Τι συμβαίνει στο σώμα σου κάθε φορά που χρησιμοποιείς ταμπόν;

12:52 11/10/2019 - Πηγή: iPop

Τι συμβαίνει στο σώμα με το ταμπόν; Όταν έρχονται εκείνες οι δύσκολες μέρες τότε οι γυναίκες έχουν δύο λύσεις: σερβιέτες και ταμπόν. Πολλές είναι εκείνες που προτιμούν τη δεύτερη επιλογή και για τις 5-7 ημέρες της περιόδου.

Όμως, τι συμβαίνει στο σώμα με το ταμπόν; Τι συμβαίνει από τη στιγμή που το χρησιμοποιείς μέχρι και τη στιγμή που το πετάς στα σκουπίδια; Και τι πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία σου;

Τι συμβαίνει στο σώμα με το ταμπόν;Οι μυς χαλαρώνουν

Όταν έχεις περίοδο και μαθαίνεις και πώς να χρησιμοποιείς το ταμπόν,

έρχεσαι πιο κοντά με την ανατομία σου και το ευαίσθητο σημείο και αυτό μόνο θετικό είναι.

Όλα γίνονται λιγότερο… «μυστηριώδη» και «σκοτεινά». Όταν προσπαθείς να βάλεις ένα ταμπόν, το άγχος μπορεί να τεντώσει τους μυς, να μην μπορείς να χαλαρώσεις και να μην μπορείς να το τοποθετήσεις σωστά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ηρεμήσεις για να ηρεμήσουν και οι μυς. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση ενώ είσαι οκλαδόν με τα πόδια ανοικτά ή βάζοντας το ένα πόδι επάνω στην τουαλέτα, είναι πιο εύκολη.

Δεν νιώθεις καμία ενόχληση

Οι περισσότερες γυναίκες αρχικά φοβούνται να το τοποθετήσουν ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένες. Αλλά όταν το τοποθετείς σωστά, τότε δεν νιώθεις καμία ενόχληση.

Το τμήμα του κόλπου που βρίσκεται πιο κοντά στη βάση της μήτρας είναι λιγότερο μυϊκό από την περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στον τράχηλο. Παράλληλα, έχει περισσότερα νεύρα που είναι ευαίσθητα στην πίεση από την αφή, και δεν θα «νιώσεις» το ταμπόν.

Αν δεν το τοποθετήσεις πλήρως και σωστά, η περιοχή κοντά στο άνοιγμα του κόλπου είναι πολύ ευαίσθητη στην αφή, γι ‘αυτό αν το ταμπόν «καθίσει» πολύ χαμηλά, θα το αισθανθείς. Πλύνε τα χέρια σου πριν και μετά την τοποθέτηση του ταμπόν.

Η περιοχή «στεγνώνει»

Τα ταμπόν είναι κατασκευασμένα κυρίως από βαμβάκι και rayon, τα οποία είναι δύο φυσικές απορροφητικές ίνες. Απορροφούν τα πάντα από τη ροή του αίματος, μέχρι το λιπαντικό και τα βακτήρια που ζουν στον κόλπο.

Η πορώδης μεμβράνη στα τοιχώματα του κόλπου είναι περισσότερο παρόμοια με τον ιστό που βρίσκεται μέσα στο στόμα. Εάν δεν μπορείς άνετα να αφαιρέσεις το ταμπόν, είναι πιθανό το περιβάλλον να είναι λίγο υπερβολικά ξηρό, προκαλώντας τριβές.

Σεξ τις δύσκολες μέρες;

Η χημεία, η ισορροπία στο pH και τα βακτήρια μπορεί να αλλάξουν

Τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιεινού συστήματος. Τα σωστά επίπεδα pH (τα επίπεδα οξύτητας του κόλπου) αποθαρρύνουν την ανάπτυξη κακών βακτηρίων επιτρέποντάς του να καθαριστεί ουσιαστικά.

Δεν είναι απαραίτητα άλλα προϊόντα όπως σαπούνια, καθώς το pH εξισορροπείται από τα υγρά και τα καλά βακτήρια – ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό το ευαίσθητο περιβάλλον, μπορεί να «χαλάσει» από την εμφάνιση οποιουδήποτε ξένου αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμπόν, το οποίο αλλάζει την ισορροπία των υγρών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό ερεθισμό, μόλυνση ή υπερβολική ανάπτυξη κακών βακτηριδίων.

Αν έχεις βάλει το ταμπόν και νιώθεις άβολα, θα πρέπει να το αφαιρέσεις.

Όλα γίνονται φυσιολογικά μετά την περίοδο

Πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν κάθε 3-4 ώρες αναλόγως και τη ροή του αίματος. Αν το αναβάλλεις αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις , όπως υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων.

Η αίσθηση του να τραβήξεις το ταμπόν δεν είναι καθόλου ευχάριστη και όση περισσότερη υγρασία έχει απορροφήσει, τόσο πιο εύκολο είναι να αφαιρεθεί. Οι περισσότερες γυναίκες προτείνουν να κάθεσαι στην τουαλέτα για να το βγάλεις και στη συνέχεια να το τυλίξεις με ένα χαρτί υγείας και να το πετάξεις.

Εάν εμφανίσεις οποιαδήποτε συμπτώματα όπως ζάλη, ξαφνικό πυρετό, εμετό ή κάποιο εξάνθημα θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Διαφορετικά, ο κόλπος θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις αφαιρεθεί το ταμπόν.

Διαβάστε επίσης:

Και τελικά υπάρχει λογική εξήγηση για τον πόνο στη μέση σου τις δύσκολες μέρες;

Photo: unsplash/Josefin

Το άρθρο Τι συμβαίνει στο σώμα σου κάθε φορά που χρησιμοποιείς ταμπόν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα