Τι κάνει η ζάχαρη στον εγκέφαλο σου

15:31 20/5/2014 - Πηγή: iPop

Δεν είναι μυστικό ότι όταν καταναλώνεις ζάχαρη, αυξάνεται το σωματικό βάρος σου. Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει! Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει και γνωστική δυσλειτουργία.

Αλλά ακόμα κι αν είσαι εξοικειωμένος με τα αποτελέσματα που δημιουργεί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, σίγουρα δεν ξέρεις τους άλλους τρόπους με τους οποίους η γλυκιά ουσία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σου.

Αυξάνει τις λιγούρες

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013

που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, η ζάχαρη ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυξάνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Έτσι, φυσικά, καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη και στη συνέχεια η ανάγκη για γλυκό παραμένει με αποτέλεσμα να τρως όλο και περισσότερα γλυκά!

Μπορεί να βλάψει προσωρινά τη μνήμη σου

Έρευνα από το Wake Forest School of Medicine βρήκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά για τουλάχιστον ένα μήνα είχαν πιο χαμηλές επιδόσεις στα τεστ μνήμης από εκείνους που δεν ακολουθούσαν την ίδια διατροφή. Εν τω μεταξύ, μία άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity δείχνει ότι μόλις μια εβδομάδα με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι αρκετή για να επηρεάσει τη μνήμη.

Μπορεί να βλάψει τη μνήμη και μακροχρόνια

Η Suzanne de La Monte νευροπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και οι συνεργάτες της επινόησαν τον όρο «διαβήτης τύπου 3» για να εξηγήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από την γλυκιά ουσία. Η έρευνά τους αφήνει υπαινιγμούς ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε νευροεκφυλισμό και την νόσο Αλτσχάιμερ.

The post Τι κάνει η ζάχαρη στον εγκέφαλο σου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα