Τι προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα;

19:29 21/3/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψή του για το τί προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την εισήγησή του σε εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την «Κίνηση Πολιτών».

Για τον κ. Στουρνάρα,

η κρίση δεν προκλήθηκε από τα Μνημόνια, αλλά από την «αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Σχετικά με την άποψη που υπάρχει ότι τα Μνημόνια έφεραν την οικονομική κρίση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολίασε: «Αυτή όμως η θέση είναι εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα», εξηγώντας στην συνέχεια ότι: «Η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις, όμως της χρεοκοπίας, θα ήταν ανυπολόγιστες».

Για τον ίδιο ο διάλογος στην Ελλάδα δεν ήταν νηφάλιος και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ψευδαισθήσεων, ενώ συνέβαλε στο να μην αντιληφθεί ο κόσμος την ανάγκη για υιοθέτηση ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Έτσι, η Ελλάδα έγινε η μόνη από τις χώρας της ζώνης του ευρώ που μπήκαν σε Μνημόνια και παραμένει σε πρόγραμμα. « Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνημόνια, η Ιρλανδία, μάλιστα, αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 8%», παρατήρησε.

Ο μη νηφάλιος διάλογος είχε επίσης ως συνέπεια να μην υπάρχει εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε Θεσμούς και πολιτικές.

Σχετικά με τα capital controls, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «δημιούργησαν στρεβλώσεις και έμμεσες συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Ωστόσο είχαν και θετικές συνέπειες, καθώς ενθάρρυναν τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος έχει θετικές επιδράσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στα φορολογικά έσοδα, λόγω της συρρίκνωσης της άτυπης οικονομίας».

Τέλος, αναφορικά με την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, σημείωσε:

Κατ’ αρχάς, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης θα συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των τραπεζών, επομένως και στην αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ένα εξίσου σημαντικό όφελος, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι ότι η πλήρης λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης θα σπάσει το φαύλο κύκλο μεταξύ των προβλημάτων των τραπεζών και των δημοσιονομικών ανισορροπιών της χώρας

The post Τι προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα