Θεραπεύοντας τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά: Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων – Το δύσκολο έργο σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα

11:44 2/10/2022 - Πηγή: iPop

Λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη επαναλειτουργία, τα εξαιρετικά βιτρό και οι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων, που γλίτωσαν από τις φλόγες που κατέστρεψαν το μνημείο τον Απρίλιο του 2019, αποκτούν τώρα μια νέα όψη.

Την περασμένη άνοιξη, οκτώ εργαστήρια κορυφαίων υαλουργών και καλλιτεχνικών κλειδαράδων επιλέχθηκαν σε όλη τη Γαλλία και τους ανατέθηκε ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των βιτρό του καθεδρικού ναού, τα οποία φέρουν

ακέραια τα σημάδια της πρόσφατης καταστροφής. Οι φλόγες της ολέθριας πυρκαγιάς του 2019 πέρασαν από πάνω τους, δεν κατάφεραν όμως να τα καταστρέψουν.

«Είναι η πρώτη φορά που καθαρίζονται από τότε που τοποθετήθηκαν τον 19ο αιώνα, δηλαδή πριν από 150 χρόνια», αποκάλυψε στο ABC News ο πρόεδρος του Manufacture Vincent-Petit και ο συντηρητής Flavie Vincent-Petit.

Το εργαστήριο του Vincent-Petit, που βρίσκεται στην πόλη Troyes, έχει βραβευτεί για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των βιτρό υαλοπινάκων οκτώ ψηλών διαζωμάτων.

View this post on Instagram

A post shared by lecmn (@lecmn)

«Η Παναγιά των Παρισίων αντιπροσωπεύει όλη τη γαλλική και ευρωπαϊκή μεσαιωνική κουλτούρα του Μεσαίωνα και το πώς τελικά όλα αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη χτίστηκαν γύρω από μια πνευματική παρόρμηση», είπε ο Vincent-Petit στο ABC News, προσθέτοντας πως «Είναι αξιοθαύμαστο να μπορείς να συμμετέχεις στην ανασυγκρότησή της».

Παναγία των Παρισίων: Η λεπτομερής και επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης

Μετά από μήνες προπαρασκευαστικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης από μόλυβδο λόγω πυρκαγιάς και δοκιμών αποκατάστασης, οι συντηρητές μόλις τώρα ξεκινούν τη λεπτή και επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης.

«Έλεγαν ότι είναι αδύνατο»: Πώς οι ξυλουργοί χτίζουν ξανά την Παναγία των Παρισίων με μεσαιωνικές τεχνικές;

Αλλά η φροντίδα των βιτρό της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι αποκλειστικά γαλλική υπόθεση, καθώς το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας από τη Γερμανία εντάχθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης των βιτρό παραθύρων σε τέσσερα άλλα υψηλά διαζώματα.

View this post on Instagram

A post shared by Gothic Architecture (@gothicarchitectures)

Ένα ακόμη δύσκολο έργο σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα είναι η αποκατάσταση 22 πινάκων από τους 25 που αφαιρέθηκαν από τον καθεδρικό ναό μετά την πυρκαγιά.

Οι παγκόσμιες δωρεές για το έργο υπολογίζονται σε περίπου 2.700.000 ευρώ και η αποκατάστασή τους πραγματοποιείται από 50 ειδικούς υπό τη διαχείριση του Περιφερειακού Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DRAC).

«Καμία ζημιά που να απαιτεί την αποκατάσταση αυτών των πινάκων δεν συνδέεται με τη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων. Αυτοί οι καμβάδες έχουν αποκατασταθεί επειδή είναι παλιοί και χρονολογούνται πριν από δεκαετίες», δήλωσε στο ABC News ο περιφερειακός συντηρητής ιστορικών μνημείων, Antoine-Marie Préaux.

Από τον Οκτώβριο του 2021 σε μια μυστική τοποθεσία κοντά στο Παρίσι, ειδικοί επισκεύασαν έργα του 17ου και του 18ου αιώνα από καλλιτέχνες όπως οι Γάλλοι ζωγράφοι Charles Le Brun και Jacques Blanchard, καθώς και ο Ιταλός ζωγράφος Guido Reni, μερικές φορές αναδημιουργώντας χρώματα που έχουν ξεθωριάσει με τα χρόνια, με τη βοήθεια εγγράφων της τότε περιόδου.

Σκέφτεσαι να επισκεφτείς το Παρίσι; Δες πότε ανοίγει η Παναγία των Παρισίων και φτιάξε βαλίτσες!

Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά το 2024, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το πάνω μέρος του καθεδρικού ναού και τις γύρω περιοχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Θεραπεύοντας τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά: Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων – Το δύσκολο έργο σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα