικές συνθήκες δίνει το βροντερό παρόν σε κάθε αγώνα της ομάδος.

Θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως (όλοι έχουν άμεση πρόσβαση στο internet πια) και θα απαντάει αμέσως σε κάθε πρόκληση-προπαγάνδα ή χρησιμοποίηση επί ματαίω του ονόματος της ομάδος.

3. Τρόπος λειτουργίας της ομάδας

Επταμελής Διοικούσα Επιτροπή

Θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ, 1 μέλος που θα ορίζεται από τους μετόχους, τον Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας και τους προέδρους των 4 ειδικών επιτροπών (αναλύονται παρακάτω). Αυτή θα έχει το πλήρη έλεγχο της ομάδας σε όλα τα επίπεδα : πειθαρχικός έλεγχος, οικονομικά, marketing, μεταγραφές κλπ. Θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση για όλα τα τρέχοντα προβλήματα της ομάδας, αφού λάβει την εισήγηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής.

Ειδικές επιτροπές

Πρόκειται για τριμελείς (κατά κανόνα) επιτροπές που θα εκλέγονται από τα μέλη με συγκεκριμένες προϋποθέσεις η κάθε μία. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο επιτροπή. Συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση και καθε μια εκλέγει τον πρόεδρό της, ο οποίος συμμετέχει στην 7μελή διοικούσα επιτροπή.

Α) Πειθαρχική επιτροπή : αρμόδια για τον πειθαρχικό έλεγχο στο εσωτερικό της ομάδας

Β) Επιτροπή Δημοσίων σχέσεων : αρμόδια για τη δημόσια εικονα της ομάδας, εκπροσωπεί την ομάδα και ελέγχει το γραφείο τύπου και την ιστοσελίδα

Γ) Οικονομική επιτροπή : αποτελείται από μέλη καταξιωμένα στον οικονομικό χώρο που συμβουλεύει τη διοικούσα επιτροπή

Δ) Τεχνική επιτροπή : αποτελείται από 7 μέλη - ειδικούς στο χώρο του ποδοσφαίρου και είναι υπεύθυνη για τεχνικά θέματα (πχ. Ομάδα νέων, scouting, νέες τεχνολογίες, προπόνηση κλπ)

Club Ombudsman : πρόσωπο που λαμβάνει παράπονα και παρατηρήσεις από οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας και αναλαμβάνει την επίλυση του προβλήματος.

Νομικό Συμβούλιο : θα αποτελείται από 3 εγνωσμένης αξίας δικηγόρους – μέλη που θα εκλέγονται από τα μέλη και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ομάδας στις αρμόδιες αρχές αλλά και στην UEFA. Στόχος της θα είναι να εξασφαλίσει τη ΔΙΚΑΙΗ αντιμετώπιση της ομάδας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Προς τούτο θα μεταχειρίζεται κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο, σε εθνικό και υπερ-εθνικό επίπεδο. Θα λογοδοτεί μόνο στη Γενική Συνέλευση και θα ενεργεί κατόπιν εγκρίσεως μόνο από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά σημεία της παρέμβασής μας

Κατανοούμε ότι πολλά από αυτά που προτείνουμε είναι «νέες» έννοιες για το χώρο της διοίκησης μιας ΠΑΕ και πως υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα προς διευκρίνιση, τα οποία όμως δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτής της παρέμβασης αλλά μιας μεταγενέστερης ανάλυσης.

Το παραπάνω μοντέλο, αν επιτύχει μπορεί να τροποποιηθεί για να στηρίξει και άλλα τμήματα, όπως το Βόλεϊ, το πόλο κλπ.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση – διευκρίνιση.

Είμαστε επίσης πρόθυμοι να συμπράξουμε αφιλοκερδώς με οποιονδήποτε τρόπο εσείς κρίνετε σκόπιμο στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων.

Δεν θεωρούμε απαραίτητη την προσωπική συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Η πλήρης λίστα των προσώπων και των στοιχείων που συνυπογράφουν την παρούσα είναι στη διάθεσή σας.

Ελπίζοντας αυτή η παρέμβαση να είναι η απαρχή για κάτι νέο και καλύτερο για τον Παναθηναϊκό ΜΑΣ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και Παναθηναϊκούς χαιρετισμούς

Παρακαλούμε για τη με δική σας μέριμνα κοινοποίηση της παρούσης στα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ.

Οι υπογράφοντες – συντονιστική επιτροπή

Ηλίας Καραγιαννάκος, Δικηγόρος
Ευαγγελία Τσαντίδου, Δικηγόρος
Χρήστος Τσάλλος, Δικηγόρος
Γεώργιος Κούκος, Ιατρός
Απόστολος Τσαντίδης, Δικηγόρος
Δημήτρης Βιδάκης, Δικηγόρος
Νικόλαος Κονταξής, Οικονομολόγος
Δημήτρης Αρτεμίου του Ιωάννη, Φυσικομαθηματικός

Ομάδα Επιστημόνων

Υπεύθυνοι επικοινωνίας :

1. Απόστολος Τσαντίδης, Δικηγόρος
2. Ηλίας Καραγιαννάκος, Δικηγόρος

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ : [email protected]
Keywords
Αναζητήσεις
παναθηναικος εικονες, αποστολος τσαντιδης δικηγορος
Τυχαία Θέματα