Η κοινωνία των πολιτών κινδυνεύει

Δεν υπάρχει δημοκρατική χώρα στον κόσμο μας που να μην έχει μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με φιλανθρωπική ή ακτιβιστική δράση. Ακόμα και σε χώρες πολύ πλούσιες ή με ισχυρό κοινωνικό κράτος, MKO για την καταπολέμηση της φτώχιας ή για τη στήριξη κοινωνικών μειονοτήτων υπάρχουν, και μάλιστα πολλές.

Ο λόγος είναι, βεβαίως, ότι δεν υπάρχει λαός χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει χώρα χωρίς ανισότητες, κοινωνία χωρίς αδικία. Παντού υπάρχουν κενά που δεν μπορεί

ή δεν θέλει να καλύψει το κράτος -κι εκεί υπάρχει χώρος για δράση άλλων φορέων.

Οι οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» είναι ένας πολύτιμος πυλώνας της κοινωνικής ζωής. Πληθυσμοί που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και συλλογικότητες σε μεγάλα ποσοστά έχουν υψηλότερο «κοινωνικό κεφάλαιο» και εμφανίζουν κατά κανόνα λιγότερη βία, λιγότερες συγκρούσεις, χαμηλότερη εγκληματικότητα και υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από τη ζωή.

Η κοινωνία των πολιτών δεν ωφελεί μόνο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που καλείται να βοηθήσει -ωφελεί και τους πολίτες που σπεύδουν να συνεισφέρουν. Και -ίσως το κυριότερο- δίνουν στην κοινωνία θετικά παραδείγματα καλοσύνης, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και προσφοράς, ένα πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς και μια αίσθηση ότι κάπου εδώ, ανάμεσά μας, υπάρχουν φορείς και άνθρωποι που νοιάζονται. Ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο σκληρότητα, ανταγωνισμός, εγωισμοί και συγκρούσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα