Βλέπω την καριέρα μου με “άλλο μάτι” ως αποτέλεσμα της καραντίνας

20:31 28/11/2020 - Πηγή: iPop

Ποιες είναι οι αλλαγές που επέφερε η καραντίνα στην επαγγελματική ζωή; Σε όποια φάση της καριέρας σας κι αν βρίσκεστε, αποκλείεται αυτή η κρίση να σας έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Και μόνο το πάγωμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων και η συρρίκνωση της οικονομίας, λογικά θα επιφέρει συνέπειες στην επαγγελματική ζωή όλων μας. 

Αυτή η κρίση λοιπόν είναι και “μια σπρωξιά”, μια αναγκαστική ώθηση για να αξιολογήσουμε και να ανασχεδιάσουμε την καριέρα μας. Αυτό αφορά και αυτούς που είναι άνεργοι και είναι σε αναζήτηση εργασίας. Αν ήταν δύσκολο μία φορά να βρουν εργασία προ καραντίνας, τώρα θα είναι

πιθανότατα δέκα.

Τι μπορούμε λοιπόν όλοι να κάνουμε; Ας δούμε ενδεικτικά τα βήματα, τα οποία φυσικά απαιτούν προσαρμογή και τροποποίηση στις ανάγκες του καθενός. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις αλλαγές που έφερε η καραντίνα στην επαγγελματική ζωή:

Βήμα 1- Αναγνώριση της κατάστασης και των συνεπειών

Ως εργαλείο αναγνώρισης του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεγόμενη PEST Analysis, που είναι εργαλείο του μάρκετινγκ.

P- PoliticalE- EconomicalS- SocialT – Tecnological

Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε ποιες είναι οι αλλαγές, ποιες είναι οι εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στο Πολιτικό, Οικονομικό, Κοινωνικό και Τεχνολογικό Περιβάλλον που μας αφορά επαγγελματικά.

Για παράδειγμα, πολιτικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επίδομα 800 ευρώ σε κάποιους κλάδους. Αυτό ήταν μια θετική εξέλιξη, μια οικονομική ανακούφιση για όσους βρίσκονται εκτός εργασίας αυτή τη στιγμή, επειδή πάγωσαν οι δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλοί ΚΑΔ έμειναν απέξω. Οπότε στο δικό σας επάγγελμα ποιες είναι οι πολιτικές εξελίξεις που σας αφορούν;

Στο Οικονομικό περιβάλλον κάποιοι κλάδοι ευνοήθηκαν, για παράδειγμα αυξήθηκε πάρα πολύ η χρήση των εταιριών courier, καθώς πολλοί πλέον έκαναν online τις αγορές τους, επιλέγοντας την παράδοση στο σπίτι. Αυξήθηκε επίσης το e-commerce και οι υπηρεσίες internet marketing και social media marketing εταιρειών. Οι περισσότεροι όμως κλάδοι υπέστησαν τεράστιες οικονομικές απώλειες, π.χ. οι αεροπορικές. Τι συνεπάγεται αυτό για το δικό σας επάγγελμα ή κλάδο;

Κοινωνικά αναγκαστήκαμε να κλειστούμε σπίτι, άρα να απομονωθούμε. Αυξήθηκαν τα συναισθήματα κούρασης, άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης, άρα αυξήθηκε η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων από ψυχολόγους και coaches. Αυξήθηκε επίσης η κίνηση των delivery φαγητού, καθώς πολλοί το έριξαν στο φαγητό για να ξεχάσουν τον πόνο τους.

Στο Τεχνολογικό περιβάλλον από την άλλη, ήταν θετικές οι περισσότερες εξελίξεις. Αμέσως αναπτύχθηκε η online εκπαίδευση, τόσο από σχολεία και Πανεπιστήμια, όσο και από φορείς διοργάνωσης σεμιναρίων. Επίσης αναπτύχθηκε ραγδαία η online ψυχαγωγία, παρακολουθώντας παραστάσεις και συναυλίες στο ίντερνετ ή κανοντας εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία. Γενικότερα αξιοποιήθηκαν άμεσα οι απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας για να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας σε αυτό το διάστημα του εγκλεισμού. Αντίστοιχα αναπτύχθηκε ραγδαία και η τηλεργασία, ώστε να μην αναγκαστούν πολλές επιχειρήσεις να διακόψουν τελείως τις δραστηριότητές τους. Εξαιρετικό παράδειγμα ευελιξίας και πρσαρμοστικότητας.

Αναγνωρίστε λοιπόν, με βάση την PEST Analysis, ποιές ήταν οι συνέπειες στο δικό σας επάγγελμα και κλάδο, κάνοντας ταυτόχρονα και προβλέψεις για τις μελλοντικές εξελίξεις με βάση τα τωρινά σημάδια. Εννοείται ότι υποθέσεις θα κάνετε και όχι πραγματικές προβλέψεις, αλλά τουλάχιστον θα βασίζονται σε πραγματικά σημάδια, άρα δεν θα είναι θα είναι τυφλές προβλέψεις, όπως κάνουν οι άπειροι τζογαδόροι που ρισκάρουν και τελικά χάνουν τα χρήματά τους.

Βήμα 2 – Αυτογνωσία και προβλέψεις για το μέλλον

Πέρα από το εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να δούμε και το εσωτερικό περιβάλλον, δηλαδή τον εαυτό μας ή την επιχείρησή μας, αν έχουμε επιχείρηση. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε άλλο ένα εργαλείο του μάρκετινγκ, τη γνωστή SWOT Analysis.

S- StrengthsW- WeaknessesO- OpportunitiesT- Threats

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να καταγράψουμε, άρα να αναγνωρίσουμε, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας και τις ευκαιρίες και απειλές που έχουν διαμορφωθεί από το περιβάλλον μας.

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία είναι απαραίτητο να τα αναγνωρίζει κάποιος σε τακτά χρονικά διαστήματα στην καριέρα του, ώστε να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Ποτέ δεν πρέπει να διαλέξετε ένα επάγγελμα που να σας φέρνει σε άμεση επαφή με τις αδυναμίες σας, γιατί τότε χτίζετε την καριέρα σας από μειονεκτική θέση.

Η ξεκάθαρη συμβουλή είναι να διαλέξετε ένα επάγγελμα που να σας επιτρέπει να χτίσετε πάνω στα δυνατά σας σημεία. Τότε μπορείτε παργματικά να ξεχωρίσετε και να θριαμβεύσετε. Επίσης τα δυνατά σημεία μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ταλέντων σας, τα οποία αξίζει να πουλήσετε στην αγορά εργασίας. Οι εργοδότες είναι σε μόνιμη αναζήτηση ταλέντων και μάλιστα παρά την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη ταλέντων.

Πού κρύβονται όλα τα ταλέντα που διαθέτουμε; Μήπως δεν έχετε αναγνωρίσει τα δικά σας; Μήπως βρίσκεστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα ταλέντα σας, αλλά τα καταπνίγει; Αν ναι, ίσως η κρίση είναι η ιδανική ευκαιρία να αλλάξετε επάγγελμα και να αναζητήσετε εργασία κάπου που θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε το πλήρες δυναμικό σας.

Φυσικά απαιτεί θάρρος μια τέτοια αλλαγή και θα είναι επίπονη η προσπάθεια, αλλά “δεν είναι τίποτα πιο επώδυνο από το παραμένεις κάπου όπου δεν ανήκεις”, όπως λέει ένα ρητό.

Να ξέρετε λοιπόν σίγουρα ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης, έχουν διαμορφωθεί ευκαιρίες και απειλές σε όλη την αγορά εργασίας. Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες εσείς προσωπικά και να μειώσετε τον κίνδυνο των απειλών;

Η απάντηση είναι με:

προσωπική ενδοσκόπηση,ειλικρινή αξιολόγηση, στοχοθεσία, σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών.

Αν σε αυτά τα 5 βήματα της αλλαγής, χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να την αναζητήσετε. Ο σχεδιασμός καριέρας, καλώς ή κακώς, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Ο ανασχεδιασμός καριέρας, ακόμα περισσότερο. Εγώ σε αυτό το άρθρο θέλησα να απλοποιήσω τα βήματα για εσάς. Όμως εσείς καλείστε να τα βαδίσετε. Αν χρειάζεστε καθοδήγηση, είμαι εδώ για εσάς…

Διάβασε ακόμα: Πώς να μάθεις να αποφεύγεις αλλά και να διαχειρίζεσαι τις παρεξηγήσεις

Info!

Εύη Ξυραφά | Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Website
Email: [email protected]
Facebook
Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Η Εύη Ξυραφά κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο της Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση απ’ τις 30 πρώτες σελίδες εδώ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βλέπω την καριέρα μου με “άλλο μάτι” ως αποτέλεσμα της καραντίνας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα