«Φιλέτο» για τους ξένους επενδυτές ακινήτων τα Νότια Προάστια Αττικής

13:11 26/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τα Νότια Προάστια  της Αττικής αναδεικνύονται οι μεγάλοι κερδισμένοι της αγοράς ακινήτων των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με έρευνες, τα πρωτεία τόσο της ακρίβειας όσο και των νέων κατασκευών για το 2023 αλλά και για τους πρώτους μήνες του 2024 κατέχουν τα Νότια Προάστια, καθώς συνεχίζουν να προσελκύουν κυρίως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Η μεγάλη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα Νότια Προάστια και η οποία τροφοδοτείται και από το εν εξελίξει project του Ελληνικού έχει εκτοξεύσει πάνω από τα 3.600 ευρώ

τις τιμές πώλησης στα Νότια Προάστια στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ακινήτων Green Estate, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το 9μηνο του 2023 στα Νότια Προάστια κόστισε κατά 44% περισσότερο από το 2022 και κατά 49% από το 2021.

Οι αυξήσεις αυτές σημειώνονται κατά κύριο λόγο στο Ελληνικό, στον Άλιμο, στο Π. Φάληρο, στη Γλυφάδα και στη Βούλα. Ωστόσο ηπιότερες αυξήσεις και πιο προσιτές τιμές καταγράφονται στις υπόλοιπες περιοχές των Νοτίων, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Ηλιούπολη, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα και η Αργυρούπολη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έρευνα της REMAX, αποδεικνύοντας τη δυναμική ανάπτυξη των τιμών στα Νότια Προάστια. Οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, με μέσο όρο 15,8%. Ειδικότερα, οι περιοχές Βάρης, Γλυφάδας και Ελληνικού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ακίνητα, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, κατά μέσο όρο 17,2%.

Σύμφωνα με ανάλυση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills, στα Νότια Προάστια οι τιμές για prime κατοικίες κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και διαμορφώνονται στην Αθήνα στα 11.200 ευρώ/τ.μ. Χαρακτηριστικό  είναι το γεγονός ότι ορισμένες πολυτελείς κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα παραδοθούν μέσα στο 2024, έφτασαν να πωλούνται έναντι 12.500 ευρώ ανά τ.μ.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Ελληνικό, με τις παραθαλάσσιες κατοικίες (Cove Residences, The Cove Villas, Riviera Tower) στις οποίες μπήκε πωλητήριο το τελευταίο διάστημα να γίνονται ανάρπαστες και να πωλούνται μεταξύ 9.500 με 10.000 ευρώ το τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Riviera Tower αγοράστηκε για 32.000 ευρώ το τ.μ. Έτσι, στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, μετά την εξάντληση των 500 πρώτων διαμερισμάτων/κατοικιών που βγήκαν προς πώληση και τα οποία εξασφάλισαν κυρίως Έλληνες αγοραστές, σειρά παίρνουν διαμερίσματα/κατοικίες, που ξεπερνούν τις 1.100 σε αριθμό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας γειτονιάς Little Athens.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των νέων οικιστικών αναπτύξεων που ανακοινώθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες στα Νότια Προάστια είναι η έναρξη της κατασκευής του Apollo Hills, ύψους επένδυσης 200 εκατομμυρίων ευρώ, στη Βούλα, που ανακοινώθηκε από τη Henderson Park και τη Hines, σε συνεργασία με την Greece Sotheby’s International Realty, που αναλαμβάνει την πώληση των κατοικιών του νέου πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος.

Η «ταυτότητα» των επενδυτών

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα και κυρίως στα Νότια Προάστια προέρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία, αλλά επίσης αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία.

Η αυξημένη ζήτηση των ξένων επενδυτών προέρχεται και από το γεγονός ότι θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους λόγω της αβεβαιότητας συγκεκριμένων αγορών του εξωτερικού, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις από ό,τι στις χώρες τους. Είναι γεγονός ότι, παρ’ όλη την ισχυρή αυξητική τάση των τελευταίων ετών, οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι ακόμη ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως της Ισπανίας, Ιταλίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Η αυξημένη ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες προέρχεται ιδιαίτερα και από τη γενιά των millennials (1981-1996) και τους Gen X (1965-1980), ιδίως από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι, επικεντρώνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στο έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, με τη ζήτηση να εστιάζει νεόδμητες πολυτελείς κατοικίες 150 τ.μ και άνω.

Keywords
Αναζητήσεις
fileto-gia-tous-xenous-ependytes-akiniton-ta-notia-proastia-attikis.htm
Τυχαία Θέματα