Τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής που πριν μερικά χρόνια έμοιαζαν ουτοπικές

10:31 2/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης όπου όλα είναι δυνατά και διαρκώς προστίθενται στη φαρέτρα καινούργια τεχνολογικά δεδομένα και εργαλεία που υπόσχονται ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων. 

Οι τεχνολογίες αυτές είναι εδώ, μας έχουν λύσει τα χέρια, έχουν μεταμορφώσει τις εταιρείες, τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, πριν μερικά χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τεχνολογίες που θα ανέτρεπαν όσα θεωρούσαμε δεδομένα και που ούτε ο πιο ευφάνταστος νους

δεν θα μπορούσε να σκεφτεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη έκανε το μεγάλο μπαμ, κυριαρχεί σε κάθε τομέα της ζωής μας και ανοίγει νέους δρόμους και παράθυρα σε κόσμους που θα μας εμφανίσει στο μέλλον. Εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, αρκετές ακόμα τεχνολογίες ήρθαν για να μείνουν και να μας αποδείξουν πως αυτά που κάποτε θεωρούσαμε σενάρια  για ταινίες επιστημονικής φαντασίας τώρα γίνονται πραγματικότητα.

Τεχνητή νοημοσύνη 

Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών που επιτρέπουν σε μηχανές ή κώδικες να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη, στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων.

Είναι το μέλλον το οποίο όμως ήδη βιώνουμε. Το Chat gpt μας έβαλε σε αυτό τον κόσμο λίγους μήνες πριν και έγινε game changer. Κατάφερε να γίνει trend και να κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει και να ασχολείται με αυτό.Τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται σε “πόλεμο” για να βρουν έναν άξιο αντίπαλο που θα το κοιτάξει στα μάτια ή και θα το ξεπεράσει.

Αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα

Αυτόνομα οχήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί από εταιρείες όπως η Tesla, η Waymo της Google και η Uber φέρνοντας επανάσταση στις μεταφορές. Το 2006 μια BMW οδήγησε μόνη της στην πίστα του Χόκενχαϊμ, ενώ η Audi, η Volvo και άλλες εταιρείες έχουν έτοιμα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 έστω και ως concept cars.

Το άλμα θα γίνει όταν είναι έτοιμο το δίκτυο 5G, ενώ αρκετοί κατασκευαστές επιθυμούν να βγάλουν το 2021 στην παραγωγή τα πρώτα αυτοκίνητα επιπέδου 3 και το 2024 τα πρώτα επιπέδου 4.

Εικονική πραγματικότητα (VR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR)

Το VR χρησιμοποιεί ακουστικά εικονικής πραγματικότητας ή περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών, μερικές φορές σε συνδυασμό με φυσικά περιβάλλοντα ή σκηνικά, για τη δημιουργία εικόνων, ήχων και άλλων αισθήσεων που προσομοιώνουν τη φυσική παρουσία ενός χρήστη σε ένα εικονικό ή φανταστικό περιβάλλον.Με τον εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας ο χρήστης κοιτάζει τον τεχνητό κόσμο, κινείται γύρω του και αλληλεπιδρά με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα.

Με την επαυξημένη πραγματικότητα τεχνητά ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπάρχον περιβάλλον, δίνοντας και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης στο χρήστη. Χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής για τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη, της πυξίδας  για τον εντοπισμό του προσανατολισμού της συσκευής και της κάμερας για τη λήψη του περιβάλλοντος χώρου. 

Internet of Things (IoT)

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι το δίκτυο επικοινωνίας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που έχει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο. Οι συσκευές IoT μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και έτσι μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες ή χρονοβόρες εργασίες.

3D printing

Η  τρισδιάστατη εκτύπωση καθιστά δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων μέσω πολλαπλών αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού που βασίζονται σε ψηφιακά σχέδια και συνήθως είναι μικρότερα του ενός χιλιοστού.

Ρομποτική

Η ρομποτική είναι κλάδος της μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελέγχει την λειτουργία διαφόρων μηχανικών εξαρτημάτων. Μια μηχανική συσκευή μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Ένα ρομπότ μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για να κάνουν εργασίες, οι οποίες είτε είναι δύσκολες είτε επικίνδυνες για να γίνουν από έναν άνθρωπο. Επίσης, χρησιμοποιούνται για να κάνουν εργασίες πιο γρήγορα ή με χαμηλότερο κόστος και μπορούν να εργαστούν μαζί με ανθρώπους σε βιομηχανίες όπως η κατασκευή και η υγειονομική περίθαλψη.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και όσα βλέπουμε να συμβαίνουν τώρα είναι μόνο ο πρόδρομος των τεχνολογικών θαυμάτων που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η ενέργεια, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά να κερδίζουν έδαφος είναι μία ακόμα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της σύγχρονης εποχής. Όσα κάποτε έμοιαζαν άπιαστα πλέον έχουν αποκτήσει υπόσταση και επιβεβαιώνουν πως η πρόοδος δεν έχει όρια.

Keywords
Αναζητήσεις
technologies-tis-sygchronis-epochis-pou-prin-merika-chronia-emoiazan-outopikes.htm
Τυχαία Θέματα