Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη, καθώς το ράλι των κινεζικών μετοχών επιταχύνθηκε λόγω των στοιχημάτων ότι τα τελευταία μέτρα τόνωσης της οικονομίας από το Πεκίνο μπορεί να βάλουν ένα φρένο στον ολισθηρό κατήφορο της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας διεύρυναν το άλμα που σημείωσαν αργά την Τετάρτη, αφού η Λαϊκή Τράπεζα

της Κίνας αιφνιδίασε τους επενδυτές με ένα σχέδιο μείωσης του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αντέστρεψε τις απώλειες και σημείωσε άλμα 1,9%, ενώ ο κινεζικός δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 1,57%.

Οι μετοχές των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων υποχώρησαν, με τη Nio να υποχωρεί κατά 4,7%, τη Li Auto κατά 1,6% και τη BYD να διολισθαίνει κατά 1%. Η LG Display ηγήθηκε της πτώσης των προμηθευτών της Tesla, σημειώνοντας πτώση 3%.

Αιτία της πτώσης η προειδοποίηση της  Tesla προειδοποίησε ότι η αύξηση του όγκου των οχημάτων το 2024 «μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη» από ό,τι πέρυσι.

Ο δείκτης Shenzhen Composite της Κίνας ανέτρεψε επίσης τις απώλειες και σημείωσε άνοδο 1,7%.

Το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες από δημοσκόπηση του Reuters για ανάπτυξη 2,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,15% και ο  Topix κέρδισε 0,11%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας παρέμεινε αμετάβλητος και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,8%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 0,48% υψηλότερα στις 7.555,40 μονάδες.

«Δεδομένου του πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις, μια κατανομή στην Κίνα θα μπορούσε να είναι μια ευκαιριακή συναλλαγή αυτή τη στιγμή», έγραψε σε σημείωμά της η Αλις Σεν, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην VanEck Australia Pt. «Εάν οι  πολιτικές που ακολουθούνται είναι επιτυχείς στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μπορεί να ανατρέξουμε στις αρχές του 2024 ως τη βέλτιστη στιγμή για αγορά».

Παρόλα αυτά, οι αμφιβολίες παραμένουν αν η τελευταία νομισματική τόνωση θα αποδειχθεί η πανάκεια που ήλπιζαν οι επενδυτές μετά από ένα ταραχώδες ξεκίνημα του 2024 . Από το 2020, οι μειώσεις  του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών (RRR) δεν έχουν δώσει ώθηση στις κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 να χάνει σχεδόν 4% τρεις μήνες μετά από κάθε τέτοια μείωση. 

«Δεδομένου ότι οι προηγούμενες δύο περικοπές πέρυσι δεν κατάφεραν να προσφέρουν μεγάλη ανατροπή στις οικονομικές συνθήκες, η ενδεχόμενη αποτελεσματικότητα της τελευταίας περικοπής εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Τζουν Ρογκ Γιπ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG Asia. Ο Γιπ δήλωσε ότι εξακολουθεί να βλέπει την τελευταία κίνηση της Λαικής Τράπεζας της Κίνας να οδηγεί σε «κάποια προσωρινή αποκλιμάκωση των ακραία πτωτικών διαθέσεων για τις κινεζικές μετοχές».

Στην Ιαπωνία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς επέκτεινε την άνοδο της Τετάρτης, αφού η δημοπρασία 40ετούς χρέους δεν συγκέντρωσε ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές εν μέσω εικασιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκεται κοντά στον τερματισμό της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων.

Η νοτιοκορεατική SK Hynix Inc., η νούμερο 1 εταιρεία στον κόσμο στην κατασκευή τσιπ μνήμης, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο και τις προοπτικές του κλάδου των τσιπ. Τα λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου της Hyundai Motor δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς το ισχυρότερο γουόν επιβάρυνε τα κέρδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα