«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι έγκλημα»: Νέος γαλλικός νόμος ποινικοποιεί τη «θεραπεία μετατροπής»

14:31 28/1/2022 - Πηγή: iPop

Η Γαλλία ψήφισε νέο νόμο που ποινικοποιεί τη λεγόμενη «θεραπείας μετατροπής» για την προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου των LGBTQ ατόμων.

Το μέτρο ψηφίστηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση, με ψήφους 142 υπέρ και 0 κατά.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Δικαιώματα LGBTQ: Ποια είναι τα αυστηρά πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται;

Όποιος καταδικαστεί βάσει του νέου νόμου μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο

πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε την κίνηση, γράφοντας στο Twitter ότι «το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι έγκλημα».

La loi interdisant les thérapies de conversion est adoptée à l'unanimité !
Soyons-en fiers, ces pratiques indignes n'ont pas leur place en République. Parce qu’être soi n’est pas un crime, parce qu’il n’y a rien à guérir.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 25, 2022

Ο νόμος είχε ήδη υποστηριχθεί με συντριπτική πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου ψηφίστηκε με 305 ψήφους υπέρ και 28 κατά, με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών να είναι αντίθετο.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί πλέον σε ισχύ τις επόμενες 14 ημέρες αφού υπογραφεί από τον κ. Μακρόν.

Ο Laurence Vanceunebrock, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος En Marche του προέδρου Μακρόν, υποστήριξε το νομοσχέδιο μέσω της συνέλευσης και είπε ότι ο νόμος έδωσε «ένα ισχυρό μήνυμα επειδή καταδικάζουμε επισήμως όλους όσους θεωρούν την αλλαγή φύλου ή ταυτότητας ως ασθένεια».

Ο Clément Beaune, ο υπουργός Ευρώπης στην κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, έγραψε στο Twitter ότι είναι «περήφανος για αυτή τη συμφωνία».

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τη θεραπεία μετατροπής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ομαδικές συνεδρίες, ενέσεις και ηλεκτροσόκ στις προσπάθειές της να αλλάξει την ταυτότητα των LGBTQ ατόμων.

Η υπουργός Ισότητας και Διαφορετικότητας της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μορένο, καταδίκασε την πρακτική ως «βάρβαρη» και τόνισε ότι «πολύ συχνά αφήνει μόνιμα σημάδια στο σώμα και το μυαλό» όσων την υποβάλλονται.

Η νέα νομοθεσία θα ανοίξει μια σειρά από δρόμους σε όσους επηρεάζονται από την πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ειδικές ομάδες να αναλάβουν αστικές – νομικές ενέργειες για λογαριασμό των θυμάτων.

Οι τιμωρίες θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν σε τρία χρόνια φυλάκιση και πρόσθετα πρόστιμα έως και 45.000 € όταν η πρακτική στοχεύει σε ανήλικο ή ενήλικα που θεωρείται ευάλωτος.

Ο νόμος έρχεται καθώς η Γαλλία συμπληρώνει 40 χρόνια από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Παρόμοια νομοθεσία έχει πλέον ψηφιστεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Μάλτα, η Αλβανία και η Γερμανία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι έγκλημα»: Νέος γαλλικός νόμος ποινικοποιεί τη «θεραπεία μετατροπής» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέος,neos