Νέο Podcast από το ΚΜΟΠ: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων»

11:10 25/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης και την αύξηση της βίας μεταξύ των ενηλίκων ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας(ΚΜΟΠ) παρουσίασε το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «KMOP Podcasts» με τίτλο: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων».

O Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δρ. Αντώνης Κλάψης συζητάει με τη Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ,

δημιουργό του Live Without Bullying και εκπαιδευτική Ψυχολόγο, Δρ. Αντωνία Τορρένς για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Live Without Bullying

Tο «Live Without bullying» δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.
Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Η συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται από την έμπειρη ομάδα των συμβούλων του Live Without Bullying (LWB) βασίζεται στην προσωποκεντρική και γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση.
Από την έναρξη της λειτουργίας του, το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 30.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Επίσης, το ΚΜΟΠ έχει υπογράψει αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και τo διεθνές κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της CISCO. Tο πρόγραμμα Live Without Bullying έχει βραβευτεί στην Ευρώπη ως βέλτιστη πρακτική κατά του εκφοβισμού από την COFACE Families Europe, καθώς και από τον οργανισμό Hundred Global Collection 2023, ως μία από τις πιο καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις παγκοσμίως.

Κανένα παιδί μόνο του απέναντι στον εκφοβισμό

«Η πρωτοβουλία του Live Without Bullying γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά θύματα bullying δυσκολεύονται να καταφύγουν στους ειδικούς και να ζητήσουν βοήθεια ώστε αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού. Εγκλωβίζονται συχνά σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και απομόνωσης που τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα. Αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος ενός μεγάλου φορτίου που δεν τους ανήκει. Όμως κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση: να αισθάνεται ότι πρέπει να περάσει μόνο του αυτή τη δύσκολή δοκιμασία. Χρειάζεται ενσυναίσθηση, κατανόηση, συμπαράσταση και εξειδικευμένη καθοδήγηση. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο τρόπο συμβουλευτικής από πιστοποιημένους ψυχολόγους, σ ένα τεχνολογικό περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα να αναζητήσουν βοήθεια. Το LWB είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ώστε κανένα παιδί να μη μένει μόνο και αβοήθητο απέναντι στον εκφοβισμό» αναφέρει η Δρ. Αντωνία Τορρένς .

Δωρεάν εκπαίδευση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού για εκπαιδευτικούς

Η νέα εκπαίδευση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Live Without Bullying από την Δρ. Αντωνία Τορρένς, με τίτλο: «LINK – Αποτελεσματικές Δεξιότητες για Εκπαιδευτικούς για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού» είναι προϊόν της συνεργασίας του ΚΜΟΠ με την COFACE Families Europe.
Aπευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από τον περασμένο Νοέμβριο που ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος έχουν εγγραφεί συνολικά 2650 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τη νέα αυτή εκπαίδευση από άλλες με αντίστοιχη θεματική, είναι ότι παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά -βήμα προς βήμα- οι πιο σημαντικές και διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου -και όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων- (G.Robinson & B. Maines “The No Blame Approach to Bullying”, A. Pikas “The Shared Concern Method”), όπου οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν διαδραστικά στην εφαρμογή τους μέσω προσομοίωσης και διακλαδωμένων σεναρίων. Όπως εξηγεί η Δρ. Τορρένς αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μόνοι τους τα συνηθέστερα εμπόδια επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, να κατανοήσουν τα αίτια που ωθούν τα παιδιά να υιοθετούν αρνητικές συμπεριφορές και ως εκ τούτου να μπορούν να προσαρμόζουν και την δική τους συμπεριφορά με ενσυναίσθηση και ευελιξία ανάλογα με την περίσταση.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το παρακολουθήσουν online, ασύγχρονα και δωρεάν χρησιμοποιώντας, ώστε να είναι σε θέση μετά το πέρας της εκπαίδευσης μεταξύ άλλων:

Να κατανοούν τα χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς και τα είδη εκφοβισμούΝα περιγράφουν τον κύκλο του εκφοβισμού και την κοινωνική δυναμική του φαινομένουΝα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο διαδικτυακός εκφοβισμός διαφέρει από άλλους τύπους εκφοβισμούΝα αναπτύσσουν δράσεις για την πρόληψη του εκφοβισμού και τη δημιουργία ενός θετικού σχολικού κλίματος.Να εφαρμόζουν σωστά τις πλέον επιτυχείς μεθόδους για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμούΝα γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά, ακόμα και στην περίπτωση που το σχολείο θα επιβάλει μία ποινή στους μαθητές που ασκούν εκφοβισμόΝα κατανοούν την τεράστια σημασία της υιοθέτησης μιας «προσέγγισης ολόκληρου του σχολείου» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού

«Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για ασύγχρονη εκπαίδευση με πολύ εύκολη πλοήγηση που δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και στους παιδαγωγούς να επανέρχονται στα σημεία που αισθάνονται ότι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και να συμμετέχουν στις διαδραστικές ασκήσεις όσες φορές το χρειάζονται, ώστε να αισθανθούν ότι μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν κάποια μέθοδο και διάφορες χρήσιμες ιδέες που προτείνονται από την επόμενη κιόλας ημέρα στο σχολείο», αναφέρει η Δρ. Τορρένς.

Keywords
Τυχαία Θέματα