Σε «πονάει» το μυαλό σου; 4 όρια που πρέπει να θέσεις τώρα για να γίνεις πιο παραγωγική

14:24 21/7/2022 - Πηγή: iPop

Αναρωτιέσαι πολλές φορές πότε πρόλαβε και πέρασε η μέρα; Δεν είναι κάτι περίεργο εάν το κάνεις συχνά, ίσα ίσα είναι πολύ φυσιολογικό εάν σκεφτείς πόσα πράγματα έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα. Βάζεις, όμως, όρια στον εαυτό σου, ώστε να μην μπλοκάρεις τόσο εσένα, όσο και το μυαλό σου;

Συχνά στην καθημερινότητά μας επιλέγουμε να ακολουθούμε την λειτουργία επιβίωσης, πολλές φορές αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει.

Πολλοί από εμάς νιώθουμε εξαντλημένοι και οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν βοηθάνε και πολύ.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξέρεις να βάζεις

τα όριά σου, για να μην πονάει, κυριολεκτικά, το μυαλό σου από όλα όσα ζεις σε καθημερινή βάση.

Είναι δυνατό να διαχειριστείς τις σκέψεις σου, ώστε να μην πανικοβάλλεσαι και να είσαι πιο παραγωγική μέσα στην ημέρα. Ο καθορισμός αυτών των τεσσάρων ορίων είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσει.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις όταν έχεις νεύρα

«Πώς να ξεκουράσω το μυαλό μου;» Τα 4 όρια που πρέπει να θέσειςΔιαχείριση προσοχής

Μέρος του εγκεφάλου σου ρωτά πάντα, «Τι συμβαίνει;» «Πώς θα τα καταφέρω; «Τι έπεται;»

Το άγχος που προκαλείται από τον εαυτό σου είναι η φρενίτιδα και η δυσκολία που σε εμποδίζει να προχωρήσεις παρακάτω.

Για να κάνεις οτιδήποτε κατά τη διάρκεια μίας εργάσιμης ημέρας με εστιασμένη προσοχή, πρέπει να αξιοποιήσεις τη μνήμη εργασίας σου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιορίζεται σε τρία ή τέσσερα κομμάτια σκέψης για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Όσο περισσότερη συγκέντρωση έχεις, τόσο περισσότερο μπορείς να θυμάσαι τι κάνεις και τόσο πιο γρήγορα θα το κάνεις.

Δυστυχώς, τα διαλείμματα ανατινάζουν τη μνήμη εργασίας, καθώς εμφανίζεται το χαρακτηριστικό που ονομάζεται ελλειμματική προσοχής. Δεν είναι ΔΕΠΥ, κάτι με το οποίο γεννιέσαι, αλλά μιμείται τα ίδια συμπτώματα. Το εύρος της προσοχής σου συρρικνώνεται και δυσκολεύεσαι να παραμείνεις focus στη δουλειά.

Για να ανακτήσεις την προσοχή σου πρέπει να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να το επιτύχεις αυτό είναι να μετράς αντίστροφα από το 100 μέχρι το 0 μηδέν από μέσα σου.

Διαχείριση των διαλειμμάτων

Για να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη, είναι σημαντικό να ορίσεις τα διαλείμματα που κάνεις στις ηλεκτρονικές σου συσκευές.

Όσο περισσότερο ελέγχεις το email σου ή το Instagram, τόσο περισσότερο χάνεις και την συγκέντρωση σου, γιατί δεν έχεις βρει τον τρόπο να ελέγχεις τις παρορμήσεις σου.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θέτεις όρια και στις συσκευές σου.

Ο μηχανισμός ελέγχου των παρορμήσεων βρίσκεται σε ένα μέρος της λειτουργίας της εκτελεστικής προσοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται έλεγχος προσπάθειας. Τα συχνά διαλείμματα το «τεμαχίζουν» και προκαλούν απόσπαση προσοχής.

Κρίση άγχους vs κρίση πανικού: Είναι το ίδιο; Και αν όχι, ποια είναι η διαφορά τους;

Freepik Το παράδειγμα του σκύλου

Είναι σημαντικό να μην αφήνεις ένα συναίσθημα που σου γεννάται εκείνη την στιγμή να καθορίζει ολόκληρο το γεγονός. Ένας ειδικός, για να καταλάβεις πολύ απλά τον συγκεκριμένο όριο, θα χρησιμοποιούσε το παράδειγμα του σκύλου, οπότε δε θα διστάσω να το κάνω κι εγώ.

Γαβγίζει ο σκύλος σου ώρες, μέρες, μήνες ή χρόνια αφότου ένας άλλος σκύλος περάσει από την αυλή σου; Η απάντηση είναι όχι, γιατί παύει την συγκεκριμένη ενέργεια μόλις τελειώσει, σαν να μην συνέβη ποτέ. Αυτό, όμως, δεν το κάνουν και οι άνθρωποι. Συνεχίζουμε να «γαβγίζουμε», να σκεφτόμαστε, δηλαδή, ακόμα και μετά το γεγονός.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορείς να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου και τις σκέψεις σου και να μην στιγματίζεις μία ολόκληρη κατάσταση εξαιτίας τους. Μπορείς να ξεκινήσεις να βάζεις ταμπέλες σε κάθε συναίσθημα, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω.

Η απαλλαγή από τις αρνητικές σκέψεις σου φαίνεται «βουνό»; Αυτοί οι τρόποι θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια πιο θετική στάση ζωής

Διαχείριση «καυσίματος»

Η τήρηση των προηγούμενων τριών ορίων απαιτεί να δώσεις στον εγκέφαλό σου και το ελεύθερο να ξεκουραστεί.

Δεν είμαστε σκληροί δίσκοι με μαλλιά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, μετά από δύο ώρες εργασίας, ο εγκέφαλος σου να ξεκουράζεται, ώστε να ανακουφιστεί από την πίεση και να κάνει την επανεκκίνησή του.

Η παραγωγικότητα αυξάνεται μετά από 10 λεπτά διάλειμμα, 20 λεπτά διάλειμμα και δραματικά μετά από τις διακοπές. Εάν δεν το κάνεις, θα επιστρέψεις στη δουλειά την επόμενη μέρα με το άγχος να σε κατακλύζει ακόμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σε «πονάει» το μυαλό σου; 4 όρια που πρέπει να θέσεις τώρα για να γίνεις πιο παραγωγική εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε «πονάει» το μυαλό σου; 4 όρια που πρέπει να θέσεις τώρα για να γίνεις πιο παραγωγική,