Τελικά όταν δουλεύεις με τον κολλητό σου… είναι ευλογία ή κατάρα;

12:25 12/8/2019 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν περισσότερες ώρες στη δουλειά παρά στο σπίτι και είναι λογικό να αναπτύξουν σχέσεις με τους συναδέλφους. Η δουλειά με τον κολλητό τελικά είναι ευλογία ή… κατάρα; Οι απόψεις διίστανται αλλά οι ειδικοί μας απαντούν.

Εκτός από μια καλή επαγγελματική σχέση, είναι σημαντικό να έχεις και κάποιον με τον οποίο να μπορείς να γιορτάσεις τις νίκες στη δουλειά σου, κάποιον που να μπορεί να σε ακούσει όταν θέλεις να συζητήσεις κάτι σημαντικό. Διαφορετικά, ο χώρος της δουλειάς είναι… μοναχικός.

Η δουλειά με τον κολλητό, λοιπόν, σε κάνει πιο χαρούμενο

και εφευρετικό ενώ καταλήγει σε πιο υψηλούς μισθούς. Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν έχεις έναν φίλο στη δουλειά σε ενθαρρύνει να πας στη δουλειά και να περάσεις και χρόνο με έναν άνθρωπο που γνωρίζεις και ταιριάζετε κι επομένως να είσαι χαρούμενος. Και αυτό αρκεί για να μπορείς να λαμβάνεις μέρος 7 φορές περισσότερο σε ένα project, να λες τις ιδέες σου και να τα πηγαίνεις καλύτερα.

© 2 Broke Girls / Warner Bros

Παράλληλα, έχεις 20% λιγότερες πιθανότητες να αφήσεις τη θέση σου. Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε πως το 50% των συμμετεχόντων που ήταν εργαζόμενοι και είχαν ιδιαίτερη σχέση με έναν άλλον εργαζόμενο, ανέπτυξαν τελικά και μια πιο ιδιαίτερη σχέση με τη δουλειά και την εταιρία.

Ο μισθός, οι δυνατότητες ανάπτυξης στην εταιρία και τα οφέλη όπως η ιατρική ασφάλιση είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν αναζητούν εργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα των γυναικών παραδέχονται ότι η «κοινωνική πτυχή» είναι επίσης ένας «σημαντικός λόγος» για δεχτούν μια δουλειά.

Θέλεις κι άλλους λόγους για να δουλέψεις με ένα φίλο σου;

Όταν υπάρχει η φιλία στο χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση έως και 12% των κερδών καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονται μεγαλύτερη σύνδεση με τα μέλη της ομάδας τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα που οδηγούν σε … καινοτομία. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσεις  αρνητικά συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος και κόπωση μετά από μια μέρα στη δουλειά.

© Grey´s Anatomy / abc36% μικρότερη πιθανότητα να συμβεί εργατικό ατύχημα

Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, το να έχεις έναν φίλο στη δουλειά οδηγεί σε καλύτερη απόδοση.

Σύμφωνα με την έρευνα, 6 από τις 10 εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις αντιμετωπίζουν 36% λιγότερα περιστατικά ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι τους έχουν ισχυρότερη σχέση μεταξύ τους και λαμβάνουν θετικές ενέργειες που για το καλό της εταιρίας.

Photo: unsplash/Alexis Brown

Το άρθρο Τελικά όταν δουλεύεις με τον κολλητό σου… είναι ευλογία ή κατάρα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα