Το θαύμα της επιστήμης: Εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας από κολλαγόνο χοίρου δίνει πίσω την όραση σε τυφλούς ανθρώπους

14:02 12/8/2022 - Πηγή: iPop

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή έχουν μόνιμη τύφλωση εξαιτίας προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα τους. Ωστόσο, επιστήμονες από την Σουηδία ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα από κολλαγόνο χοίρου το οποίο μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Πώς αυτός ο εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον την λύση στο πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων με την όρασή τους;

Εσύ προσέχεις τα μάτια σου «σαν τα μάτια σου»;

Η επιτυχία του εγχειρήματος

Οι κερατοειδείς

που κατασκευάζονται από κολλαγόνο χοίρου έχουν αποκαταστήσει την όραση σε άτομα που προηγουμένως ήταν τυφλοί ή είχαν προβλήματα όρασης. Δύο χρόνια μετά τις επεμβάσεις, έχει παρατηρηθεί ότι κανένας από τους λήπτες δεν ανέφερε σοβαρές επιπλοκές ή ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τύφλωση του κερατοειδούς, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το καθαρό, προστατευτικό εξωτερικό στρώμα των ματιών γίνεται θολό ή παραμορφώνεται από τυχόν βλάβη ή ασθένεια. Επειδή οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς απαιτούν προς το παρόν ανθρώπινο δότη, μόνο 1 στα 70 άτομα που χρειάζονται φροντίδα λαμβάνει έναν. Σε πολλές χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, το κόστος της επέμβασης περιπλέκει περαιτέρω την πρόσβαση στη θεραπεία.

Φακοί επαφής: Πρόσεξε μην τυφλωθείς

Οι λεπτομέρειες για το εμφύτευμα

Ο αναπληρωτής καθηγητής Mehrdad Rafat του Πανεπιστημίου Λίνκεπινγκ στη Σουηδία μαζί με τους συνεργάτες του, κατασκεύασαν έναν εύκαμπτο αλλά ανθεκτικό θόλο που μοιάζει με φακό επαφής εξάγοντας και καθαρίζοντας κολλαγόνο από δέρμα χοίρου. Μετά από επιτυχημένες εργαστηριακές δοκιμές, η ομάδα των επιστημόνων άρχισε να δοκιμάζει τους τεχνητούς κερατοειδείς σε ανθρώπους εθελοντές.

Οι εθελοντές που δοκίμασαν την θεραπεία με τον εργαστηριακό κερατοειδή χιτώνα ήταν 20, οι οποίοι είχαν όλοι τύφλωση του κερατοειδούς λόγω κερατόκωνου, μια κατάσταση κατά την οποία ο κερατοειδής λεπταίνει και διογκώνεται προς τα έξω από το κέντρο του ματιού. Δεκατέσσερεις από αυτούς αντιμετώπιζαν μόνιμη τύφλωση πριν από την επέμβαση και 6 είχαν σοβαρά προβλήματα όρασης. Στη συνέχεια, μετά την επέμβαση όλοι είχαν βελτιωμένη όραση. Τρεις από τους πρώην τυφλούς συμμετέχοντες είχαν όραση 20/20 μετά τη διαδικασία.

Επειδή το κολλαγόνο είναι μια δομημένη πρωτεΐνη που δεν έχει μεμονωμένα κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη δεν πρέπει να απορρίπτει τον κερατοειδή χιτώνα. Τα άτομα με κερατοειδή δότη, συνήθως, χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για αρκετά χρόνια ώστε να αποφύγουν την απόρριψη, ενώ τα άτομα στη μελέτη χρησιμοποίησαν ανοσοκατασταλτικές οφθαλμικές σταγόνες για οκτώ εβδομάδες.

PexelsΤο τελικό κόστος της επέμβασης

Ο εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας από κολλαγόνο χοίρου μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ακριβές κόστος της επέμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Mehrdad Rafat επισημαίνει ότι δεν είναι σίγουρος ποιο θα είναι το τελικό κόστος της διαδικασίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσιτή από τις μεταμοσχεύσεις δότη, που μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές προτού ο εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας γίνει ευρύτερα διαθέσιμος για τους ασθενείς. Τέλος, γίνονται μελέτες για το ενδεχόμενο, αυτή η νέα θεραπεία, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το θαύμα της επιστήμης: Εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας από κολλαγόνο χοίρου δίνει πίσω την όραση σε τυφλούς ανθρώπους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργαστηριακός,ergastiriakos