Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα- Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

10:53 22/5/2022 - Πηγή: iPop

Το Σάββατο (21/05) εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν». Πρόκειται για έναν Βρετανό τουρίστα, 29 ετών , που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές. Ο νεαρός άνδρας έχει εμφανίσει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων. Η σύντροφός του νοσηλεύεται και εκείνη, ωστόσο -μέχρι στιγμής- παραμένει ασυμπτωματική.

Ευλογιά

των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο, τη μετάδοση και την αντιμετώπισή της

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων. Οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.

Το ύποπτο κρούσμα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα

Το ύποπτο κρούσμα βρίσκεται κάτω από την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρη Τσιόδρα και της αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παθολογίας -Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του «Αττικόν» Αναστασίας Αντωνιάδου.

Τη Δευτέρα (23/05) αναμένονται από τα ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ τα τελικά αποτελέσματα και για τους δύο, τα οποία θα επιβεβαιώσουν ή όχι, την παρουσία του ιού στην Ελλάδα.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα:

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ενώ το πρώτο είχε καταγραφεί στο Μόναχο. Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Αντίστοιχα, και το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει ελαφρά συμπτώματα.

Σημειώθηκε επίσης και το πρώτο κρούσμα στην Ελβετία, το οποίο είναι άτομο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε πολλές δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ελβετία καθώς και στις ΗΠΑ.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα- Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα