Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που είναι σε αναστολή;

09:49 3/9/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω- κάτω στα εργασιακά περιβάλλοντα. Πολλές επιχειρήσεις έβαλαν τους εργαζομένους τους σε αναστολή, ενώ άλλες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στη νέα οικονομική δυσχερή κατάσταση και “έβαλαν λουκέτο”. Η νέα κατάσταση έχει φυσικά τις επιπτώσεις της, εκτός απ’ τους επιχειρηματίες, και στους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι δικαιούνται. Μια απ’ τις βασικές απορίες είναι το τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων

των εργαζομένων σε αναστολή.

Το τι ακριβώς θα συμβεί θα οριστεί απ’ το μίνι – εργασιακό νομοσχέδιο, που προωθείται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις για τη νέα ειδική άδεια των γονέων παιδιών που νοσούν, την αναπλήρωση των ωρών της υποχρεωτικής καραντίνας, την παράταση των αναστολών τον Οκτώβριο, του «Συν – Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους.

Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων σε αναστολή;

Η ρύθμιση ορίζει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που μπήκαν ή θα μπουν σε αναστολή και συγκεκριμένα αφορά τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που η λειτουργία τους ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και αυτές που ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή και όπως προβλέπουν οι διατάξεις του 1981, δηλαδή έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού, ισχύουν τα εξής:

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε να μην χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος.Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος ως τμήμα του δώρου Χριστουγέννων θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα.

Θυμίζουμε ότι το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τους μισθούς από την 1η Μαϊου έως 31 Δεκεμβρίου. Μέσα σ’ αυτό το 8μηνο, οι μήνες της αναστολής θα μπουν στην βάση υπολογισμού του δώρου με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, ενώ οι υπόλοιποι μήνες θα μπουν με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν λίγοι μήνες αναστολής, δεν θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο δώρο τους, ενώ όσοι έχουν πολλούς μήνες αναστολής, τότε θα δουν μεγαλύτερες συνέπειες στο τελικό ποσό.

Σημειώνεται πως εάν η εργασιακή σύμβαση τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες και αυτό:

Νέα μέτρα για τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες | Τα νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι

Photo: Pexels

Το άρθρο Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που είναι σε αναστολή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα