Μικρή πρόοδος στη διαπραγμάτευση | Τα ανοιχτά μέτωπα

07:52 7/3/2017 - Πηγή: iPop

Μικρή πρόοδος φαίνεται πως επιτεύχθηκε στη συνάντηση της Κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών τη Δευτέρα, όπως προκύπτει απ’ τις μετέπειτα δηλώσεις παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, αλλά και απ’ το κλίμα το οποίο μετέφεραν κυβερνητικής πηγές.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» σχετικά με τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την προνομοθέτηση μέτρων.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως τα ίδια θέματα θα συζητηθούν πλέον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το πρωί της Τρίτης.

Η επόμενη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο θα γίνει το μεσημέρι της

Τρίτης και συγκεκριμένα στις 15:00.

Σχετικά με το εάν οι δανειστές επιθυμούν περικοπές στο 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, το ίδιο στέλεχος είπε πως «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος».

Τα εργασιακά δεν τέθηκαν επί τάπητος τη Δευτέρα. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κι εκείνο το οποίο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι», με τις δύο πλευρές να διαφωνούν πλήρως και να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε πως «αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος».

Τα θετικά μέτρα τα οποία προτείνει η Κυβέρνηση τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και φέρεται να υπήρξε σύγκλιση.

Οι Θεσμοί, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, επιθυμούν μέτρα με μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχουν περισσότερο κοινωνική. «Πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο», είπε ο κυβερνητικός παράγοντας και έδωσε ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η διαφορά με τους Θεσμούς είναι πλέον ελάχιστον αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. «Ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών».

Photo: CNBC

The post Μικρή πρόοδος στη διαπραγμάτευση | Τα ανοιχτά μέτωπα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα