Το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα

12:31 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές της Ράφα την Πέμπτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι κάτοικοι, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως θα παρακρατήσει όπλα από το Ισραήλ εάν επιτεθεί στη νότια πόλη της Γάζας. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ο τελευταίος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα έληξε και το Ισραήλ

θα προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα και σε άλλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας όπως είχε προγραμματιστεί.

«Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση μέσω βίντεο. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από τα νύχια μας».

Ο Μπάιντεν την Τετάρτη απηύθυνε την πιο αυστηρή προειδοποίηση κατά μιας πλήρους χερσαίας εισβολής στη Ράφα, λέγοντας στο CNN ότι: «Ξεκαθάρισα ότι αν μπουν στη Ράφα… δεν θα προμηθεύσω τα όπλα». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι η απόφαση να μην παρασχεθούν όπλα από το Ισραήλ για τη Ράφα στέλνει το «λάθος μήνυμα» στη Χαμάς και στους εχθρούς της χώρας.

«Μας βάζει στη γωνία, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ράφα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο πρέσβης Michael Herzog σε διαδικτυακό σεμινάριο του Carnegie Endowment for International Peace. Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει τα πυρομαχικά που χρειάζεται για τις επιχειρήσεις στη Ράφα και άλλες προγραμματισμένες επιχειρήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη σκοτώσει 50 Παλαιστίνιους ενόπλους στην ανατολική Ράφα και έχουν αποκαλύψει αρκετές σήραγγες, δήλωσε ο Χαγκάρι.

Στη Γάζα, οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές τους εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης που έχουν συγκεντρωθεί στα ανατολικά περίχωρα της πόλης.

Κάτοικοι και γιατροί στη Ράφα, τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Γάζας που δεν έχει ακόμη καταληφθεί από τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, δήλωσαν ότι μια ισραηλινή επίθεση κοντά σε τζαμί σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους στην ανατολική συνοικία Βραζιλία. Βιντεοσκοπημένο υλικό από το σημείο έδειχνε τον μιναρέ να κείτεται στα ερείπια και δύο πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες.

Από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε δύο σπίτια στη συνοικία Σάμπρα της Ράφα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας ανώτερος διοικητής της μαχητικής οργάνωσης Ταξιαρχίες Αλ Μουτζαχεντίν και η οικογένειά του, καθώς και η οικογένεια ενός άλλου ηγέτη της οργάνωσης, δήλωσαν γιατροί, συγγενείς και η οργάνωση.

Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στη Ράφα, όπου ο πληθυσμός έχει διογκωθεί από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που αναζητούν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς που έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του παράκτιου θύλακα σε ερείπια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την ελπίδα του ότι το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει πλήρη επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι αυτό θα προωθούσε τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς. «Η συντριβή στη Ράφα, κατά την άποψη [του προέδρου Μπάιντεν], δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Χαμάς έχει πιεστεί σημαντικά από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να κυνηγηθεί ό,τι έχει απομείνει από την ηγεσία της οργάνωσης από μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους.

Περί τους 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Ράφα και έχουν κινηθεί προς ζώνες στον παλαιστινιακό θύλακα που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες. «Περίπου 30.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την πόλη», δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την Γάζα, Γεώργιος Πετρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχει χρειασθεί να μετακινηθούν 5 ή 6 φορές» από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο επηρεάζει τις προμήθειες σε καύσιμα και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ, ενώ τα νοσοκομεία θα σταματήσουν την λειτουργία τους εάν δεν υπάρξει τροφοδοσία σε καύσιμα. Η Unicef προειδοποιεί ότι ελλείψει καυσίμων θα σταματήσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν και στον νότιο τομέα του θύλακα. «Πρέπει να προληφθούν οι θάνατοι των παιδιών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Unicef.

Από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 80.000, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση σε μια διασυνοριακή επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 252. Περίπου 128 όμηροι παραμένουν στη Γάζα και 36 έχουν κηρυχθεί νεκροί, σύμφωνα με τα τελευταία ισραηλινά στοιχεία.

Τέλος των ομιλιών

Στο Κάιρο, αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντώνται από την Τρίτη. Οι συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα σημείωσαν κάποια πρόοδο, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Ο Izzat El-Risheq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε αποχωρήσει από το Κάιρο, έχοντας επιβεβαιώσει την έγκρισή της για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός των διαμεσολαβητών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα και ενός αριθμού Παλαιστινίων που έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για την έλλειψη συμφωνίας και ο λογαριασμός της Al-Aqsa TV στο Telegram δήλωσε ότι η ομάδα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρόταση που είχε αποδεχθεί.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό σε εκεχειρία, αλλά έχει απορρίψει τα αιτήματα για τερματισμό του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συνεργάζεται με το Ισραήλ για τροποποιήσεις στην πρόταση εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για την οριστικοποίηση του κειμένου μιας συμφωνίας είναι «απίστευτα δύσκολες».

Χώρες-μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από μία ψηφοφορία στον ΟΗΕ αργότερα σήμερα σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ είπε «ναι», αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία. «Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει», είπε, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Προηγουμένως, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε πει πως η απόφαση για αναγνώριση έχει ληφθεί, αν και δεν ανέφερε ημερομηνία.

Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μόνιμο τέλος στην παλαιστινιακοϊσραηλινή σύγκρουση έχουν αυξηθεί μαζί με τον απολογισμό των θανάτων από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για να ξεριζώσει τη Χαμάς μετά την πολυαίμακτη διασυνοριακή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει πει ότι τα σχέδια για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελούν «επιβράβευση της τρομοκρατίας» που θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.

Αργότερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να «επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα».

Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE μετέδωσε την Πέμπτη πως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα περιμένουν την ψηφοφορία στον ΟΗΕ και εξετάζουν να προχωρήσουν σε κοινή αναγνώριση στις 21 Μαΐου.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως η χώρα του θα αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Keywords
Αναζητήσεις
to-israil-tha-prochorisei-stin-epicheirisi-tou-sti-rafa.htm
Τυχαία Θέματα