Ενός λεπτού σιγή: Το ποίημα του Χριστιανόπουλου που υπερασπίστηκε τον καημό των απεγνωσμένων

20:41 11/8/2022 - Πηγή: iPop

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε σαν σήμερα πριν δύο χρόνια από τη ζωή. Μας άφησε πίσω του τεράστια κληρονομιά. Ποιήματα που τα διαβάζεις και γαληνεύεις, που ταυτίζεσαι, αισθάνεσαι ότι αυτό γράφτηκε για σένα και για κανέναν άλλο. Σκέφτεσαι διαβάζοντάς τα, ότι κάποτε γεννήθηκε ένας άνθρωπος που κατάφερε να νιώσει το συναίσθημά σου και να τα χωρέσει μέσα στις γραμμές του τετραδίου. «Η θάλασσα», «Ενός λεπτού σιγή», «Έρωτας», «Απολογισμός της μοναξιάς».

Δεν ξέρω ποιο να διαλέξω, δεν ξέρω ποιο από όλα αγαπώ περισσότερο.

«Ενός λεπτού σιγή»

Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας

κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,

έναν ώμο να ακουμπάτε την πίκρα σας,

ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας,

κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας,

έστω και μία φορά;

είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή

για τους απεγνωσμένους;

Από τη συλλογή Ανυπεράσπιστος καημός (1960) Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου, Θεσσαλονίκη 1985Πώς κατάντησε ο έρωτας να χωράει στα #feelingblessed και #couplegoals;

Τόσο επίκαιρο το ποίημα του Χριστιανόπουλου αν και γραμμένο τόσα χρόνια πριν. Είμαστε πια στην εποχή που δεν σιωπούν οι έρωτες αλλά διατυμπανίζονται. Φτάσαμε στην εποχή της εικόνας που δεν έχει σχεδόν καμία ουσία. Σε ποια γραμμή του ποιήματος βλέπεις τον σημερινό έρωτα; Ίσως μονάχα στην υπεράσπιση της έξαψης και μέχρι εκεί.

Αν βρήκες αυτόν τον ένα και μοναδικό, τον έρωτά της ζωής σου, ζήστο με όλη σου την ψυχή χωρίς να χρειάζεται να δώσεις αποδείξεις συναισθήματος εκεί έξω. Ως ένδειξη σεβασμού πρώτα στον έρωτα και ύστερα σε εκείνους τους ανυπεράσπιστους που ακόμα τον γυρεύουν.

Ο έρωτας είναι εκεί έξω, στις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα, στην καλοσύνη των ανθρώπων, σε εκείνον που δεν μπορείς ακόμα να ξεχάσεις, στη μουσική, στα ποιήματα, στην αγάπη που νιώθεις.

PexelsΣιωπή

Χρειάζεται κάποτε η σιωπή στη ζωή μας. Άκου τον άνθρωπό σου, άκου την καρδιά σου, αγκάλιασε το συναίσθημά σου, άκου τους άλλους γύρω σου και νιώσε τον πόνο και τον καημό τους.

Μια ωδή στην μοναξιά και το ανθρώπινο συναίσθημα, ένα ποίημα που μας βάζει σε σκέψη, που μας βάζει στην θέση του άλλου. Άλλωστε όλα στη ζωή είναι εφήμερα…

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: Το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που δε χορταίνουμε να διαβάζουμε

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε σαν σήμερα πριν δύο χρόνια από ετούτον εδώ τον κόσμο, αλλά το έργο του έμεινε ζωντανό στην αιωνιότητα. Σαν μια μικρή προσευχή που δεν μπορείς να ξεχάσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ενός λεπτού σιγή: Το ποίημα του Χριστιανόπουλου που υπερασπίστηκε τον καημό των απεγνωσμένων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα