Μαζική «έξοδος» στην Ειδομένη – Επιχείρηση επαναπροώθησης από την ΠΓΔΜ

17:54 14/3/2016 - Πηγή: iPop

Οι αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ, πραγματοποιούν επιχείρηση επαναπροώθησης των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν νωρίτερα να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με στρατιωτικά φορτηγά αλλά και λεωφορεία, οι άνδρες των αρχών ασφαλείας της γειτονικής χώρας, μεταφέρουν πίσω στην Γευγελή περίπου 700 πρόσφυγες, οι οποίοι νωρίτερα επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα

της ουδέτερης ζώνης και να συνεχίσουν την πορεία τους.

Στόχος των αρχών της ΠΓΔΜ, είναι να επαναπροωθηθούν προς την Ελλάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή βρίσκονται διμοιρίες των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πίσω από τα σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί και οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποτρέψουν την διέλευση άλλων προσφύγων, στα εδάφη τους.

Ωστόσο πολλοί είναι ακόμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν ακόμα και τώρα, συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, από όπου νωρίτερα, προσπάθησαν να περάσουν στα εδάφη της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, αναζητώντας απεγνωσμένα ένα πέρασμα για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διέσχισαν χείμαρρο στην Ειδομένη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια στιγμή στο σημείο συγκεντρώνονταν συνεχώς νέες ομάδες προσφύγων, επιχειρόντας να διασχίσουν τα σύνορα.

Ομάδες προσφύγων, περάσαν νωρίτερα από το χωριό της Ειδομένης, διασχίζοντας παραπόταμο του Αξιού, έχοντας ως κατεύθυνση την ουδέτερη ζώνη.

Την ίδια στιγμή οι αρχές ασφαλείας, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, απευθύνουν εκκλήσεις στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, να επιστρέψουν στον προσφυγικό καταυλισμό, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους συλλαμβάνουν, ώστε να επαναπροωθηθούν προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων από τις στρατιωτικές αρχές της ΠΓΔΜ, βρίσκονται πάνω από 30 φωτορεπόρτερ, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να καλύψουν την μαζική προσπάθεια των προσφύγων για να διασχίσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ, ζητούν χρήματα ώστε να απελευθερώσουν τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συνελήφθησαν νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος καλύπτοντας την πορεία των προσφύγων στα σύνορα. Το πρόστιμο το οποίο καλούνται οι Έλληνες φωτορεπόρτερ να πληρώσουν είναι 250 το άτομο.

Ανάμεσα στους Έλληνες φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συνελήφθησαν είναι οι: Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Γιάννης Κολεσίδης και Αλέξανδρος Κατσής,

URGENT: Photojournalist @d_tosidis has been arrested by the Macedonian army as they reported on the #refugeesGR march! Help needed!

— Marianna Karakoulaki (@Faloulah) March 14, 2016

Σημειώνεται πως μαζί με τις οικογένειές τους και τα λίγα υπάρχοντά τους, οι πρόσφυγες προσπάθησαν απεγνωσμένα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου και επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία τους εδώ και πολλές ημέρες έχει σταματήσει στην Ειδομένη, όπου και παραμένουν εγκλωβισμένοι, αντιμετωπίζοντας εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

photos:Reuters,Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Μαζική «έξοδος» στην Ειδομένη – Επιχείρηση επαναπροώθησης από την ΠΓΔΜ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα