Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού που εξετάζουν οι ειδικοί

11:22 24/3/2020 - Πηγή: iPop

Για ακόμη ένα πιθανό σύμπτωμα του κορονοϊού προειδοποιούν οι ειδικοί και πρέπει να δώσουμε σημασία.

Ποιο είναι το πιθανό σύμπτωμα του κορονοϊού; Οι κλινικοί γιατροί στις Η.Π.Α. αλλά και επιστήμονες ανά τον κόσμο, ανέφεραν πως μερικοί ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό έχουν αδυναμία οσμής. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν ότι διερευνούν περαιτέρω μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην ανοσμία (απώλεια όσφρησης) και τον κορονοϊό.

Η απώλεια όσφρησης ή γεύσης είναι κάτι που εξετάζεται από τους ειδικούς. Σε συνέντευξη Τύπου από τον ΠΟΥ δήλωσαν πως

«απευθυνόμαστε σε αρκετές χώρες και εξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν ήδη αναφερθεί για να δούμε αν αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το νέο πιθανό σύμπτωμα του κορονοϊού, το οποίο σε αυτό το σημείο θεωρείται προσωρινό. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόσο συχνό είναι ή σε ποιο σημείο της εξέλιξης της νόσου ένας ασθενής χάνει την ικανότητα της όσφρησης. Επίσης, θέλουν να είναι σίγουροι ότι το νέο σύμπτωμα δεν είναι απλώς ένα σημάδι αλλεργιών, κρυολογήματος ή εποχικής γρίπης, που μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Είναι βέβαιο ότι αναδύεται σαν σύμπτωμα, αλλά πόσο καθολικό είναι, δεν έχει γίνει γνωστό.

Κορονοϊός: Τι κάνουμε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στο Nature, οι ερευνητές στη Νότια Κορέα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 30% των περίπου 2.000 ασθενών που ήταν θετικοί στον κορονοϊό είχαν κάποια στιγμή χάσει την αίσθηση της όσφρησης. Στη Γερμανία, οι κλινικοί γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Bonn, έλεγξαν 100 ασθενείς με κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι έως και τα δύο τρίτα «περιγράφουν απώλεια οσμής και γεύσης διαρκείας αρκετών ημερών».

Οι κλινικοί ιατροί χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανοσμία στον Covid-19. Πολλοί γιατροί και ασθενείς προσπαθούν να προσδιορίσουν αν αυτά τα ήπια συμπτώματα σχετίζονται, για παράδειγμα, με αλλεργίες ή ένα ήπιο κρύο. Την ίδια στιγμή είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και στην απώλεια της αίσθησης της γεύσης, την οποία οι ασθενείς μπορούν μερικές φορές να μπερδέψουν.

Μέχρι στιγμής τα συμπτώματα του κορονοϊού σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Photo: Freepik

Το άρθρο Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού που εξετάζουν οι ειδικοί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα