Ταξιδεύεις μόνος; 5 πράγματα που δε θα σου πει ποτέ κανείς για το solo travel

19:01 22/5/2022 - Πηγή: iPop

Η τάση που έχει αλλάξει τον παγκόσμιο τουρισμό ακούει στο όνομα solo travel και δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Όμως, όπως κάθε ταξίδι, έτσι κι αυτό έχει κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν το δοκιμάσεις. Αν σκέφτεσαι να το τολμήσεις, παρακάτω θα δεις τα μυστικά για solo travel που πολλοί σου κρύβουν, αλλά πρέπει να ξέρεις πριν μπεις στο αεροπλάνο.

Το solo travel

είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον τουρισμό των τελευταίων ετών, αλλάζοντας τα όσα ξέραμε σχετικά με τα ταξίδια και ανατρέποντας ακόμη και τις προτεραιότητές μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο λόγος; Απλός. Το να ταξιδεύεις μόνος είναι υπέροχο αλλά όχι και ισότιμο με το να είσαι με την παρέα σου. Οι διαφορές αρκετές, αλλά ίσως το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάσαι σε κάθε μοναχικό σου ταξίδι είναι η ασφάλεια πάνω απ’ όλα.

Αν σκοπεύεις να κάνεις πράξη αυτή την υπέροχη εμπειρία, θα έχεις σίγουρα ακούσει και διαβάσει πολλά tips για να το απολαύσεις στο μέγιστο και να βγεις κερδισμένος από αυτό, όμως υπάρχουν κάποια μυστικά που ακόμη κι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να μη σου έχουν πει, ειδικά αν δεν έχουν τολμήσει το solo travel. Το να ταξιδεύεις μόνος είναι μία πολύ διαφορετική εμπειρία με τους κανόνες του και τα μυστικά που αξίζει να γνωρίζεις πριν μπεις στο αεροπλάνο ή οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο.

Solo travel: Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ξέρεις αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνος σου!

Τα μυστικά για solo travel που πρέπει να γνωρίζεις πριν το τολμήσεις

Θα νιώσεις μοναξιά και ανασφάλεια

Την πρώτη φορά που μπήκα σε αεροπλάνο μόνη μου, χωρίς κανέναν γνωστό και κατέβηκα στον προορισμό, ψάχνοντας πού να πάω, τι να κάνω, χωρίς να ξέρω καν ποιον έπρεπε να εμπιστευτώ, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος νωρίτερα ότι ναι, θα νιώσω ανασφάλεια. Όχι ότι δε θα δοκιμάσεις αυτό το είδος ταξιδιού γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα συναισθήματα που θα βιώσεις.

Συχνά, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και πράγματι αυτό μπορεί να συμβεί και στο solo travel. Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνος, τότε σίγουρα πρέπει να ξέρεις πως θα νιώσεις μοναξιά και ανασφάλεια. Μοναξιά γιατί θα ζήσεις στιγμές που θα θέλεις να τις έχεις μοιραστεί με δικά σου, αγαπημένα πρόσωπα. Γιατί το να ταξιδεύεις μόνος είναι υπέροχο και συναρπαστικό, αλλά μερικές φορές θες απλά να γυρίσεις να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου χωρίς να χρειαστεί να σηκώσεις το τηλέφωνο και να τον καλέσεις, γιατί δεν είναι το ίδιο. Άλλωστε, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο κοινωνικοί για να κάνουν αμέσως παρέες στα ταξίδια τους, οπότε αν είσαι ένας απ’ αυτούς ίσως η μοναξιά να σου φανεί παράξενη.

Πώς να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού όταν ταξιδεύεις μόνη σου

Και θα νιώσεις και ανασφάλεια, γιατί θα πρέπει να παίρνεις μόνος σου όλες τις αποφάσεις, θα πρέπει να κινείσαι μόνος, να ανακαλύπτεις καθετί χωρίς να είσαι σίγουρος αν θα βγει σε καλό κι αν τελικά δε βγει πάλι μόνος σου θα βρεις τη λύση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε επιβεβαίωση για καθετί που κάνουμε και συχνά αυτή η επιβεβαίωση έρχεται από τους φίλους μας. Όταν αυτοί δεν είναι δίπλα μας και δε μπορούν να μας συμβουλέψουν ή να βιώσουν μαζί μας τη δεδομένη στιγμή, τότε νιώθουμε ανασφάλεια. Είναι πραγματικά δύσκολο να μη βιώσεις καθόλου αυτό το συναίσθημα, ειδικά αν ταξιδεύεις μόνος για πρώτη φορά, αλλά ξέρεις κάτι; Αξίζει τον κόπο! Μην απορρίψεις την εμπειρία, επειδή δε θα είναι εύκολη. Άλλωστε, με τον καιρό θα γίνεις πιο έμπειρος και τα αρνητικά συναισθήματα θα μειωθούν.

Unsplash/ Toa Heftiba

Μάθε τη γλώσσα των ντόπιων και μίλα μαζί τους

Όσο καλά κι αν ξέρεις αγγλικά, δε θα σου είναι τόσο χρήσιμα σε κάθε χώρα στην οποία μπορεί να εξερευνήσεις εκεί έξω. Από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις πριν ταξιδέψεις είναι να μάθεις μερικές σημαντικές λέξεις και εκφράσεις, ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Όσο ωραίος κι αν είναι ο προορισμός, δε μιλούν όλοι οι λαοί το ίδιο καλά αγγλικά – άσε που μερικοί δε θέλουν κιόλας να μιλούν – οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να «μπεις εσύ στα δικά τους παπούτσια». Άλλωστε, το να μάθεις λίγο – πολύ τη γλώσσα τους είναι σα ν’ ανακαλύπτεις ένα κομμάτι του πολιτισμού τους και μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Έχοντας μάθει, λοιπόν, κάποιες εκφράσεις μπορείς να μιλήσεις με τους ντόπιους, τουλάχιστον με στόχο να συνεννοηθείς για τα βασικά – από το να αγοράσεις ένα μπουκάλι νερό μέχρι το πώς να πας στο μετρό, αλλά και να γνωρίσεις τον λαό, να διασκεδάσεις και γιατί όχι, να χορέψεις μαζί του. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα, αφέσου ελεύθερος και τα υπόλοιπα θα τα μάθεις εκεί.

Πίστεψε στον εαυτό σου

Όταν ταξιδεύεις μόνος μπορεί να μην είναι όλα εύκολα, όπως είπαμε και νωρίτερα, αλλά μπορούν να γίνουν ευκολότερα αν αποφασίσεις να πιστέψεις στον εαυτό σου και σ’ αυτό που κάνεις την εκάστοτε στιγμή. Το solo travel ίσως σου φανεί λίγο challenging, αλλά αξίζει τον κόπο. Πολλοί ταξιδιώτες αναφέρουν αυξημένα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και ευτυχίας έχοντας κάνει ένα ταξίδι μόνοι τους, καθώς αναθεωρούν και κάποιες απόψεις για τη ζωή. Απλά πίστεψε στον εαυτό σου και άστον να σε οδηγήσει στα σωστά μονοπάτια. Είμαι σίγουρη πως θα τα βγάλεις πέρα περίφημα!

Πάρε χρόνο για ό,τι κι αν κάνεις

Όταν ταξιδεύεις μόνος έχεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν έχεις κανέναν άλλο μαζί σου που θα θέλει να κάνετε κάτι διαφορετικό, που θα σε πιέσει να φύγετε πιο νωρίς ή πιο αργά από ένα μέρος, αξιοθέατο επειδή έτσι θέλει. Όταν ταξιδεύεις μόνος, ορίζεις εσύ τον χρόνο που χρειάζεσαι, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι θα σου κάνει καλό να πάρεις χρόνο για ό,τι κι αν κάνεις. Μην βιαστείς. Μην αφήσεις τον χρόνο να σε πιέσει και να σε κάνει να απολαύσεις λιγότερο έναν προορισμό, ακόμη και μια στιγμή που μπορεί να ζήσεις. Μη φτιάξεις αυστηρό πρόγραμμα. Απλά χαλάρωσε ακόμη και με το να περιπλανηθείς σε μια συνοικία και ν’ ακούσεις έναν πλανόδιο μουσικό να τραγουδάει. Είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες που θα ζήσεις!

4+1 top προορισμοί για solo travellers! Ήρθε η στιγμή να τολμήσεις το μοναχικό ταξίδι που τόσο φοβόσουν

Pexels

Γνώρισε τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου

Πριν ταξιδέψεις, θέσε τα όριά σου. Φρόντισε να ξέρεις μέχρι ποιο σημείο μπορείς να τολμήσεις κάτι και ποιες είναι οι δυνάμεις σου. Το άγχος πριν από το solo ταξίδι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θες από το ταξίδι σου και το είδος του ανθρώπου που είσαι. Απολαμβάνεις τις στιγμές που βγαίνεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου ή αυτές σου προκαλούν πίεση, άγχος, φόβο και όχι χαρά; Είσαι κοινωνικός και θες να βρίσκεσαι στη μέση των πάντων; Αν ναι, τότε ίσως να τρελαθείς αν δε μπορείς να επικοινωνήσεις και η γλώσσα είναι πολύ ξένη και μακρινή για τα δεδομένα σου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να επιλέγεις έναν προορισμό όπου μπορείς να μιλήσεις τη ντόπια γλώσσα.

Τέλος, πες όχι σε καθετί που νιώθεις ότι δε σε εκφράζει και δε σε αντιπροσωπεύει. Επειδή ταξιδεύεις μόνος δε σημαίνει ότι θα πιεστείς με αποτέλεσμα να μην περάσεις καλά. Ό,τι κάνεις φρόντισε να το θες και να το κάνεις με την ψυχή σου, γιατί πάνω απ’ όλα εσύ το επιλέγεις. Μπορεί να σου προτείνουν ένα σωρό πράγματα, δραστηριότητες, εστιατόρια. Πήγαινε μόνο όπου θες να πας και εμπιστεύσου όσους ντόπιους όντως νιώθεις ότι αξίζει να τους εμπιστευτείς. Μάθε τα όριά σου και ζήσε το ταξίδι όπως σου αξίζει.

Το να ταξιδεύεις μόνος δεν είναι τόσο μοναχικό, όσο μια εμπειρία ζωής που αξίζει να ζήσεις σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν νιώσεις έτοιμος. Αξιοποίησε τα παραπάνω μυστικά για solo travel με τέτοιον τρόπο, ώστε να απογειώσεις το ταξίδι σου και πάνω απ’ όλα να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου ακόμη και σ’ έναν άγνωστο προορισμό. Καλό σου ταξίδι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ταξιδεύεις μόνος; 5 πράγματα που δε θα σου πει ποτέ κανείς για το solo travel εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα