Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία μετά το Brexit;

12:29 6/9/2019 - Πηγή: iPop

Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία μετά το Brexit; Όσα είπε η η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ.

To Brexit αναμένεται να επηρεάσει την Ευρώπη σημαντικά και σε διάφορους τομείς. Τι θα ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία και τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια; Θα πρέπει να βάλουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ή δεν θα υπάρξει κάποιος διαχωρισμός για τους φοιτητές -μέλη χωρών της Ε.Ε. και τους Βρετανούς φοιτητές;

Η

Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την απονομή των υποτροφιών Chevening, δήλωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί.

Όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020/21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους

Επομένως μέχρι… νεωτέρας τα πράγματα μένουν ως έχουν. Να σημειωθεί μάλιστα πως οι υποτροφίες Chevening επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετά από 17 χρόνια και πραγματοποιήθηκε για αυτό μια λαμπερή τελετή στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία. Απονεμήθηκαν οι δύο υποτροφίες που σηματοδοτούν την επανέναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απένειμε δύο υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20:

στην Αναστασία Μπενέκου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MBA στο πανεπιστήμιο του Κεντ καιστον Μοχάμεντ Ελ Σαέρ, ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King’s College του Λονδίνου.

«Το Chevening πλέον καθιερώνεται εκ νέου ως ένας θεσμός στην Ελλάδα – γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Σμιθ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τους πιο λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ένα εκλεκτό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι υπότροφοι Chevening αποκτούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν το μέλλον τους πίσω στην Ελλάδα

Να σημειώσουμε πως στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν 11000 Έλληνες αυτήν την στιγμή ενώ 17000 σπουδάζουν σε κολέγια που συνεργάζονται με αγγλικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό το ότι 400.000 Έλληνες είναι απόφοιτοι Βρετανικών Πανεπιστημίων αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων στον κόσμο.

Παράλληλα, η κα Σμιθ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση «για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτή τη συνεργασία, σημειώνοντας πως κοινός στόχος είναι η επιλογή του πιο ξεχωριστού νέου ή νέας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά και με το όραμά του να αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρει στη συνέχεια πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή του.

Συνολικά πάντως, οι φοιτητές της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 80.000 από τους 1.6 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων και 65.000 σπουδάζουν στην Αγγλία και σχεδόν 50.000 είναι μεταπτυχιακοί.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το Brexit θα επηρεάσει την Ελλάδα; Αναλυτικές οδηγίες

Photo: unsplash/Victoria Heath

Το άρθρο Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία μετά το Brexit; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα