Η ισοπέδωση του ΟΣΦΠ τη χρονιά της Ριζούπολης

Η γκολάρα του Μπασινά, τα δύο αυτογκόλ, η τύχη του ΟΣΦΠ στο «αιώνιο» ντέρμπι και η ομαδάρα που διαλύθηκε με αφορμή τη Ριζούπολη!
Την χρονιά που ο τίτλος κρίθηκε στο επεισοδιακό και προκαθορισμένο ματς της Ριζούπολης, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν αναμετρηθεί για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, στη Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» κέρδισαν με 3-2 πετυχαίνοντας…
πέντε γκολ!

Το γήπεδο φλεγόταν από τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μπήκε δυναμικά στον αγώνα, όμως πρώτοι πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι», όταν στο 9’ ο ΟΣΦΠ προηγήθηκε με αυτογκόλ του Ρενέ Χένρικσεν.

Στο 18’ ήρθε η απάντηση του Εμάνουελ Ολισαντέμπε με καρφωτή κεφαλιά, έπειτα από σέντρα ακριβείας του Γιώργου Καραγκούνη.

Το 1-1 ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη η εικόνα ήταν ακριβώς η ίδια. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πάλι με αποφασιστικότητα και δύναμη στο παιχνίδι, όμως προηγήθηκε εκ νέου ο ΟΣΦΠ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Αυτή τη φορά ο Σωτήρης Κυριάκος ήταν που σκόραρε σε λάθος δίχτυα στο 55’.

Η ισοφάριση ήρθε στο 73΄ με τον Άγγελο Μπασινά. Ο Έλληνας διεθνής εκτέλεσε φάουλ με απίστευτη μαεστρία, έστειλε στα δίχτυα την μπάλα και... τον Κατεργιαννάκηκαι πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων».

Η εξέδρα πήρε φωτιά. Μόνο μία ομάδα υπήρχε στο γήπεδο. Οι «πράσινοι» οπαδοί φώναζαν, τραγουδούσαν και ωθούσαν τον Παναθηναϊκό στο να ολοκληρώσει την ανατροπή.

Στο παιχνίδι αγωνίστηκαν δεκατέσσερις παίκτες, φόβος και τρόμος στην Ευρώπη εκείνα τα χρόνια (προημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ 2002 και προημιτελικά UEFA 2003), οι οποίοι ως δια μαγείας ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ στις επόμενες δύο περιόδους (πλην των Γκούμα – Ολισαντέμπε), με τη στάμπα των αποτυχημένων! Ως γνωστών, στα χρόνια Βαρδινογιάννη για όλα τα λάθη έφταιγαν πάντα οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι οπαδοί, οι δημοσιογράφοι, αλλά ΠΟΤΕ η διοίκηση!
Τρία μόλις λεπτά μετά το γκολ του Μπασινά, ο Γιόνας Κόλκα στέλνει τους φιλάθλους του Τριφυλλιού στα ουράνια, σκοράροντας με δυνατό δεξί σουτ (αν και αριστεροπόδαρος), αφού πρώτα «χόρεψε» την δεξιά πτέρυγα του ΟΣΦΠ.

Το 3-2 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος σε όλο το παιχνίδι, κάτι που αποτυπώνεται και στις 18 τελικές που έκανε έναντι 4 των Πειραιωτών.

Από καθαρή τύχη το σκορ δεν έγραψε 5 ή 6 γκολ. Μόνο ο Ολισαντέμπε προβλημάτισε σοβαρά την άμυνα του ΟΣΦΠ 5 φορές, όταν η ομάδα του Πειραιά συνολικά είχε 4 προσπάθειες για γκολ!

Η ομάδα που είχε χτίσει ο Σέρχιο Μαρκαριάν, όταν αντικατέστησε τον Φερνάντο Σάντος έπαιζε ελκυστικό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Στον πρώτο γύρο τερμάτισε πρώτη, ενώ μέχρι και τη Ριζούπολη παρέμεινε αήττητη για 25 ματς. Εκεί έχασε τον τίτλο με τις ευθύνες να βαραίνουν –εκτός του «συστήματος» που επέτρεψε να γίνει ο αγώνας- πάνω απ’ όλα τη διοίκηση που ήταν κυριολεκτικά απούσα!

Παναθηναϊκός (Σέρτζιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (75' Κωνσταντίνου), Χένρικσεν, Κυργιάκος, Κωνσταντινίδης, Μικάελσεν (66' Κόλκα), Μπασινάς, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος (83' Γκούμας), Ολισαντέμπε.
Keywords
Αναζητήσεις
η ομαδάρα του ολυμπιακού το 2003
Τυχαία Θέματα