ΟΗΕ: Καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ

08:43 25/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχτηκε πυρά αρμάτων μάχης χθες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από 75 τραυματίες, σύμφωνα με τον Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του UNRWA, τόνισε πως το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ήταν προσδιορισμένο «καθαρά»,

ότι οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί «στις ισραηλινές αρχές» και καταδίκασε αυτή την «κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου».

Την ίδια στιγμή ο ι ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις και διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προς τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για παρωδία καθώς οι μάχες καθιστούν επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση. Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς προς τη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων, αφού έχει συγκεντρωθεί η μεγάλη πλειονότητα των 1,7 εκατ. Παλαιστινίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για την πολύνεκρη επίθεση στην εγκατάσταση της UNRWA, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αποκλείει» το ενδεχόμενο να υπήρξε δικό του «αεροπορικό πλήγμα» ή να χτυπήθηκε από το «πυροβολικό», αφήνοντας ανοικτή την «πιθανότητα» να επρόκειτο για πυρά της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ανέφεραν πως «αποδοκιμάζουν» τα πλήγματα και κάλεσε οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στον θύλακο να «προστατεύονται».

Στην Ευρώπη, Ρώμη και Παρίσι ανακοίνωσαν αντίστοιχα πως εκατό παιδιά που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθούν σε ιταλικά νοσοκομεία για θεραπεία και ότι επτά παιδιά έφθασαν σε γαλλικά νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι χθες ισραηλινοί διαδηλωτές έκλεισαν οδική αρτηρία-κλειδί στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του Ισραήλ να κλείσει συμφωνία για παύση των μαχών, αν όχι κατάπαυση του πυρός.

«Φτάνει! (…) Δεν θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν νεκροί, αρκετά με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, δεν μπορούμε να βλέπουμε κι άλλα νεκρά παιδιά, θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα: ο λαός του Ισραήλ θέλει συμφωνία, θέλει ειρήνη», είπε ο Σαπίρ Σλούτσκερ Αμράν, διαδηλώτρια.

Keywords
Αναζητήσεις
oie-katadikazei-tis-epitheseis-tou-israil.htm
Τυχαία Θέματα