Το νέο έτος ήρθε και φέρνει μαζί του έξτρα φόρους- Αναλυτικά όσα μας περιμένουν

11:29 1/1/2017 - Πηγή: iPop

Πριν καλά καλά μας αποχαιρετήσει το 2016 μάθαμε για τους νέους φόρους με τους οποίος θα έρθουμε αντιμέτωποι το 2017 και φυσικά το σοκ ήταν μεγάλο. Τα νέα μέτρα με τα οποία θα επιβαρυνθούμε όλοι μας είναι πολλά και ανέρχονται σε ύψος 2,6 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2017.

Μαζί με την αλλαγή του έτους η λυπητερή:

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αυξάνονται σημαντικά

οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις αλλά και αγροτικές δραστηριότητες.

Ανοδική πορεία παίρνουν και οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ παράλληλα επιβάλλονται νέοι φόροι ακόμα και στην κατανάλωση καφέ, την σταθερή τηλεφωνία και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η φοροαφαίμαξη σαφώς θα επηρεάσει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους αλλά και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μόλις, λοιπόν, ο καινούργιος χρόνος κάνει πρεμιέρα μαζί με το ρόδι που θα πετάξουμε στη σκάλα θα πρέπει να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.

Ποια είναι, όμως, τα πρώτα θύματα των νέων φόρων;Οι μισθωτοίΟι συνταξιούχοιΟι αγρότεςΟι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν ενοίκιαΟι ελεύθεροι επαγγελματίες.Σημείωση!

Να τονίσουμε βέβαια, πως τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το νέο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017. Τότε, θα εφαρμοστούν και οι νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών.

Μειώνεται κι άλλο το ΕΚΑΣ:

Νέο κύμα περικοπών έρχεται για τους για το ΕΚΑΣ. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Αρχικά. να θυμίσουμε πως το ΕΚΑΣ, έχει συμφωνηθεί πως θα καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2019, και 250.000 συναντιούχοι αναμένουν άμεσα να ενημερωθούν για τις μειώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2017.

Ο προϋπολογισμός, όμως επισημαίνει πως το ΕΚΑΣ πρέπει να μειωθεί κατά 440 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει ότι το ύψος δαπάνης που πρέπει να μειωθεί και έτσι πιθανό θεωρείται προκύψει μείωση του ΕΚΑΣ η οποία θα φτάσει ή μπορεί και να υπερβεί το 50%.

Τονίζουμε, πως οι σημερινές κατηγορίες κυμαίνονται στα 57,5 ευρώ, στα 115 ευρώ, τσα 172,5 ευρώ και στα 230 ευρώ. Έτσι, η μείωση της τάξης του 50%, θα δημιουργούσε νέες κατηγορίες των 28,75 ευρώ, των 57,5 ευρώ, των 86,2 ευρώ και των 115 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα των δικαιούχων.

Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για να νησιά που πλήττονται από προσφυγικές ροές:

Ας σου πούμε και κάτι από τα θετικά θυμίζοντας σου πως ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμα του τις αρχές Δεκέμβρη ανακοίνωση την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Την ίδια, όμως, στιγμή καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από 1/1/2017 ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά: Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο αναμένεται να αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας.

«Χτίσιμο» αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος:

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επιβάλλεται πλέον να καλύπτουν το 10-20% του ετήσιου εισοδήματός τους με κάρτα ή e-banking έτσι ώστε να επωφεληθούν με έκπτωση φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Το ποσοστό κάλυψης του εισοδήματος με πλαστικό χρήματα είναι κυμαινόμενο και ξεκινά από το 10%, ενώ φτάνει και το 20%.

Τονίζουμε, πως σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το ποσοστό το οποίο αναλογεί στο εισόδημα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά.

Ποιοι εξαιρούνται;

Οι ηλικιωμένοι οι οποίοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και ψυχιατρεία. Οι πολίτες οι οποίοι είναι φυλακισμένοι. Σημειώνεται ότι άλλες κατηγορίες πολιτών που αναμένεται να εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θα οριστούν μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης.

Φόροι σε τσιγάρα καύσιμα και άλλα:

Αυξήσεις επίσης αναμένονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, μπίρα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού.

Νέους φόρους να τονίσουμε πως αναμένουμε να επιβληθούν και στον καφέ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά επίσης και στη σταθερή τηλεφωνία.

Αυξήσεις θα σημειωθούν στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα, όπως και τα προϊόντα καπνού. Συγκεκριμένα από την πρώτη μέρα του έτους πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό έχει αναφερθεί πως θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια στιγμή, θα αυξηθεί και ο αναλογικός φόρος από 20% στο 26% και στη λιανική τιμή πώλησης.

Φόρος επιβάλλεται και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως επίσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται σ΄αυτά. Το ύψος του εν λόγω φόρου τονίζουμε πως θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού, ενώ η τιμή των πακέτων των τσιγάρων θα παρουσιάσει αύξηση κατά 50 λεπτά.

Συγκεκριμένα, νέο φορολογικό τέλος που είναι στο 5% θα υπάρχει σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Το εν λόγω τέλος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών για κάθε λογαριασμό. Τονίζουμε, πως επί του νέου αυτού τέλους αναμένεται στη συνέχεια να επιβάλλεται ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ:

Αύξηση θα σημειωθεί και στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Αύξηση θα παρατηρηθεί και στο συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των αγροτών από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές και των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος που από το 13% που βρίσκονταν θα ανέβει στα επίπεδα του 22%-45% για πάνω από 575.000 φορολογούμενους που, όμως, δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα:

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο συντελεστής φορολόγησης των ετήσιων εισοδημάτων από ακίνητα. Ενώ μέχρι τώρα βρίσκονταν στο 11% πλέον ανεβαίνει στο 15% για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ. Για τα ποσά πάνω από 12.000 από το 33% που ήταν το 2016 ανεβαίνει στο 35%.

Επίσης, σημειώνεται πως θα παρατηρηθεί και περαιτέρω αύξηση στον συντελεστή του υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεων και των αγροτών από μέχρι τώρα ήταν στο 75% και ανεβαίνει στο 100% του κύριου φόρου.

Τι συμβαίνει με τα εταιρικά αυτοκίνητα;

Αύξηση θα σημειωθεί και στη φορολογία των εταιρικών αυτοκίνητων, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τα εισοδήματα από τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων που θα φορολογηθούν φτάνουν το 80% επί του ετήσιου μισθώματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες:

Επιβαρύνσεις με το νέο έτος θα προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα τα οποία ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ.

Επίσης, άσχημα είναι τα νέα για όλους όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, καθώς θα τους μια νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία όπως έχει γίνει γνωστό θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Αλλαγές και για όσους έχουν μπλοκάκια:

Ζημιωμένοι θα είναι ξανά όλοι όσοι έχουν «μπλοκάκι» και πάνω από δύο εισοδήματα αφού οι πηγές εσόδων τους θα προστεθούν και έτσι θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Εν συνεχεία θα τους αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου το οποίο θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών.

Τα μαντάτα, λοιπόν, για τις αλλαγές που έρχονται που στη ζωή μας με το νέο έτος και τα μηνύματα που μας χτυπούν την πόρτα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα. Τι να πούμε; Εμείς οφείλουμε να ευχηθούμε καλή χρόνια αν και θα δείξει αν τελικά θα είναι…

photo:Fragiskos Samsas / SOOC

The post Το νέο έτος ήρθε και φέρνει μαζί του έξτρα φόρους- Αναλυτικά όσα μας περιμένουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα