Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν είμαστε όλη μέρα στον υπολογιστή και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;

20:42 21/7/2022 - Πηγή: iPop

Στις μέρες μας ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το tablet, το κινητό τηλέφωνο και η τηλεόραση είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινής μας ζωής. Συνεχώς είμαστε κολλημένοι μπροστά σε μια οθόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είτε επειδή το απαιτεί ο τρόπος εργασίας μας, είτε επειδή τον ελεύθερο χρόνο μας αποφασίζουμε να τον περάσουμε βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά ή ταινία στην τηλεόραση, είτε σκρολάροντας για πολλές ώρες στο κινητό μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ταλαιπωρούμε τα μάτια μας χωρίς λόγο και χωρίς να ξέρουμε το τρόπο με

τον οποίο θα τα προστατεύσουμε. Τι πρέπει να ξέρουμε για την κούραση και την προστασία των ματιών μας από την οθόνη;

Τι είναι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών;

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών είναι η κόπωση των ματιών που μπορεί να προκληθεί από την υπερέκθεση τους σε μια οθόνη. Η κούραση των ματιών μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορες παθήσεις των ματιών όπως για παράδειγμα την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και να μας κατευθύνει για την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αν αισθανόμαστε κούραση στα μάτια όταν βρισκόμαστε για πολύ ώρα μπροστά σε μια οθόνη, τότε καλό θα είναι να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και να απομακρυνθούμε από την οθόνη.

Digital κούραση στα μάτια: Ο νέος beauty όρος που ευθύνεται για τους μαύρους κύκλους και τη ξηροφθαλμία

Τι είναι το μπλε φως;

Όλες οι οθόνες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας εκπέμπουν ένα μπλε φως κατά την διάρκεια λειτουργία τους που από τη μια μας επιτρέπει να βλέπουμε την οθόνη πιο φωτεινή και με περισσότερη ευκρίνεια, αλλά από την άλλη μπορεί να μας προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην όραση μας αν δεν έχουμε την κατάλληλη προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στην όραση μας με το μπλε φως, οι γιατροί συνιστούν να μην βρίσκεται το πρόσωπό μας πολύ κοντά στην οθόνη. Έτσι θα αποφύγουμε την έκθεση των ματιών μας στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες και θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να τα προστατεύσουμε.

PexelsΠώς να προσέχουμε τα μάτια μας όταν κοιτάμε τις οθόνες;

Για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε την κούραση και συνάμα να προστατεύουμε τα μάτια μας από την οθόνη του υπολογιστή, καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε ένα διάλειμμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να σταματάμε την δραστηριότητα μας μπροστά από την οθόνη για λίγα λεπτά και να αλλάζουμε οπτικό πεδίο, δίνει την δυνατότητα στα μάτια μας να μην κουράζονται και να καταστρέφουν την μονοτονία.

Παράλληλα, αν αισθανθούμε τα μάτια μας στεγνά επειδή ήμασταν αρκετή ώρα μπροστά σε μια οθόνη, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μερικές σταγόνες από τεχνητά δάκρυα. Έτσι με αυτό το τρόπο θα ενυδατώσουμε τα μάτια μας και θα πάψουμε να τα αισθανόμαστε στεγνά και κουρασμένα.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κούραση των ματιών μπορεί να συμβεί και όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν κούραση στα μάτια μας ή ακόμα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου ή ένα καπέλο μπορούμε να έχουμε μια επαρκή προστασία για τα μάτια μας κόντρα στην ηλιακή ακτινοβολία.

3 ασκήσεις ματιών για να αντιμετωπίσεις την ξηροφθαλμία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν είμαστε όλη μέρα στον υπολογιστή και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα