Το Facebook σε αφήνει να δεις όσα ξέρει για σένα | Δες πώς

13:17 21/8/2019 - Πηγή: iPop
| Δες

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκεργμπεργκ, ανακοίνωσε πως η εταιρία θα αφήνει τους χρήστες να δουν τη σύνδεση του ιστορικού περιήγησης με τον λογαριασμό τους στο Facebook. Ναι, η εκκαθάριση ιστορικού στο Facebook πλέον, γίνεται πραγματικότητα. 

Μέχρι

στιγμής είναι διαθέσιμη στην Ιρλανδία, την Νότια Κορέα και την Ισπανία ενώ και οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Το νέο εργαλείο, το οποίο αναπτύχθηκε και μετά το σκάνδαλο του Cambridge Analytica, σχεδιάστηκε για να δίνει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα ιδιωτικά τους δεδομένα και στις δυνατότητες των διαφημιστών να τους στοχεύουν.

Η εκκαθάριση του ιστορικού στο Facebook (Clear History) θα είναι μέρος μιας νέας επιλογής του app, που θα λέγεται «Off-Facebook activity», δραστηριότητα λοιπόν εκτός του Facebook. Όταν θα το ανοίγεις θα μπορείς να δεις τα apps και τα websites που παρακολουθούν τη δραστηριότητά σου και στέλνουν αναφορές στο Facebook για σκοπούς στόχευσης διαφημίσεων. Αν πατήσεις το κουμπί «Εκκαθάριση ιστορικού», θα διαχωριστούν αυτές οι πληροφορίες από το λογαριασμό σου στο Facebook.

Παράλληλα, μπορείς να μπλοκάρεις εταιρίες που παρακολουθούν τη δραστηριότητά σου και μεταφέρουν τα στοιχεία σου. Θα έχεις την επιλογή να αποσυνδέσεις όλα τα δεδομένα περιήγησης εκτός Facebook ή τα δεδομένα από συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστότοπους. Σύμφωνα με το Facebook, το εργαλείο καθυστερεί καθώς θέλουν να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί σωστά για όλους.

Η εταιρία προειδοποίησε τους χρήστες ότι μπορεί να βλέπουν εφαρμογές και websites στη δραστηριότητα του λογαριασμού τους, τους οποίους δεν γνωρίζουν. Για παράδειγμα, ένα site το οποίο δεν επισκέπτεσαι μπορεί να σου εμφανιστεί επειδή ένας φίλος σου το τσέκαρε από το κινητό σου ή επειδή μοιράζεστε τον ίδιο υπολογιστή με τον σύντροφό σου ή τα παιδιά σου.

Η εκκαθάριση ιστορικού στο Facebook αναμενόταν να ξεκινήσει πέρυσι αλλά υπήρχαν ορισμένες καθυστερήσεις και τεχνικές προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν.

Δεδομένου ότι το Off-Facebook Activity είναι ένα νέο εργαλείο, οι ομάδες της εταιρίες επανασχεδίασαν τα συστήματα και δημιούργησαν έναν νέο τρόπο να επεξεργάζονται τις πληροφορίες, πιο συγκεντρωτικά και πιο εύκολες στο να διαχειριστούν.

Το Facebook σχεδιάζει να συνεχίσει να κατασκευάζει παρόμοια εργαλεία καθώς επιχειρεί να αναπροσανατολίσει την εταιρεία γύρω από την ιδιωτική ζωή. Ωστόσο, θα συνεχίσει να διατηρεί τα δεδομένα, αλλά θα είναι ανώνυμα καθώς δεν θα μπορεί να τα συνδυάσει με το προφίλ σου.

Photo: The Verge, unsplash/Joshua Hoehne

Το άρθρο Το Facebook σε αφήνει να δεις όσα ξέρει για σένα | Δες πώς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα