Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο της ακρίβειας

12:48 26/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε ένα σεμινάριο για τα My Data που παρευρίσκονταν και πολλοί λογιστές που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο εισηγητής της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τα My Data δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την μέθοδο Μain Courante για την ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων, οπότε «με τα My Data, ξεχνάτε την Main courante».

To πρόβλημα είναι ότι η μέθοδος Main Courante έχει επικρατήσει παγκοσμίως

ως η αποδοτικότερη μέθοδος τήρησης βιβλίων ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία λοιπόν που βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε ως υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, είτε ως θυγατρικές τους, δεν θα τηρούν την μέθοδο Main Courante για τα επίσημα βιβλία της φορολογική αρχής, θα τα τηρούν όμως για να έχουν συνεκτικά αποτελέσματα ομίλου. Τι σημαίνει αυτό; Επιπλέον κόστος για το λογιστήριο.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Αυτό απηχεί μια κατεστημένη νοοτροπία της φορολογικής αρχής στην Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου αν οι διαδικασίες της είναι φιλικές για τις επιχειρήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την πληθώρα διατάξεων και τις διαρκείς αλλαγές άμεσης εφαρμογής, δημιουργεί επιπλέον κόστη για τα λογιστήρια των εταιρειών. Η συνεπακόλουθη ανασφάλεια δικαίου, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να διακρατούν ένα αποθεματικό για πιθανές φορολογικές παραβάσεις που θα διαπιστώσει τυχόν μελλοντικός έλεγχος. Το αποθεματικό αυτό δεν δείχνει ότι η επιχείρηση πιστεύει ότι έχει κάνει φορολογικές παραβάσεις. Δείχνει την περιπλοκότητα των νόμων και των διαδικασιών που επιτρέπει στους ελεγκτές να ανακαλύπτουν παραβάσεις ακόμα και εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Αν δούμε και την εργατική νομοθεσία, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Διαδικασίες χωρίς κανένα απολύτως νόημα, με σοβαρές κυρώσεις αν δεν εφαρμοστούν. Ετήσια καταβολή αποδοχών σε 14 μισθούς αντί για 12 που προσθέτει εργατοώρες, μόνο και μόνο για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι το 1/6 των δεδουλευμένων τους με καθυστέρηση από έναν ως οκτώ μήνες. Όλα τα παραπάνω μπορεί στην Ελλάδα να τα θεωρούμε αναπόφευκτα, για να μην πω ιερά. Όταν όμως θέλουμε να δούμε στα σοβαρά την ακρίβεια στην χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε σοβαρά και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-enas-elefantas-sto-domatio-tis-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα