Nokia, Μετά τo deal με τη Microsoft, Τι;

Goodbyte

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Microsoft και Nokia για την εξαγορά του τμήματος των συσκευών της δεύτερης από την πρώτη. Η οποία συμφωνία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia κι έλαβε το απαραίτητο clearance από τις αρμόδιες υπηρεσίες περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθιστώντας την εξαγορά πραγματικότητα. Οι Φιλανδοί κράτησαν

το brand Nokia, το οποίο είναι ακόμη ισχυρό και θα προσπαθήσουν με όχημα τα εναπομείναντα τμήματα της εταιρείας να ξαναστήσουν μια καινούρια Nokia.

Οι αντιδράσεις του fan base της Nokia μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κινούνταν στο κλίμα της ολοκληρωτικής καταστροφής από πυρηνική βόμβα, κάνοντας λόγο για τέλος εποχής, ας αποχαιρετήσουμε τη Nokia και άλλα δακρύβρεχτα. Ναι, είναι τέλος εποχής, αλλά παράλληλα κατά τη γνώμη μου είναι η ευκαιρία για αναγέννηση της εταιρείας και επιστροφής στις καινοτόμες λύσεις. Παρακάτω θα δούμε τι έχει απομείνει στη Nokia μετά το deal με τη Microsoft και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις προοπτικές του κάθε τμήματος και ποιος ο ρόλος τους στη νέα εποχή της Nokia.

Τα τμήματα της Nokia μετά το deal με τη Microsoft είναι: α) Here Maps β) Nokia Networks & Solutions και γ) το νεότευκτο τμήμα των Advanced Technologies. Ας τα δούμε ένα-ένα.

α) Οι Here Maps είναι η μετεξέλιξη της Navteq, που είχε εξαγοράσει το 2008 η Nokia και τα βρίσκουμε ως default χάρτες στα windows phone. Αν και πολλοί θεωρούν ότι οι here maps είναι υποδεέστεροι των αντίστοιχων χαρτών της google και της apple, που είναι οι δύο ανταγωνιστές της Nokia σε αυτόν τον τομέα, η Nokia παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με τους Here maps, κάποιες από τις οποίες είναι αποκλειστικές και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η Nokia επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν download χάρτες και να τους χρησιμοποιούν offline χωρίς κάποιον περιορισμό. Επίσης δίνει τη δυνατότητα της augmented reality μέσω των χαρτών της. Δύο χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τους Here maps να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Πλέον χωρίς να έχει τη Microsoft στο κεφάλι της, η Nokia ελπίζω να ασχοληθεί πιο έντονα με το πλασάρισμα των Here maps και σε android και iOS. Στο iOS έχει παρουσιάσει app, αλλά το έχει αφήσει στο έλεος του Δία και δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την περαιτέρω ανάπτυξη του. Τέλος, η Nokia έχει συμφωνήσει ότι οι Here maps θα είναι οι χάρτες των Firefox OS και Tizen OS, μικρής αξίας προς το παρών συμφωνίες.

Φυσικά η δύναμη των Here Maps δεν είναι στην αγορά των smartphones, το δυνατό τους σημείο είναι η συμφωνία της Nokia με αρκετούς κατασκευαστές αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση των χαρτών τους στα συστήματα τους. Η κούρσα για το self-driving αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει και η μάχη προς το παρόν είναι μεταξύ Nokia και Google. Μάλιστα η Nokia φαίνεται να έχει κάποιο προβάδισμα λόγω των πολύ καλών σχέσεων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που είχε αναπτύξει η Navteq και κληρονόμησε η Nokia από την εξαγορά. Το τμήμα των Here maps είναι ζημιογόνο, αλλά οι προοπτικές του φαίνονται ιδιαίτερα θετικές. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι ετοιμάζει η Nokia σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στο παρακάτω βίντεο.

β) Το τμήμα Nokia Networks & Solutions(NNS) που προέκυψε μετά την εξαγορά από τη Nokia το 2013 του μεριδίου της Siemens στη Nokia Siemens Networks. Είναι το μόνο κερδοφόρο τμήμα της Nokia και ασχολείται με την κατασκευή και την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κυρίως ασχολείται με τις κινητές ευρυζωνικές τεχνολογίες. Είναι από τους leader της αγοράς και συγκεκριμένα παρέχει 4G υπηρεσίες σε 80 τηλεπικοινωνιακούς πάροχους παγκοσμίως. Η Nokia πάντα υπήρξε πρωτοπόρος και καινοτόμος στα κινητά δίκτυα από τα πρώτης γενιάς δίκτυα του GSM μέχρι και την 5η γενιά, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει προφανώς το 4G στο μέλλον. Υπάρχουν φήμες ότι η Nokia θέλει να εξαγοράσει την Alcatel-Lucent, ανταγωνιστής στον ίδιο τομέα, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση σε αυτήν την αγορά αυξάνοντας το μερίδιο στο 30%. Το τμήμα NNS αποτελεί το μαξιλαράκι για την ανάπτυξη της Nokia, καθώς είναι ο κύριος τροφοδότης της κερδοφορίας του ομίλου.

γ) Το καινούριο τμήμα των Advanced Technologies, το οποίο θα διαχειρίζεται το πλούσιο πορτφόλιο πατεντών της Nokia και θα διερευνά παράλληλα νέους τομείς, στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί η Nokia.

Το πορτοφόλιο των πατεντών της Nokia είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς η Nokia είχε εμπλακεί στις διαδικασίες διαμόρφωσης των κινητών δικτύων από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στο σχεδιασμό των δικτύων του μέλλοντος. Μάλιστα τώρα που δε θα κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα, θα μπορέσει να είναι πιο επιθετική στις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες πατενταρισμένες από τη Nokia. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παρακάτω πίνακας που δείχνει τις εκτιμήσεις αναλυτών για τα χρήματα που θα κερδίζει η Nokia μόνο από μια επικείμενη συμφωνία με τη Samsung:

Έτσι η Nokia έχει εξασφαλισμένη άλλη μια χρηματοροή που θα της επιτρέψει να ρισκάρει και να καινοτομήσει και σε άλλους τομείς.
Στη συμφωνία με τη Microsoft υπάρχει ρήτρα που απαγορεύει τη Nokia να κατασκευάσει κινητά για 2 χρόνια, ήτοι μέχρι τα τέλη του 2015. Όταν πρωτοδιάβαζα για τις λεπτομέρειες αυτές της συμφωνίας, ήμουν πεπεισμένος ότι η Nokia σίγουρα θα επανέλθει στην αγορά των κινητών μετά τη λήξη αυτής της απαγόρευσης. Μια άποψη που ήρθε και την επιβεβαίωσε ουσιαστικά το διοικητικό στέλεχος της Nokia, Michael Halbherr, δηλώνοντας:
“We have sold our device business for a reason, but that doesn’t keep us out of the device business.”
“We are not prohibited from making any communication device. We will concept and think about new forms of devices.”
“It would be wrong now to think about this from a phone perspective. With the cloud and the internet-of-things, we’re seeing a convergence of form factors where you do a few things well in a totally seamless way.”
“We will still surprise people with leading-edge hardware.”
Εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι παρά το γεγονός οτι η Nokia πούλησε το τμήμα συσκευών της, η Nokia εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το hardware και θα αναζητήσει νέα form factors, νέα concept, αρχικά μακριά από τα smartphones λόγω της απαγόρευσης λόγω της συμφωνίας με τη Microsoft.

Όπως προείπα, είμαι σίγουρος ότι θα ασχοληθεί ξανά και με τα smartphones μετά το 2016. Θα μου πείτε γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί να ασχοληθεί ξανά με ένα τμήμα της αγοράς που έχασε κατά κράτος, ενώ ήταν κάποτε ο απόλυτος leader; Θα ασχοληθεί ξανά γιατί η αγορά των κινητών είναι σημαντική, έχει περιθώρια ανάπτυξης και η Nokia απλά δεν μπορεί να την αγνοήσει. Αυτή τη φορά θα μπορεί μάλιστα να πειραματιστεί πιο εύκολα και να είναι πιο ευέλικτη στις επιλογές της, καθώς θα ξεκινάει από τη θέση του outsider. Επίσης μετά την τεράστια αναδιάρθρωση του ομίλου, το hardware δε θα είναι σημαντικός τομέας της Nokia όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα. Γεγονός που θα την επιτρέψει να δοκιμάσει νέα πράγματα, να καινοτομήσει, να ρισκάρει σε αυτόν τον τομέα χωρίς να κινδυνεύει η οικονομική ανάπτυξη του ομίλου.

Πιστεύω ότι το deal με τη Microsoft θα δώσει στη Nokia τον απαραίτητο χρόνο και τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους, για να κάνει το reboot που τόσο πολύ χρειάζεται και να επαναπροσδιορισθεί ξανά. Επιπροσθέτως, θέλω να τονίσω ότι το ταλέντο από τους μηχανικούς της Nokia ποτέ δεν έλειψε και είναι σχεδόν ανεξάντλητο, δείτε πόσα πρότζεκτ έχουν προκύψει από πρώην υπαλλήλους της Nokia. Ελπίζω και πιστεύω ότι η Nokia θα κάνει επιτυχώς αυτό το reboot και σχετικά σύντομα θα μας εντυπωσιάσει και πάλι με τις καινοτόμες προτάσεις της στον τομέα του hardware.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η Nokia έχει μέλλον και στο χώρο του hardware και στο χώρο των services, παρά την απογοήτευση του fan base της για το deal με τη Microsoft. Κεφαλαιοποιώντας κέρδη από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό μέσω της Nokia Networks & Solutions και το πορτφόλιο πατεντών της, μπορεί να κερδίσει τη μάχη των αυτόνομων αυτοκινήτων και να καινοτομήσει και πάλι στο hardware. The Empire will strike back.

Συντάκτης: Χριστοφής Απόστολος

Keywords
Τυχαία Θέματα