Το όραμα των ισχυρών για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

08:09 7/3/2017 - Πηγή: iPop

Το όραμά τους για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων εξέφρασαν την Δευτέρα απ’ την Γαλλία οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών κατά την τετραμερή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με το όραμά τους, η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα επέτρεπε σε ορισμένα κράτη της Ε.Ε. να επιτύχουν γρηγορότερα πρόοδο από άλλες.

«Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία», τόνισε ο Francois Hollande, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της μίνι συνόδου κορυφής

στις Βερσαλλίες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», συμπλήρωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε μαζί με τους Merkel, Rajoy και Gentiloni.

Έτσι, εξήγησε ο κ. Hollande, μερικές χώρες θα μπορέσουν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία. Να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν».

Η A. Merkel απ’ την πλευρά της υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι καλούνται «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες, χωρίς ωστόσο να κλείνει τον δρόμο για εκείνες που έχουν καθυστερήσει».Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο κ. Gentiloni σημείωσε πως είναι υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης».

Τέλος, ο Ισπανός M. Rajoy αρκέστηκε να πει πως «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».

Photo: REUTERS/Philippe Wojazer

The post Το όραμα των ισχυρών για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα