Google Glasses: Επανάσταση ή Αποτυχία;

Goodbyte

Η ημερομηνία διάθεσης των Google glasses στο ευρύ καταναλωτικό κοινό όλο και πλησιάζει και εμείς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αν τα έξυπνα αυτά γυαλιά θα φέρουν την επανάσταση ή θα περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν.

Από την μικρή εμπειρία που έχουμε στα γυαλιά της google, δηλαδή από το glass explorer program (μέσα από αυτό η google

πουλάει τα γυαλιά σε προγραμματιστές για να τα αναπτύξουν) καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την συσκευή. Η συσκευή ανήκει σε μια καινούργια κατηγορία που ονομάζεται wearable devices (συσκευές που φοριούνται).
Μέχρι τώρα οι λειτουργίες των έξυπνων γυαλιών περιορίζονται στην λήψη φωτογραφίας μέσω μιας κάμερας 5mp, λήψη βίντεο 720p, την τεχνολογία bone conduction (μετάδοση του ήχου μέσω δονήσεων στα οστά), gps για τον εντοπισμό θέσης, wifi, Bluetooth, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πολλές εφαρμογές της google όπως το google+, τα maps και άλλες. Όταν βλέπεις μέσα από τα γυαλιά είναι σαν να βλέπεις μια 25 ιντσών τηλεόραση σε απόσταση 2,5 μέτρων. Τα έξυπνα γυαλιά επίσης μπορούν να συνδυαστούν με γυαλιά οράσεως. Ακόμα δεν έχουμε ακούσει κάτι για δυνατότητα χρήσης τους σαν τηλέφωνα.

Τα Αρνητικά

Πολλοί πιστεύουν ότι η τιμή των 1500 δολαρίων (τόσο πωλούνται στους developers) είναι εξωφρενική για τις λειτουργίες που προσφέρει. Δεν είναι πολλοί αυτοί που θα έδιναν αυτά τα λεφτά για να τραβάνε φωτογραφίες, να ακούνε μουσική, και να χρησιμοποιούν τους χάρτες. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που δεν θα ρίσκαραν να έχουν μια συσκευή συνεχώς πάνω στο κεφάλι τους. Μπορεί συχνά να έχουμε δίπλα μας πολλές ενεργοποιημένες συσκευές αλλά είναι αλλιώς όταν τις έχουμε πάνω μας «φορεμένες».

Οι μεγαλύτερες όμως αντιδράσεις έρχονται στον τομέα της ιδιωτικότητας. Είναι εξαπλωμένη η άποψη ότι φορώντας τα γυαλιά κάποιος καταλύει την ιδιωτικότητα των γύρω του. Ήδη έχει φτιαχτεί μια εφαρμογή για τα γυαλιά η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να τραβήξει φωτογραφίες η βίντεο απλά κλείνοντας το μάτι του δυο φορές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κρυφή φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση. Πάντως δεν είναι λίγα τα καζίνο τα σινεμά, οι καφετέριες και φυσικά τα πανεπιστήμια που έχουν απαγορεύσει την χρήση των google glasses για θέματα ιδιωτικότητας.
Δεν ξέρουμε αν η ιδιωτικότητα μπορεί να ανακόψει την επέλαση των γυαλιών πάντως να υπενθυμίσουμε πως πριν από κάθε τεχνολογική επανάσταση (smartphones, facebook κτλ) τέθηκαν τέτοια θέματα προσωπικών δεδομένων.

Τα Θετικά

Ίσως τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που κατέχει αυτό το προϊόν δεν έχουν φανεί ακόμα αλλά θα φανούν. Είναι η προοπτική εξέλιξης που έχει και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Είναι οι δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει μελλοντικά και να φέρει την επανάσταση.

Κατά την γνώμη μου το σημαντικότερο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων έξυπνων συσκευών είναι το σημείο του σώματος όπου τοποθετούνται. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον. Είναι μπροστά στα μάτια μας, δίπλα στα αυτιά, κοντά στο στόμα μας και στηρίζονται χωρίς την χρήση των χεριών μας και για αυτό τον λόγο μπορούμε να τα φοράμε και να έχουμε έναν υπολογιστή μπροστά μας όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί με ένα smartphone, ένα tablet, ένα laptop ή ένα smartwatch. Με λίγη φαντασία μπορούμε να προβλέψουμε την δυνατότητες δίνει μια τέτοια συσκευή στους developers. Ήδη έχουν ακουστεί εφαρμογές που αναγνωρίζουν αντικείμενα τριγύρω μας, ανθρώπους κτλ. Φανταστείτε να μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα like απλά κοιτώντας έναν άνθρωπο και σηκώνοντας τον αντίχειρα μας πάνω. Τέλος πάντων αυτά είναι στην φαντασία του καθενός.

Δεν θα αφήναμε έξω από το παιχνίδι και τον τομέα του gaming. Μια συσκευή σαν και αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτό τον χώρο. Τα video games αλλάζουν διάσταση δίνοντας την δυνατότατα στον παίχτη να νιώθει ότι συμμετέχει μέσα στον παιχνίδι. Με την επαυξημένη πραγματικότητα των γυαλιών ξεφεύγουμε από τον κλασσικό τρόπο χειρισμού των παιχνιδιών με τα χειριστήρια και τα ποντίκια και μπαίνουμε σε μια νέα λογική έλεγχου. Φυσικά με τα μέχρι τώρα στοιχεία το hardware τα των glasses δεν μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε παιχνίδι.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα google glasses βρίσκεται μια εταιρία σαν την google που έχει αποδείξει ότι με ότι καταπιάνεται το. Ακούει τις επιθυμίες των πελατών της και προσαρμόζει τις υπηρεσίες της και τα προϊόντα της. Στηρίζει πολύ τους developers ενώ δεν διστάζει να εμπλουτίσει τα προϊόντα της κάνοντας εξαγορές δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν και να εκτοξεύσουν τα έξυπνα γυαλιά της όταν αυτά κυκλοφορήσουν για το ευρύ κοινό.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη δεν μπορεί να εμποδιστεί από κανέναν και για κανέναν λόγο. Μάλλον τα γυαλιά της google θα έρθουν για να μείνουν και να αλλάξουν για ακόμα μια φορά τον κόσμο της τεχνολογίας και την καθημερινότητα μας. Παρόλα αυτά αυτό μένει να αποδειχτεί και στην πράξη ξεκινώντας πρώτα από όλα με μια εκλογίκευση της τιμής (1500 δολάρια είναι υπερβολικά νομίζω για τους περισσότερους)

Εσείς τι λέτε θα θέλατε τα καινούργια γυαλιά της google ή ζείτε και χωρίς αυτά;

Συντάκτης: Βασίλης Τούλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα