Το εκπληκτικό πράγμα που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου κάθε φορά που χτυπάει το κινητό σου

13:30 18/11/2019 - Πηγή: iPop

Είτε πρόκειται για την ειδοποίηση από κάποιο μήνυμα στο κινητό ή στα social media είτε για κλήση, κάτι εκπληκτικό συμβαίνει στον εγκέφαλό σου την ώρα που χτυπάει το κινητό σου! Παρόλο που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς περιμένεις όταν ακούς τον ήχο του κινητού σου, τα τρία δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μέχρι να κοιτάξεις την οθόνη σου, επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου μ’ έναν τρόπο που μαθαίνουμε για πρώτη φορά.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι ειδοποιήσεις του κινητού επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας καθημερινά. Προκαλούν μια υπερδιέγερση

στον εγκέφαλό μας, άγχος και στρες και μια επαγρύπνηση για να προστατευτούμε απ’ τους… εχθρούς, όχι απ’ το κινητό μας, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Και τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν χτυπάει το κινητό σου;

Όταν χτυπάει το κινητό σου ή περιμένεις ότι θα χτυπήσει, κλείνει ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου σου που ρυθμίζει τις ανώτερης βαθμίδας γνωστικές λειτουργίες και τον αναγκάζει να στείλει σήματα έκτακτης ανάγκης στο σώμα σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που σου έρχεται ένα notification, το σώμα σου αρχίζει να είναι σε εγρήγορση, κι αυτό δεν είναι πάντα καλό.

Οι ειδοποιήσεις του κινητού μπορούν να προκαλέσουν άγχος αλλά και να ενεργοποιήσουν μια αμυντική ανταπόκριση στο σώμα σου.

Ίσως να μην πιστεύεις ότι οι ειδοποιήσεις του τηλεφώνου είναι επιβλαβείς ή προκαλούν άγχος, αλλά συχνά παραβλέπουμε το πόσο βιαζόμαστε να δούμε τι σημαίνει το notification που μας ήρθε.

Μπορεί να οδηγείς, αλλά η επιθυμία σου να κοιτάξεις το τηλέφωνό σου και να διαβάσεις το μήνυμα που μόλις σου ήρθε είναι εκπληκτική!

Η καρδιά σου αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα, οι παλάμες σου μπορεί να ιδρώσουν και νιώθεις το σώμα σου να έχει πάρει φωτιά. Γι’ αυτό και οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι οι ειδοποιήσεις του κινητού μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή απ’ την οδήγηση ή άλλα καθήκοντα της καθημερινής σου ζωής, βάζοντάς σε πολλές φορές ακόμα και σε κίνδυνο.

Γιατί σου αρέσουν τα notifications αφού σε αγχώνουν τόσο πολύ;

Κάθε φορά που μιλάς με μηνύματα ή δέχεσαι μια κλήση, ενεργοποιείται το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου σου. Είναι ακριβώς η ίδια αίσθηση που έχεις όταν κερδίζεις κάτι και νιώθεις ικανοποιήση ή όταν τρως ένα κέικ σοκολάτας που λιγουρευόσουν πολλές ώρες!

Pixabay

Ο εγκέφαλος δεν διαφοροποιεί το από πού προέρχεται η ανταμοιβή, αλλά η ντοπαμίνη που ενεργοποιείται επηρεάζει την συμπεριφορά και τα συναισθήματά σου με τον ίδιο τρόπο.

Είναι ΟΚ να τσεκάρεις το τηλέφωνό σου ανά τακτά διαστήματα, αλλά γνωρίζοντας τις επιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν στον εγκέφαλό σου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μάθεις να βάζεις όρια στον εαυτό σου. Αν θέλεις να δώσεις στον εγκέφαλό σου ένα διάλειμμα, θα σε ευχαριστεί γι’ αυτό! Δοκίμασέ το!

Διάβασε και αυτό:

Χτυπάει το κινητό σου; Μπορεί να τρομάξει το έμβρυο

Photo: Unsplash/Oleg Magni

Το άρθρο Το εκπληκτικό πράγμα που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου κάθε φορά που χτυπάει το κινητό σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα