Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία αγροτών

17:05 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Συμβούλιο Υπουργών και η Κομισιόν αναμένεται να υποδεχτούν το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες εκπροσώπους των αγροτών της ΕΕ προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι απαιτήσεις των τελευταίων. Εν μέσω πολύ τεταμένου κλίματος στους δρόμους των Βρυξελλών, μαζί με τους Βέλγους αγρότες, διαδηλώνουν και συνδικάτα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα LeSoir, αντιπροσωπεία των αγροτών θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και την Κομισιόν, μετά

τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στα κτίρια του Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία.

Την ίδια στιγμή έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 τρακτέρ, ενώ συνολικά 900 τρακτέρ έχουν παραλύσει την βελγική πρωτεύουσα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητούνται μέτρα για την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εν αναμονή μιας δεύτερης δέσμης προτάσεων τον Μάρτιο για τις αμοιβές των αγροτών, υπογράμμισε κατά την άφιξή του ο Βέλγος υπουργός, Νταβίντ Κλαρνιβάλ.

Οι δρόμοι των Βρυξελλών κοντά στην πλατεία Σούμαν θυμίζουν πεδίο μάχης. Οι αγρότες, καίνε λάστιχα και άχυρα, ενώ πέταξαν κοπριές, μανταρίνια και αυγά προς τη μεριά των αστυνομικών που έχουν στήσει οδοφράγματα, εμποδίζοντας τους να εισέλθουν στο κτίριο του Συμβουλίου. Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση, όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ έσπασαν οδόφραγμα της αστυνομίας και οι Αρχές απάντησαν με εκτοξευτήρες νερού.

Μαζί με τους βέλγους αγρότες, διαδηλώνουν σήμερα και συνδικάτα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο. Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με χώρες που δεν υπάγονται στους ίδιους κανόνες (π.χ. Mercosur) και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

«Yπάρχει χώρος (για τροποποιήσεις) εντός των ισχυόντων κανόνων», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Μαρκ Φεσνό κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γερμανός ομόλογος του, Τζεμ Οζντεμίρ, δήλωσε ότι «υπάρχει πολύς θυμός για τις αθετημένες υποσχέσεις: αυτή είναι μια ευκαιρία για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η τρέχουσα ΚAΠ είναι ένα γραφειοκρατικό τέρας. Η δουλειά στα χωράφια και όχι η γραφειοκρατία πρέπει να είναι η ημερήσια διάταξη».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-axiomatouchoi-tis-ee-tha-synantithoun-me-antiprosopeia-agroton.htm
Τυχαία Θέματα