Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον

12:35 20/1/2021 - Πηγή: iPop

Το παιδί δεν διαβάζει για το σχολείο; Κανένα πρόβλημα, αφού μην ξεχνάς πως υπάρχει και η μελέτη εκτός σχολείου και μπορεί να μάθει όλα όσα πρέπει και χωρίς να διαβάζει τα μαθήματά του.

Μπορεί το παιδί σου να μην έχει όρεξη να διαβάσει, όμως καλώς ή κακώς η γνώση δεν αποκτάται μόνο μέσα από τα βιβλία του σχολείου. Αν το παιδί δεν διαβάζει για το σχολείο, τότε εστίασε σε εναλλακτικές πηγές γνώσης που μπορεί να του κεντρίσουν περισσότερο το ενδιαφέρον.

Δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά το σχολείο και δεν στρώνονται όλα στο διάβασμα. Μήπως είναι και για σένα δύσκολο να πείσεις το παιδί σου

να διαβάσει αντί να χαζεύει, να βλέπει τηλεόραση ή να κάθεται στο κινητό; Μην αγχώνεσαι!

Μπορείς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις του παιδιού σου και να το κάνεις να μάθει χωρίς να ανοίξει τα βιβλία του σχολείου. Μισεί την ιστορία ή τη γεωγραφία; Σου έχουμε τον τρόπο να μάθει όσα πρέπει, ακόμα κι αν δεν διαβάζει και πολύ για το σχολείο. Πώς η μελέτη εκτός σχολείου θα ενταχθεί στη ζωή του παιδιού σου;

Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα σου λύσουν τα χέρια

Παζλ

Αγόρασε παζλ για το παιδί σου με διάφορα μέρη και μνημεία του κόσμου και κάθε φορά που φτιάχνετε ένα, συζητείστε γι’ αυτό το μέρος. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις απ’ το παιδί σου να βρει πληροφορίες στο ίντερνετ και να σου τις πει, γιατί εσύ δεν έχεις πολύ χρόνο για να ψάξεις. Τα παιδιά τρελαίνονται για το ίντερνετ, μην το ξεχνάς.

Ντοκιμαντέρ και ταινίες

Και τώρα θα σου πούμε ένα μυστικό. Το να μάθει ιστορία ένα παιδί δεν είναι εύκολο. Όμως, από το να λέτε απ’ έξω το βιβλίο ξανά και ξανά, έχεις σκεφτεί ότι θα αποστηθίσει καλύτερα τα γεγονότα, βλέποντάς τα μέσα από ταινίες και ντοκιμαντέρ; Όσα δει, θα χαραχθούν καλύτερα στη μνήμη του, απ’ ό,τι οι σελίδες ενός βιβλίου.

Freepik

Επιτραπέζια

Τα επιτραπέζια γνώσεων είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί ανεξαρτήτου ηλικίας. Από τη στιγμή που πηγαίνει σχολείο και μπορεί να διαβάσει, ένα επιτραπέζιο γνώσεων είναι ό,τι χρειάζεται. Από ιστορία μέχρι γεωγραφία, βιολογία και θέματα γενικής φύσεως, τα επιτραπέζια θα δώσουν στο παιδί σου σημαντικές γνώσεις, πολλές εκ των οποίων δεν υπάρχουν καν στα βιβλία του σχολείου.

Εξωσχολικά βιβλία

Έχουμε ξεκαθαρίσει κι άλλες φορές πόσο σημαντικά είναι και δε θα παραλείψουμε να το πούμε και πάλι. Αν το παιδί σου αγαπά το διάβασμα, ή έστω δεν το μισεί, δώσε του να διαβάσει ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο που να ταιριάζει στα γούστα και την ηλικία του. Αφενός θα βελτιώσει το λεξιλόγιο και την έκφρασή του κι αφετέρου μπορεί να του δώσει ένα σωρό γνώσεις. Σκέψου πόσα βιβλία έχουν ιστορικές περιγραφές από συμβάντα, παρ’ όλο που δεν είναι ιστορικά.

3 πρωτότυπα tips για να γίνει το διάβασμα πιο ευχάριστο για το παιδί σου

Βίντεο στο ίντερνετ

Όπως είπαμε, τα παιδιά λατρεύουν το ίντερνετ και να χαζεύουν με τις ώρες σ’ αυτό. Εκμεταλλεύσου το, λοιπόν, και δες βίντεο στο διαδίκτυο με το παιδί σου σχετικά με τα μαθήματα του σχολείου στα οποία δυσκολεύεται. Επίσης, αν θες κάτι πιο δημιουργικό, η ενότητα Τέχνες και πολιτισμός της Google μπορεί να σε μεταφέρει σχεδόν οπουδήποτε θες. Μπορείς να ταξιδέψεις σ’ όλο τον κόσμο, κάνοντας κλικ στη συλλογή εικονικών περιηγήσεων, βίντεο και παιχνιδιών. Ξεκίνα, για παράδειγμα, με μια περιήγηση στο διαστημικό λεωφορείο Discovery με ένα ζευγάρι αστροναυτών και μάθε ακόμα και πώς οι αστροναύτες χρησιμοποιούν το μπάνιο στο διάστημα. Μπορείς να συνεχίσεις με μια περιήγηση 360 μοιρών στην Όπερα του Παρισιού, βλέποντας τη θέα από τη σκηνή λες και πρωταγωνιστείς σε αυτή, ζώντας ίσως τη δική σου φαντασίωση ως μπαλαρίνα εκεί, και στη συνέχεια αντικρίζοντας τα χλιδάτα σαλόνια και την εντυπωσιακή οροφή. Γνώρισε λίγο καλύτερα την κουλτούρα της κάθε χώρας με το παιδί σου χάρη στην Google.

Freepik

Εφαρμογές στο κινητό

Αν το παιδί σου λατρεύει το κινητό του – ή το δικό σου αν δεν έχει ακόμα δικό του – τότε εκμεταλλεύσου το θετικά και πρότεινέ του να κατεβάσετε μαζί εφαρμογές με ερωτήσεις εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα. Θα είναι όπως με τα παιχνίδια γνώσεων με κάρτες απλά στο κινητό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα