Τι είναι ο ειλεός; Μάθε τι τον προκαλεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις

13:33 13/10/2021 - Πηγή: iPop

Ο ειλεός είναι μια πολύ σοβαρή και παθολογική ασθένεια του λεπτού αλλά και του παχέος εντέρου  που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν δεν γίνει αντιληπτός νωρίς.

Ποτέ δεν είναι αργά, όμως, για να ενημερωθείς και να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου ώστε να προστατέψεις τον οργανισμό σου. Σήμερα, λοιπόν, θα μάθεις για τον ειλεό και όλα αυτά που τον προκαλούν, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο ειλεός είναι μια παθολογική κατάσταση κυρίως του λεπτού αλλά και του παχέος εντέρου, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο τελικό

τμήμα του λεπτού εντέρου. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη διάταξη των εντερικών ελίκων, τον περισταλτισμό, την αιμάτωση, την κινητικότητα της τροφής εντός του εντερικού αυλού οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα και έντονο κοιλιακό άλγος.

Σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζεται εντερική νέκρωση και οξεία κοιλία, μια κατάσταση όπου απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση και εάν δε θεραπευθεί ο ασθενής καταλήγει νεκρός. Ο ειλεός διακρίνεται σε δυο κατηγορίες, τον αποφρακτικό και τον παραλυτικό ειλεό.

5 + 1 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το έντερό σου

Ο αποφρακτικός ειλεός περιγράφεται από την αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου, λόγω απόφραξης του εντέρου, ενώ ο παραλυτικός ειλεός είναι αποτέλεσμα διαταραχών της νεύρωσης του εντέρου.

PexelsΤι είναι ο ειλεός; Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Ο γαστρεντερολόγος Θωμάς Θωμαΐδης, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ για τον ειλεό, τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος εάν ασθενήσει, και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαϊδης, «εκτός από την δυσφορία που νιώθει ο ασθενής, υπάρχει η πιθανότητα πολύ σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργείο».

Σύμφωνα με τον ιατρό, το σύμπτωμα σε αυτή την παθολογική κατάσταση είναι πολλαπλά κυρίως, όμως, ο κοιλιακός πόνος. «Ο ειλεός είναι μια κατάσταση που προέρχεται από άλλους παράγοντες. Είναι κάτι το οποίο το φοβόμαστε και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Τα συμπτώματα του ειλεού περιλαμβάνουν:

Διάχυτο σπλαχνικό (κολικοειδή) κοιλιακό πόνο που είναι πιο έντονος στον αποφρακτικό ειλεόΔιάταση κοιλιακών τοιχωμάτων και μετεωρισμό τα οποία είναι πιο εμφανή στον παραλυτικό ειλεόΔυσκοιλιότηταΑνορεξίαΝαυτία και χολώδεις ή κοπρανώδεις εμέτουςΑπουσία εντερικών αερίων (φύσεις)Αιματηρές κενώσειςΑπό τη φυσική εξέταση στον αποφρακτικό ειλεό υπάρχει επίταση των εντερικών ήχων ενώ στον παραλυτικό πλήρης έλλειψη τουςΗλεκτρολυτικές διαταραχέςΑφυδάτωση.Απαιτείται άμεση θεραπεία

Η απόφραξη του εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο ή την ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου. Χωρίς θεραπεία, ο ειλεός μπορεί να διατρήσει ή να σκίσει το έντερο, λόγω των συμπτωμάτων του του.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισής του στους ενήλικες είναι οι κοίλες, οι συμφύσεις, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn, οι πολύποδες, τα ξένα σώματα και άλλες σπάνιες συγγενείς ανωμαλίες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι ο ειλεός; Μάθε τι τον προκαλεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα