Windows Phone 8, Ένα αδικημένο λειτουργικό σύστημα

Goodbyte

Ο ανταγωνισμός στα λειτουργικά συστήματα των smartphones έχει φτάσει στα άκρα και είναι πλέον δύσκολο κάποιος να φτάσει τα 3 καλύτερα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Κάθε λειτουργικό έχει και τα δικά του ξεχωριστά ωραία πράγματα αλλά και τα ξεχωριστά του ελαττώματα!

Τα Windows Phone 8 είναι μια πολύ καλή προσπάθεια της Microsoft

στο να ξαναμπεί στην κυριαρχία των smartphones αλλά πάντα κάτι λάθος κάνει και εκεί το χάνει. Ας το πάρουμε από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με τα Windows Phone 7 ένα νέο λειτουργικό σύστημα από την γνωστή Microsoft με ένα πολύ ξεχωριστό και ψιλομοντέρνο περιβάλλον χρήστη.

Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο! Μεγάλα και μικρά τετραγωνάκια που σου τραβούσαν την προσοχή με τα ωραία αλλά και ταυτόχρονα απλά τους χρώματα καθώς και με την καταπληκτική ζωντάνια τους όπου γύριζαν στην άλλη πλευρά και σου έδειχναν διάφορες πληροφορίες ανάλογα με την εφαρμογή. Όπως είπα και πριν ήταν κάτι το ξεχωριστό και κανένας άλλος δεν το σκέφτηκε και το υλοποίησε. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα και ωραία! Κάπου εκεί σταματάνε τα ωραία και αρχίζουν τα βάσανα του συγκεκριμένου λειτουργικού.

Πρώτα απ’ όλα είναι ένα κλειστό λογισμικού λειτουργικό σύστημα που σημαίνει δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς σαν developer πλήρως και να δώσεις υπέροχες εφαρμογές στους χρήστες. Δεύτερον είναι ελλιπές διότι μέχρι και την τελευταία του αναβάθμιση, η λεγόμενη Windows Phone 8 GDR3, έχει αρκετές ελλείψεις.

Ποιες είναι αυτές; Δεν υπάρχουν κάποιες συντομεύσεις για γρήγορη πρόσβαση στο WiFi, Bluetooth, στην επιλογή προφίλ ήχου κλπ όπου για παράδειγμα όταν ο χρήστης θέλει να ανοίξει ή να κλείσει το WiFi θα πρέπει να μπει στις ρυθμίσεις να βρει την επιλογή και να πατήσει το κουμπάκι που ανοίγει το WiFi. Αυτό το βρίσκω απαράδεκτο πλέον στις μέρες μας όπου ακόμα και η Apple το κατάλαβε και το ενσωμάτωσε στο καινούργιο update του iOS μέσω του λεγόμενου Control Center. Άλλη έλλειψη είναι η περίεργη επιλογή ήχου έντασης καθώς ο ήχος έντασης αλλά και ο ήχος των πολυμέσων είναι στο ίδιο κομμάτι του ήχου! Δηλαδή όταν θέλει ο χρήστης να χαμηλώσει την μουσική, ταυτόχρονα θα χαμηλώσει και την ένταση του ήχου κλήσης! Άλλη μια γελοία έλλειψη που καταντάει κουραστική και εκνευριστική.

Ας πάρουμε τώρα το κομμάτι των εφαρμογών. Ναι! Δεν μπορώ να πω τ’ ότι η Microsoft δεν έχει προσπαθήσει πολύ στο να διαφημίσει την ανάπτυξη εφαρμογών για Windows Phone. Το θέμα όμως είναι ότι δεν προσφέρει πλήρες ανάπτυξη. Τι θέλω να πω; Όπως αναφέραμε πριν τα Windows Phone είναι ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα και η Microsoft παρέχει ορισμένα και λίγα APIs για τον προγραμματιστή.

Τι είναι τα APIs; Φανταστείτε ότι είναι ένα κομμάτι του λειτουργικού που σου επιτρέπει να ενσωματώσεις μέσα στον κώδικά σου π.χ. Music API όπου ενσωματώνεις μουσική. Έτσι η εφαρμογή του προγραμματιστή έχει περιορισμένες δυνατότητες και καθιστά άχρηστη την ανάπτυξη εφαρμογών για Windows Phone με αποτέλεσμα να έχει αυτήν την έλλειψη εφαρμογών στο Windows Phone Marketplace.

Τέλος για να μην σας κουράζω, πλάκα είχα πάθει όταν έβαλα στις ρυθμίσεις των μηνυμάτων να λαμβάνω αν το μήνυμα που έστειλα παραδόθηκε και εκεί που έστειλα το μήνυμα μου έρχεται ένα άλλο λέγοντας μου ότι παραδόθηκε χαχα! Έ όχι λέω! Αυτό ούτε στο Nokia 3310 δεν το έκανε!

Τόσο δύσκολο τους ήταν να ενσωματώσουν ένα τικ δίπλα στο μήνυμα που έστειλα για να ξέρω ότι παραδόθηκε; Αυτά και άλλα πολλά το καθιστούν ένα χαμένο και αδικημένο λειτουργικό σύστημα γιατί βγάζει καθημερινώς νέες συσκευές μαζί με την Nokia αλλά δεν βγάζει updates με σημαντικές επιδιορθώσεις και έτσι θα χάσει τους χρήστες που είχε κερδίσει. Δεν μπορείς να βγάζεις ένα Phablet όπως το Galaxy Note και να μην μπορείς μέσω κάποιας συντόμευσης να δημιουργήσεις μια σημείωση!

Αυτή ήταν η γνώμη μου για τα Windows Phone και ελπίζω και εύχομαι στην Microsoft να βάλει μυαλό γιατί δεν θα τα καταφέρει έτσι όπως πάει και θα καταντήσει όπως τα παλιά Windows Mobile.

Συντάκτης: Μακάριος Ούστα

Keywords
Τυχαία Θέματα