Αυτή είναι η μουσική που πρέπει ν’ ακούς όταν οδηγάς!

10:42 18/11/2019 - Πηγή: iPop

Η οδήγηση δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που σε αγχώνει αλλά ορισμένες φορές η κατάσταση στους δρόμους σε κάνει… να βράζει το αίμα σου! Ποια είναι η μουσική στην οδήγηση που σε βοηθά σημαντικά;

Ναι, επιστήμονες το μελέτησαν και αυτό και ήρθε η ώρα να αλλάξεις σταθμό στο ραδιόφωνό σου! Γενικά, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η μουσική έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα όταν πρόκειται για καρδιακό στρες ενώ βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Η κίνηση στους δρόμους,

οι απρόσεκτοι οδηγοί, τα φανάρια που νιώθεις ότι διαρκούν μια ζωή… είναι μερικά απ’ τα παραδείγματα που μπορεί να σε εκνευρίσουν ενώ οδηγάς. Από πιο μικρά μέχρι πιο μεγάλα προβλήματα, όλα σου δημιουργούν μια ένταση και πίεση στην καρδιά σου, ακόμη κι αν ορισμένες φορές δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι το επίμονο άγχος κατά την οδήγηση είναι ένας αξιοσημείωτος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων!

Photo: Unsplash/Andras VasΠοια είναι η μουσική στην οδήγηση που σε βοηθά;

Αν κάθε φορά νιώθεις μια αναστάτωση όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι, μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Σάο Πάολο (UNESP) διαπιστώνει ότι η ακρόαση της οργανικής μουσικής κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να σε ανακουφίσει σημαντικά από την ένταση.

«Βρήκαμε ότι το καρδιακό στρες στους συμμετέχοντες στο πείραμά μας μειώθηκε ακούγοντας μουσική ενώ οδηγούσαν», σχολιάζει ο καθηγητής Vitor Engrácia Valenti, ο ερευνητής της μελέτης, σε ένα δελτίο Τύπου.

Γενικά, η μουσική βοηθά την οδήγηση γι’ αυτό μην ξεχνάς να ανοίγεις το ράδιο και να ακούς τα τραγούδια που αγαπάς. Και να τραγουδάς σαν να μη… σε ακούει κανείς!

Απαγορεύονται τα handsfree στην οδήγηση | Πότε επιτρέπεται να μιλάς στο κινητό;

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη;

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες εξέτασαν πέντε γυναίκες 18-23 ετών. Όλες ήταν υγιείς, οδηγούσαν μια με δύο φορές την εβδομάδα και είχαν πάρει το δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την έρευνα.

Η επιλογή ήταν συγκεκριμένη, καθώς οι άνθρωποι που οδηγούν συχνά έχουν προσαρμοστεί λίγο σε αυτά τα δεδομένα.

Η ερευνητική ομάδα είχε δώσε σε κάθε συμμετέχοντα να οδηγεί σε ένα αυτοκίνητο που δεν ήταν δικό του, προκειμένου να προσθέσει ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας και άγχους στην πειραματική κατάσταση.

Και παρακολουθήθηκαν για δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα κάθε γυναίκα οδήγησε χωρίς μουσική για 20 λεπτά με μεγάλη κίνηση στους δρόμους μια πολυσύχναστη συνοικία της βραζιλιάνικης πόλης Marília. Τη δεύτερη μέρα, οδήγησαν την ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα αλλά αυτή τη φορά άκουγαν τη μουσική οργάνου χρησιμοποιώντας τα CD players των αυτοκινήτων τους.

Προκειμένου να μετρηθεί το επίπεδο καρδιακού στρες κάθε οδηγού, η ερευνητική ομάδα συνέδεσε καρδιακές οθόνες στο στήθος κάθε γυναίκας κατά την οδήγηση. Αυτές οι οθόνες κατέγραψαν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Αφού, λοιπόν, ανέλυσαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν πως στις γυναίκες που οδήγησαν χωρίς μουσική μειώθηκε η μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας, το οποίο είναι και σημάδι αυξημένης ενεργοποίησης συμπαθητικού νευρικού συστήματος και άγχους. Αντίθετα, όταν οι γυναίκες άκουγαν οργανική μουσική, αυξανόταν η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού τους. Αυτό δείχνει μια πιο χαλαρή κατάσταση και χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Διαβάστε επίσης:

Η έρευνα που δικαιώνει τις γυναίκες οδηγούς!

Credits: Maxwell Ridgeway/ Unsplash

Το άρθρο Αυτή είναι η μουσική που πρέπει ν’ ακούς όταν οδηγάς! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα