Τι είναι η δασοθεραπεία και πώς μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητά σου;

13:24 8/2/2022 - Πηγή: iPop

Ορισμένοι γιατροί σε τέσσερις επαρχίες του Καναδά συνταγογραφούν ετήσιες κάρτες για τα εθνικά πάρκα στους ασθενείς τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται PaRx. Είναι ένας τρόπος βελτίωσης της σωματικής και της ψυχικής υγείας.

Με επικεφαλής την Dr Melissa Lem, μια οικογενειακή γιατρό, η PaRx ή η Park Prescriptions συνεργάστηκε πρόσφατα με την Parks Canada για να παρέχει δωρεάν είσοδο σε εθνικά πάρκα, εθνικούς ιστορικούς χώρους ή εθνικές θαλάσσιες περιοχές στους

ασθενείς.

Μπορεί να ονομαστεί ως δασοθεραπεία. Εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε άτομα με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα PaRx και πώς αυτή η μορφή δασοθεραπείας βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Ο σπειροειδής πύργος σε δάσος της Δανίας κι ένας περίπατος ανάμεσα στα δέντρα!

Unsplash Τι είναι η δασοθεραπεία;

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, η δασοθεραπεία είναι εμπνευσμένη από την ιαπωνική πρακτική του «shinrin-yoku» ή κολύμβηση στο δάσος. Είναι μια καθοδηγούμενη υπαίθρια θεραπευτική πρακτική.

Στη δασοθεραπεία, εκπαιδευμένοι οδηγοί στρέφουν τους ανθρώπους στη φύση με εσκεμμένα αργό ρυθμό και τους προσκαλούν να βιώσουν τις απολαύσεις της με όλες τους τις αισθήσεις.

Αυτή την πρακτική οι Ιάπωνες την αποκαλούν «shinrin-yoku», οι Γερμανοί «volksmarsch», οι Νορβηγοί «koselig» και οι Νοτιοκορεάτες «hit mung». Οι ονομασίες είναι διαφορετικές, αλλά στην ουσία το νόημα είναι ίδιο. Να αφήσεις κάποιον να έρθει σε επαφή με την φύση και να θεραπευθεί από αυτήν.

Σύμφωνα με τον PaRx, το να περνάς χρόνο στη φύση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη. Η θεραπεία με τη φύση βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία των καρκινοπαθών και ενεργοποιεί κύτταρα που «σκοτώνουν» τον όγκο.

Η πηγή έμπνευσης που θα σου προσφέρει ηρεμία και ψυχική υγεία. Ήρθε η ώρα να τη βάλεις στη ζωή σου!

Τι είναι το PaRx;

Το πρώτο εθνικό πρόγραμμα συνταγογράφησης για τη φύση του Καναδά, το PaRx, ξεκίνησε από το Ίδρυμα BC Parks το 2020.

Περισσότεροι από 1.000 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εξουσιοδοτημένοι επαγγελματίες υγείας, συνταγογραφούν τη φύση στους ασθενείς.

Κάθε συνταγογράφος που εγγράφεται στο PaRx λαμβάνει ένα αρχείο συνταγών φύσης προσαρμοσμένο με έναν μοναδικό κωδικό παρόχου και οδηγίες για τον τρόπο συνταγογράφησης.

Πρόσφατα το πρόγραμμα ξεκίνησε στη Μανιτόμπα, το Σασκάτσουαν και το Οντάριο του Καναδά.

Unsplash / Adrien Tutin

Σύμφωνα με το PaRx, οι συνταγές για τη φύση αναδείχθηκαν ως μία από τις οκτώ κορυφαίες παγκόσμιες τάσεις ευεξίας το 2019 και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες επενδύουν τώρα σε πιλότους συνταγογράφησης πάρκων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας και της επακόλουθης πίεσης στα συστήματα της υγειονομικής περίθαλψης τους», αναφέρεται σε δήλωση Τύπου.

Εκτός από τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, οι συνταγές πάρκων μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία και την αποκατάσταση της φύσης.

Η φύση σου αποδεικνύει πόσο όμορφη είναι!

«Η δέσμευση του PaRx για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και των πλανητών αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ειδική Έκθεση COP26 για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία, όπου παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος να εμπνεύσει την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης για το καλό της υγείας μας».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η δασοθεραπεία και πώς μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητά σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα