Το σενάριο της εξόδου από τη Σένγκεν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο

15:07 2/2/2016 - Πηγή: iPop

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, με σημερινές του δηλώσεις φέρνει το σενάριο της εξόδου από τη Σένγκεν της Ελλάδας και πάλι στο προσκήνιο. Παράλληλα, είπε ότι τα 3 δις που προορίζονται για την Τουρκία θα μπορούσαν να είναι υπό την διαχείρηση της ΕΕ και εξήγησε το σχέδιο του για το πως θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν.

Ερωτόμενος για το «πως θα πεισθούν οι ελληνικές αρχές να

συνεργασθούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», ο Γκι Φερχόφστατ είπε ότι η απειλή εξόδου από την Σένγκεν ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος καθώς αν δεν μπορέσει η Ελλάδα να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν υπάρχει άλλη λύση: «Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την συνεργασία της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν».

«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε ο κ. Φερχόφστατ και συνέχισε εξηγώντας την κατάσταση στα Ελληνιτουρκικά σύνορα υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα».

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε και στα 3 δις ευρώ που πρόκειται να δωθούν στην Τουρκία και εξήγησε ότι κατά την άποψη του δεν πρέπει να δωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον Ερντογάν «χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει» και εξήγησε πως θα πρέπει «να τα διαχειρισθούμε διαφορετικά».

Την πρόταση του για την διαχείρηση των 3 δις ευρώ εξήγησε λέγοντας ότι τα 2 δις ευρώ μπορούν να δοθούν κατ’ ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία με στόχο να πεισθούν να παραμείνουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη: «Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολλάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα. Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες. Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας» υπογράμμισε. Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δις, θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας».

Για το ένα δισεκατομμύριο που απομένει η πρόταση του κ. Φερχόφστατ είναι να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων.

The post Το σενάριο της εξόδου από τη Σένγκεν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα