Τι είναι ο λόξιγκας και τρικ για ν’ απαλλαχθείς απ’ αυτόν!

11:57 3/5/2017 - Πηγή: iPop

Στην καλύτερη περίπτωση, ο λόξιγκας είναι μια ενόχληση. Στην χειρότερη, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα. Ευτυχώς, είναι συνήθως το πρώτο – ένα σύντομο επεισόδιο που προκλήθηκε από νεύρα ή κάτι που έφαγες. Αλλά, αν ο λόξιγκας παραμείνει για περισσότερο από μερικές ώρες ή αν εμφανίζεται συχνά, ίσως πρέπει να το δει γιατρός.

Τι είναι ο λόξιγκας;

Πριν αναφερθούμε στο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα ίσως θα πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς

είναι ο λόξιγκας. Ένας λόξιγκας είναι ένας ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, ο μυς ανάμεσα στο στήθος και την κοιλιά σου. Το διάφραγμα συνήθως επεκτείνεται και συστέλλεται ομαλά καθώς αναπνέετε, αλλά μπορεί ξαφνικά να ταρακουνηθεί προς τα κάτω αν ερεθιστεί.

Αυτή η ξαφνική τράνταξη ενεργοποιεί το κλείσιμο της γλωττίδας, το σχισμένο άνοιγμα ανάμεσα στις φωνητικές χορδές και το φωνητικό κουτί. Καταπίνεις γρήγορα τον αέρα και το φωνητικό σου κουτί κλείνει και αυτό προκαλεί αυτόν τον ήχο, σύμφωνα με γαστρεντερολόγους.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο διάφραγμα, από ένα γεύμα μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, έως και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, ακόμα και οι φυσαλίδες της σόδας. Το αλκοόλ, ο καπνός τσιγάρων και ο καταπιεσμένος αέρας (ακόμα και η τσίχλα, για παράδειγμα) είναι επίσης πιθανόν ένοχοι. Ακόμη και αισθήματα άγχους ή νευρικότητας μπορεί να προκαλέσουν έναν λόξιγκα.

Ο ερεθισμός του νεύρου του πνεύμονα ή των φρενικών νεύρων μπορεί επίσης να προκαλέσει λόξιγκα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φταίει ένας πονόλαιμος ή μια λοίμωξη του αυτιού – ή ακόμα και μια τρίχα που αγγίζει το τύμπανο σου.

Οι περισσότεροι λόξιγκες διαρκούν λίγα λεπτά ή ώρες. Όταν διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες, είναι γνωστοί ως επίμονοι λόξιγκες. Όταν διαρκούν περισσότερο από 30 ημέρες, ονομάζονται δύσκολοι λόξιγκες. Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν ο λόξιγκας σας διαρκεί περισσότερο από δύο μέρες καθώς μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια κρυφή σοβαρή κατάσταση υγείας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα.

Τι προκαλεί έναν λόξιγκα;

Εάν πίνεις πολύ ή καπνίζεις, η περικοπή αυτών των συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λόξιγκα. Ο γιατρός σου μπορεί επίσης να ψάξει για σημάδια διαταραχής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος, η οποία είναι μια θεραπευτική κατάσταση και μια κοινή αιτία του λόξιγκα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από βλάβη των νεύρων ή από όγκο στο στομάχι ή τον αυχένα. Υπάρχει επίσης μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το αντανακλαστικό λόξιγκα, τόσο σπάνια μπορεί να προκαλέσει και μια κατάσταση στον εγκέφαλο, όπως μια λοίμωξη ή έναν όγκο. Ο λόξιγκας μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα εγκεφαλικό ή καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με το Texas A & M University, και μερικές φορές έχουν συσχετιστεί με σοβαρούς θρόμβους αίματος.

Τέλος, ο λόξιγκας μπορεί να είναι παρενέργεια προχωρημένων ασθενειών όπως η κίρρωση (ουλές του ήπατος) ή η ανεπάρκεια του ήπατος ή των νεφρών. Αλλά συνήθως θα εμφανιστούν μαζί μ’ άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία και πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς, επομένως είναι απίθανο ο λόξιγκας να είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι πάει λάθος.

Πώς θα απαλλαγείς από έναν λόξιγκα;

Προφανώς, η συνεργασία με έναν γιατρό για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σοβαρών αιτιών είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του λόξιγκα που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες.

Αλλά αν γνωρίζεις ότι είσαι σε καλή κατάσταση και ότι χρειάζεσαι πραγματικά ανακούφιση τη συγκεκριμένη στιγμή, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις:

Πιες κρύο νερό ή κάνε γαργάρες με κρύο νερό καθώς μπορεί να σε βοηθήσει, διότι διεγείρει την πλάτη του λαιμού σου. Κρατώντας την αναπνοή σου δουλεύει και για κάποιους άλλους ανθρώπους. Εάν οι λόξιγκες σου γίνονται δυσάρεστοι και επώδυνοι ή δεν πρόκειται να φύγουν από μόνοι τους, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα που χαλαρώνουν τα μυς.

The post Τι είναι ο λόξιγκας και τρικ για ν’ απαλλαχθείς απ’ αυτόν! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα