Χάος στην Ειδομένη την ίδια στιγμή που ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι

22:17 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι αρχηγοί της αστυνομίας πέντε κρατών αποφάσισαν να γίνονται πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι. Ο ΟΗΕ τονίζει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της, χωρίς βοήθεια στο προσφυγικό.

Κατά την συνεδρίαση που έγινε από τους αρχηγούς της αστυνομίας της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας την Τρίτη,

αποφασίστηκαν πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα προκειμένου να μην υπάρχουν περιστατικά παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Ο Σέρβος αρχηγός της αστυνομίας έκανε γνωστό πως στα σύνορα ΠΓΔΜ- Βουλγαρίας έχουν αποσταλεί έξτρα δυνάμεις ασφαλείας και τόνισε πως εάν παρουσιαστεί ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ενισχύσει από την Δευτέρα την ασφάλεια στα σύνορα με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα και την Τρίτη έφθασαν στην Γευγελή επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο ελικόπτερα της ΠΓΔΜ που πετούν πάνω από το σημείο ανά διαστήματα.

Μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων το μεσημέρι της Δευτέρας, τα σύνορα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ σε κανέναν πρόσφυγα.

Στην Ειδομένη αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως βρίσκονται 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Σταματημένα παραμένουν στην περιοχή τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της ΠΓΔΜ.

Και στην πλατεία Βικτωρίας, όμως, ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν.

Σ’ άλλες πόλεις της χώρας, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή: στρατόπεδα, γυμναστήρια, στάδια. Μάλιστα την Δευτέρα έγινε γνωστό πως σταματούν οι εργασίες για την δημιουργία κέντρου προσφύγων στο Πάρκο Α.Τρίτσης στο Ίλιον λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.

Διακοπή της έκδοσης εισιτηρίων πλοίων για πρόσφυγες για δυο μέρες

Για τις δύο επόμενες μέρες δεν θα εκδίδουν εισιτήρια οι ταξιδιωτικές εταιρίες σε πρόσφυγες για τα πλοία από την Μυτιλήνη και την Χίο στον Πειραιά.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα του υπουργείου Ναυτιλίας να καθυστερήσει η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

ΟΗΕ: Δεν μπορεί να μείνει μόνη της η Ελλάδα στο προσφυγικό

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μιλώντας στο RT τόνισε την ανάγκη οι ηγέτες να δείξουν την επιθυμία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πριν ξεσπάσει κάποια ανθρωπιστική κρίση.

Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτάνουν στην Ευρώπη, ζητώντας προστασία και γίνονται δεκτοί με δακρυγόνα, αστυνομικούς ελέγχους, φράχτες και τείχη. Αυτό δεν είναι η ανταπόκριση που θα θέλαμε να δούμε. Αντίθετα θα θέλαμε να δούμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν θέλουμε να δούμε μια χώρα μόνη της, σε αυτήν την περίπτωση την Ελλάδα, να διαχειρίζεται ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί την ευρωπαϊκή συνεργασία

Όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κρίση με τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε πως «Δεν είναι ο αριθμός των προσφύγων ο λογος που χαρακτηρίζουμε κρίση τις τωρινές συνθήκες. Δεν είναι οι πόροι που λείπουν, ή το μέγεθος των ροών, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης» και πρόσθεσε πως «Η Ευρώπη ειδικά έχει εμπειρία από τέτοιες μαζικές μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα ήταν η κατάσταση με την πρώην Γιουγκοσλαβία όταν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια εκτοπίστηκαν με πολλούς από αυτούς να εγκαθίστανται στην Ευρώπη. Αν μπόρεσε να γίνει τότε, γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα;».

Τέλος, όσον αφορά τα κονδύλια που απαιτούνται για την προσφυγική κρίση, ο αξιωματούχος είπε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διαθέσουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που έχουν δεσμευτεί.

Photo: Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

The post Χάος στην Ειδομένη την ίδια στιγμή που ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα