Ελεύθεροι και ωραίοι - Τι θα πει «κακοδιαχείριση»

Αφιέρωμα του Greenzone σε όλους τους Έλληνες αστέρες του Παναθηναϊκού που αποχώρησαν χωρίς να μπει ούτε μισό ευρώ στα ταμεία του Συλλόγου...
Ο Σωτήρης Νίνης αποχωρεί για την Πάρμα ελεύθερος. Μηδέν ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού που διανύει τη χειρότερη οικονομική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του. Είναι η πρώτη φορά που οι χειρισμοί της διοίκησης οδηγούν στο να χάνονται σπουδαίοι Έλληνες παίχτες χωρίς
το παραμικρό κέρδος; Φυσικά όχι!

Δεν υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου άλλη ομάδα που να χάνει τα αστέρια της με τον τρόπο που τα καταφέρνει ο Παναθηναϊκός. Συνήθως, όταν ένας σύλλογος δεν αντέχει τα βαριά συμβόλαια ή όταν θέλει να εξοικονομήσει χρήματα βρίσκει μία μέση οδό, έπειτα από συμφωνία με τον παίχτη και το νέο του προορισμό. Τα παραδείγματα πάμπολα. Ρονάλντο, Μπέκαμ, Φαλκάο… Οι παίχτες έφυγαν, οι ομάδες αποζημιώθηκαν και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Το Greenzone κάνει ένα οδοιπορικό από το 1979 μέχρι και σήμερα. Όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, τα δεδομένα άλλαξαν και ο Παναθηναϊκός πέρασε στα χέρια του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Δημήτρης Σαραβάκος

Για τον «μικρό» δαπανήθηκε ένα ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια το 1984. Κάθε δραχμή την άξιζε και με το παραπάνω. Όταν απέκλεισε τη Γιουβέντους, η Ευρώπη τον είχε σε περίοπτη θέση. Έπαιξε μέχρι και στη μικτή κόσμου.

Ο Παναθηναϊκός δεν τον έδωσε στη Γιουβέντους όταν πλήρωνε εξωφρενικά ποσά (ο Τύπος έγραφε πως η πρόταση της μπορεί να φτάσει μέχρι και 500.000.000 δραχμές). Αντιθέτως, τον άφησε η διοίκηση να υπογράψει στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά, λίγο πριν ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο. Ο αστικός μύθος θέλει τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να λέει στον παίχτη: «Θα είσαι βλάκας αν δεν πας». Τελικά, ο «Μητσάρας» κατέληξε ελεύθερος στην ΑΕΚ.

Γιάννης Καλιτζάκης

Από τα καλύτερα στόπερ που είχε ποτέ ο Παναθηναϊκός, με απίστευτες εμφανίσεις όχι μόνο σε εγχώριους αγώνες αλλά και στην Ευρώπη. Κατέληξε ελεύθερος στην ΑΕΚ.

Γιώργος Γεωργιάδης (του Χαραλάμπους)

Ήθελε να παίξει στην Αγγλία. Δεν χαλάει χατίρια ο Παναθηναϊκός και χάθηκε και ο Γ.Χ.

Γιώργος Δώνης

Το «τρένο». Ο παίχτης που μάγευε με τις κούρσες του, με καλύτερη όλων, φυσικά, αυτή στο πρώην Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, όταν «πάγωσε» μαζί με τον Βαζέχα τους φίλους του Άγιαξ. Κατάληξη; Ελεύθερος και αυτός στην Αγγλία.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Από τους βασικούς συντελεστές της ξέφρενης πορείας στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996. Δεν κλήθηκε ποτέ στην Εθνική, παρά μόνο όταν γύρισε στον Πανηλλειακό. Ο Ουζουνίδης κατέληξε τελικά στη Γαλλία, στη Χάβρη.

Ανδρέας Λαγωνικάκης

Και αυτός μέλος της σπουδαίας γενιάς του ’96. Ανθεκτικός στο κρύο ο Λαγονικάκης, την «έκανε» για Αυστρία. Χρήματα στο ταμείο; Ούτε για αστείο.

Νίκος Λυμπερόπουλος

Ο πιο προικισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 15 ετών. Μεγάλος «μπαλαδόρος». Από τους πιο αδικημένους, καθώς πρωταθλήματα που άξιζε «κλάπη
Keywords
Τυχαία Θέματα