Κορονοϊός: Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια mRNA για τους καρκινοπαθείς; – Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και γιατί εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα;

11:52 8/2/2022 - Πηγή: iPop

Περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν χορηγηθεί σε 184 χώρες, παρά την ευρεία χρήση τους, όμως, ορισμένα άτομα με καρκίνο αμφισβητούν εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή για αυτούς. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, αποδεικνύει το αντίθετο. Παράλληλα με την συγκεκριμένη νίκη της επιστήμης, το σύνδρομο MIS-C κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολύ μικρά παιδιά, αλλά και σε νέους ενήλικες έως 21 ή ακόμα και 22 ετών, προκαλώντας ανησυχία.

Μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια μελέτη στις 7 Φεβρουαρίου που καθησυχάζει. Συγκεκριμένα, ερευνητές αναφέρουν ότι τα εμβόλια

mRNA COVID-19, όπως αυτά που κατασκευάζονται από την Pfizer και τη Moderna, είναι εξίσου ασφαλή για τα άτομα με καρκίνο όπως είναι για όλους τους υπόλοιπους

Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου του Fox Chase στη Φιλαδέλφεια παρακολούθησαν τις βραχυπρόθεσμες παρενέργειες σε περισσότερους από 1.700 λήπτες του εμβολίου Pfizer.

3 στους 4 ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν προβλήματα ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ- Τι δείχνει νέα έρευνα

Εμβόλιο κορονοϊού και καρκίνος: Ασφαλή τα εμβόλια αναφέρει νέα έρευνα

Είπαν ότι δεν βρήκαν διαφορετικές αντιδράσεις για άτομα που υποβλήθηκαν σε ενεργό θεραπεία καρκίνου (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) ή που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα προήλθαν από προσωπικές, τηλεφωνικές και διαδικτυακές έρευνες από άτομα που έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου mRNA, με διαφορά 3 εβδομάδων, μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 15 Μαΐου 2021.

Συνολικά 1.183 άτομα με ιστορικό καρκίνου απάντησαν.

Οι ερωτηθέντες παρουσίασαν πόνο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία, ναυτία και κόπωση σε παρόμοια ποσοστά με αυτά που αναφέρθηκαν από άτομα χωρίς καρκίνο από τις αρχικές κλινικές δοκιμές.

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών Merck κατ’ οίκον – Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις και ποιους αφορά;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες για τα άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία αντικατοπτρίζουν επίσης αυτές του γενικού πληθυσμού.

«Οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι γιατροί τους θα πρέπει να βρίσκουν απολύτως αυτά τα αποτελέσματα καθησυχαστικά. Ερευνήσαμε σχεδόν 2.000 ασθενείς και διαπιστώσαμε ότι οι καρκινοπαθείς δεν διατρέχουν κίνδυνο για απροσδόκητες αντιδράσεις στον εμβολιασμό σε σύγκριση με άτομα χωρίς καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Eric M. Horwitz, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος ακτινολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Lewis Katz στο Temple University στη Φιλαδέλφεια.

150 παιδιά με σύνδρομο MIS-C στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με το protothema.gr, τουλάχιστον 150 άτομα, ανήλικα και νεαρής ηλικίας, έχουν εκδηλώσει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) λόγω της Covid-19 στη χώρα μας. Εξήντα άτομα από αυτά, έχουν εμφανίσει μυοκαρδίτιδα και άλλα τριάντα έχουν καταλήξει στην Εντατική. 

Το πιο πρόσφατο περιστατικό MIS αφορά ένα 12χρονο από τη Λέσβο που μεταφέρθηκεμε πνε υμονική εμβολή στο «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση στην Εντατική. 

«Μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρά παιδιά, αλλά και σε νέους ενήλικες έως 21 ή ακόμα και 22 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύαμε δύο παιδιά ταυτόχρονα στο νοσοκομείο Παίδων. Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπουμε αύξηση. Αυτά τα περιστατικά βλέπουμε πάντα με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αυτήν την εποχή», λέει στο iatropedia.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά. 

Κορονοϊός: Υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης; Κι αν ναι, πότε; – 18 μελέτες απαντούν

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Το βασικό σύμπτωμα το οποίο θα έπρεπε να ανησυχήσει έναν γονέα είναι ο πυρετός. Αν, λοιπόν, ένας γονιός παρατηρήσει πως ο πυρετός δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να ζητήσει, αμέσως, ιατρική συμβουλή. Επιπλέον, συμπτώματα αποτελούν τα εξανθήματα στο σώμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα κόκκινα μάτια και χείλη και το οίδημα παλαμών και πελμάτων.

«Αν κάνει το παιδί πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της Covid και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Κάποια παιδιά που θα περάσουν οξεία Covid οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Κάποιοι άλλοι άλλοι βέβαια μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι το πέρασαν. Άρα ο επίμονος πυρετός που μπορεί να εμφανιστεί στην οξεία φάση και μετά να επανέλθει χωρίς αφορμή και να επιμένει χωρίς εμφανή αιτία, όπως π.χ. ίωση, θα πρέπει να μας υποψιάσει. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου της μήπως έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο», λέει η Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κορονοϊός: Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια mRNA για τους καρκινοπαθείς; – Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και γιατί εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Πόσο, RNA, MIS-C, Ελλάδα,koronoios, poso, RNA, MIS-C, ellada