Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αποδείξεις έχουν διπλάσια «αξία»;

10:07 18/11/2019 - Πηγή: iPop

Μερικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω. Τι αλλάζει, ποιες είναι οι επιβαρύνσεις και για ποιους;

Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο της τελευταίας στιγμής. Μέσα σε αυτές, λοιπόν, αναφέρονται και οι αποδείξεις που θα υπολογίζονται «διπλά» και αφορούν κυρίως τα επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Έτσι, διπλά υπολογίζονται οι αποδείξεις

από συνεργεία αυτοκινήτων, εστιατόρια κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, κομμωτήρια, γιατρούς δικηγόρους, μηχανικούς υπηρεσίες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, πάρτι κλπ και ταξί.

Επίσης όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων (σοβατζήδες) κατασκευαστές στεγών κλπ) αναμένεται να είναι στη λίστα των επαγγελμάτων όπου η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ: Τι αλλάζει για τα νοικοκυριά

Ποιες είναι οι άλλες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο;

Bελτίωση της διάταξης με την οποία παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το μέτρο όχι μόνο δεν αποτελεί κίνητρο για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους, αλλά τους επιβαρύνει.

Το βασικό πρόβλημα της διάταξης εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Επί της ουσίας καταργείται για όποιον επικαλεστεί τη σχετική έκπτωση του 40% η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναστολή έκπτωσης του 5% προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2026, δηλαδή για μια ολόκληρη επταετία.

Παράλληλα,το άρθρο 7 είναι υπό συζήτηση και αφορά το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλεχθούν με ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε η πρόταση για μείωση του ποσοστού από το 30% σε χαμηλότερα επίπεδα (25% ή 20%). Αποφασίσθηκε ωστόσο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους.

Αλλαγές αναμένονται και στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου το οποίο αφορά τους περιστασιακά εργαζόμενους. Το άρθρο τούς αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες και τους φορολογεί από το πρώτο ευρώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Ειδικότερα, αν διατηρηθεί η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου, οι περιστασιακά εργαζόμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο όριο. Σήμερα με βάση την ισχύουσα διάταξη το δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων, εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσό των 9.500 ευρώ, φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο. Όπως προαναφέρθηκε, με το σχέδιο νόμου η ευνοϊκή αυτή διάταξη καταργείται.

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ

Photo: Pixabay

Το άρθρο Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αποδείξεις έχουν διπλάσια «αξία»; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα