Τι θα συμβεί εάν κάνεις το εμβόλιο ενώ έχεις ήδη κορονοϊό και δεν το ξέρεις;

13:33 8/1/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς η μετάλλαξη Omicron εξαπλώνεται ραγδαία, με τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς κορονοϊό είναι πιο μεγάλος από ποτέ. Την ίδια στιγμή, τα άτομα που εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ή πολύ ήπια τα οποία μπορεί να αγνοήσουν, αυξάνονται. Τι θα συμβεί όμως εάν κάνεις το εμβόλιο ενώ έχεις κορονοϊό και το αγνοείς;

Μήπως πέρασες κορονοϊό και δεν το κατάλαβες; Τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν

Τι θα γίνει εάν κάνεις το εμβόλιο ενώ έχεις κορονοϊό

Είναι πιθανό πολλά άτομα να προσέλθουν στο ραντεβού εμβολιασμού χωρίς να γνωρίζουν ότι

είναι θετικοί και χωρίς να έχουν υποβληθεί νωρίτερα σε κάποια εξέταση για κορονοϊό. Αν και είναι σίγουρα ανησυχητικό να σκεφτόμαστε να εμβολιαστούμε όταν νοσούμε ήδη από COVID+, επιστημονικά, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για το πώς μπορεί να αντιδράσει το εμβόλιο όταν υπάρχει ήδη ένας ενεργός ιός στον οργανισμό. Αυτό μπορεί, ωστόσο, να εξαρτάται από το εάν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα από μόνα τους.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η λήψη του εμβολίου για τον COVID όταν κάποιος είναι ήδη άρρωστος με τον ιό μπορεί στην πραγματικότητα να μην προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις ούτε να παρεμποδίσει τη λειτουργία των εμβολίων. Αν και αυτό υπόκειται ακόμη σε περισσότερες μελέτες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν ανεξάρτητα στον ιό που έχει ήδη προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Νόσησες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου; Δες πότε πρέπει να κάνεις την δεύτερη και την τρίτη

Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αν νοσείς ήδη από κορονοϊό;

Αν και το εμβόλιο μπορεί να μην επηρεάζεται από μια ενεργή λοίμωξη στο σώμα, ορισμένοι ειδικοί λένε επίσης ότι ένα ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι πιθανό να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ιού. Με απλά λόγια, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο ικανό να διεγείρει μια υγιή ανοσοαπόκριση που διαφορετικά θα αναμενόταν.

Η δράση του εμβολίου εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα και τα αντισώματα που δημιουργεί. Όταν ένα άτομο είναι πιθανώς άρρωστο, σηματοδοτεί ενεργή φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη απασχολημένο να πολεμήσει το ίδιο και μπορεί να μην είναι σε θέση να δώσει ίση, υγιή και αποτελεσματική απόκριση όταν η δόση του εμβολίου εγχέεται στον οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η ανοσολογική απόκριση μπορεί επίσης να μειώνονται με τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τα μολυσματικά συμπτώματα που έχει κάποιος αυτή τη στιγμή.

Δεδομένου ότι η μόλυνση ήδη ωθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε δράση (είτε συμπτωματικό είτε ασυμπτωματικό), μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται από το εμβόλιο. Εάν υπάρχει ήδη κάποιο επίπεδο φλεγμονής στο σώμα ή συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουμε ήδη, οι παρενέργειες που δημιουργούνται από το εμβόλιο μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα ή να επιβραδύνουν την ανάρρωση από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να πραγματοποιούμε ένα test κορονοϊού προτού προσέλθουμε στο ραντεβού μας για το εμβόλιο κατά της COVID19 και να μην προχωρήσουμε στον εμβολιασμό εάν αυτό βγει θετικό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Τι θα συμβεί εάν κάνεις το εμβόλιο ενώ έχεις ήδη κορονοϊό και δεν το ξέρεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα