Τελικά το φθόριο βλάπτει τα δόντια; Ναι μεν, αλλά….

11:41 19/2/2020 - Πηγή: iPop

Πώς και πότε το φθόριο βλάπτει τα δόντια και συγκεκριμένα το σμάλτο των δοντιών; Ναι, επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως τελικά, η υπερβολική ποσότητα αποδεικνύεται βλαβερή. 

Πώς το φθόριο βλάπτει τα δόντια; Σύμφωνα με την έρευνα,η οποία πραγματοποιήθηκε στο NYU College of Dentistry το υπερβολικό φθόριο στα δόντια βλάπτει σημαντικά το σμάλτο των δοντιών, ενώ σε χαμηλότερες ποσότητες είναι επιθυμητό καθώς το προστατεύει από διαβρώσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε πως η έκθεση των δοντιών σε υπερβολικό φθόριο μεταβάλλει τη σηματοδότηση του ασβεστίου, τη μιτοχονδριακή

λειτουργία και την έκφραση γονιδίων στα κύτταρα που σχηματίζουν το σμάλτο του δοντιού. Κι αυτό αποτελεί μια νέα εξήγηση για το πώς προκαλείται η οδοντική φθορίωση τα άτομα από τη γέννηση τους έως και 9 ετών, εκτίθεσαι σε υψηλές ποσότητες φθορίου. Μάλιστα, μια έρευνα από το CDC διαπίστωσε ότι περίπου το 25% του εξεταζόμενου πληθυσμού των ΗΠΑ (ηλικίες 6 έως 49) παρουσιάζουν κάποιο βαθμό οδοντικής φθορίωσης.

Photo:Pexels

Το φθόριο μπορεί να προστατεύει το σμάλτο και να το κάνει πιο ανθεκτικό στα οξέα, αλλά με την υπερβολική έκθεση του προκαλεί φθορά. Μάλιστα, προστίθεται στο πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο, ενώ βρίσκεται στις περισσότερες οδοντόκρεμες για τη μείωση της φθοράς των δοντιών.

Προκειμένου να ερευνήσουν τις μοριακές βάσεις της οδοντικής φθορίωσης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης των κυττάρων του σμάλτου των δοντιών στα πιο υψηλά επίπεδα φθορίου που μπορεί να εντοπιστούν πόσιμο νερό και κρατώντας σταθερό αυτό που βρέθηκε σε περιοχές όπου οι άνθρωποι συνήθως έχουν φθορίωση. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την επίδραση του φθορίου στην σηματοδότηση ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, δεδομένου του ρόλου του ασβεστίου στην εξουδετέρωση του σμάλτου των δοντιών.

Τα πιο απλά tricks για να διατηρήσεις το χαμόγελό σου λαμπερό

Photo: unsplash/Sam Manns

Η οδοντική φθορίωση είναι συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στην Ινδία ενώ το πρόβλημα είναι περισσότερο αισθητό σε περιοχές όπου υπάρχει εκ φύσεως πολύ φθόριο στα υπόγεια νερά.

«Τα οφέλη του φθορίου για τη στοματική υγεία ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο συχνή είναι η φθορίωση και πόσο λίγο έχουν κατανοηθεί οι κυτταρικοί μηχανισμοί που ευθύνονται γι’ αυτήν, είναι σημαντικό να μελετήσουμε περαιτέρω το πρόβλημα», δήλωσε ο δρ Lacruz, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

9 πράγματα που ο οδοντίατρος σου θέλει να σταματήσεις να κάνεις!

Το άρθρο Τελικά το φθόριο βλάπτει τα δόντια; Ναι μεν, αλλά…. εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα